VLADO KOS Cropix
RETROVIZOR

Kada počinje povijest NK Osijeka? ‘Znam što se dogodilo te godine, pronašao sam jako važan dokument!‘

‘Osijek ima puno jaču poveznicu s prijeratnim nogometom nego što to imaju Dinamo, Rijeka...‘
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 02. listopad 2022. 11:30

U “rodnom listu” kao “godina rođenja” NK Osijeka navedena je 1947., ali nogometni “starac” iz Gradskog vrta, koji je ove godine proslavio 75. rođendan, možda je još dosta stariji.

Povijest Bijelo-plavih počela je s klubom osnovanim tri desetljeća prije službenog datuma osnutka.

Partijski komesari

Nedavno izdana knjiga “Tempo, Slavija!” autora Tomislava Buljubašića ispričala je priču o prethodniku NK Osijeka, u periodu između dva rada i najboljem nogometnom klubu u Slavoniji, od njegova osnutka 1916. do naprasnog gašenja 1941. godine.

- Istraživao sam povijest NK Osijeka, došao do 1947. i zanimalo me što se zapravo dogodilo te godine. A dogodilo se to da su dva sportska društva koja su u tom trenutku postojala natjerana da postanu Proleter. Ljudi koji su se pojavili taj dan, na dan osnutka Proletera, tamo su bili natjerani. Nisu ni znali što će se dogoditi jer su sve vukli partijski komesari. I onda sam išao vidjeti što je bilo prije toga i u arhivu pronašao jedan jako važan dokument. A to je da su se 1945. bivši igrači Slavije i klupski dužnosnici sastali i tražili da se Slavija ponovno oformi. Njima je dozvoljeno da preuzmu klupske rekvizite da bi na kraju sastanka ipak bili izviješteni da ne idu u oformljivanje Slavije nego da prijeđu u sportska društva koja već postoje, Udarnik i Jedinstvo, a od njih kasnije nastaje Proleter. To je ta poveznica. Kada sam vidio taj dokument shvatio sam kako Osijek ima puno jaču poveznicu s prijeratnim nogometom nego što to imaju drugi klubovi u Hrvatskoj poput Dinama, Rijeke, Slaven Belupa, Cibalije... a za koje se kao godine osnutka danas vode 1906., 1911... - kaže Buljubašić.

Bio je pravi pothvat istražiti povijest Slavije koja je obuhvaćena na 305 stranica knjige i obogaćena s 276 ilustracija...

- Kada sam krenuo, nisam ni znao kako ću moći napraviti knjigu. Mislio sam da ima malo materijala, ali onda sam se povezivajući s ljudima koji imaju više iskustva u tome području, koji su već napisali neke knjige iz tog razdoblja, došao do neke nove građe. Najvažnija je bila muzejska čitaonica Muzeja Slavonije u Osijeku gdje čuvaju izdanja “Hrvatskog lista” koji je jako lijepo pratio Slaviju kroz čitavo njezino postojanje. Isto tako, Osijek je tih godina imao sportski list “Osječki sport” u kojem se moglo jako puno toga naći. Trebalo mi je skoro godinu dana da bi se sve to povezao, našao potomke bivših igrača od kojih sam dobio neke fotografije...

S kojom onda godinom počinje povijest NK Osijeka - 1947. ili 1916.?

- Ja ni u knjizi nisam napisao decidirano da bi 1916. trebala biti datum početka NK Osijek. Ono što želim reći jest kako je Slavija prethodnik NK Osijek. Hoćemo li ostati na 1947. ili 1916. trebaju odlučiti navijači. A ako bi bilo tako, onda bi to bilo 27. lipnja 1916. kada se šest osnivača, tada srednjoškolaca, na zadnji dan škole našlo u Tomislavom parku i oformilo tadašnji Đački športski klub Slaviju, koji se kasnije zvao Športski klub Slavija - kaže Buljubašić.

Još jedno izdanje

Autoru knjige ovo nije prvi izlazak u publicistiku, a trenutno priprema još jedno izdanje vezano za prošlo razdoblje Bijelo-plavih.

- Mogu najaviti kako će uskoro izaći i druga knjiga koja se zove “Život na Gradskom vrtu”, a koja će opisati kompletnu povijest NK Osijeka, ali s naglaskom na naš trenutni stadion od kojeg se opraštamo i koji je zasigurno zaslužio da dobije jednu takvu knjigu.

Inače, knjiga “Tempo, Slavija” autora Tomislava Buljubašića može se zasad kupiti u web-shopu na stranici bijelo-plavi.com.

Linker
02. prosinac 2023 15:29