GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VEČER PROPUŠTENIH ŠANSI

Kakav okršaj Lokomotive i Osijeka! Bjelica ostao bez važnih bodova, Lokosi napadali, pa se jedva spasili

Nije bilo pogodaka u Kranjčevićevoj, ali dvije velike šanse u završnici propustili su Osječani.
Piše: Predrag Jurišić/Sportske novostiObjavljeno: 04. ožujak 2022. 19:51

LOKOMOTIVA - OSIJEK 0:0

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Gledatelja: 884. Sudac: Mario Zebec (Cestica). Pomoćnici: Đurak i Crnčić. Četvrti sudac: Kolarić. VAR: Pajač. AVAR: Križarić. Delegat: Pezo.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Nevistić – Cipetić, Mersinaj, Soldo, Pivarić – Maleš, Marić – Aliyu (od 90. Vranjković), Dabro (od 78. Stojković), Kačavenda (od 88. Milićević) – Kulenović. Trener: Silvijo Čabraja.

OSIJEK (4-2-3-1): Ivušić – Miloš (od 46. Leovac), Škorić, Lončar, Jurčević – Žaper, Kleinheisler (od 60. Jugović) – Fiolić, Caktaš (od 89. Topčagić), Lovrić (od 77. Fućak) – Mance (od 60. Mierez). Trener: Nenad Bjelica.

ŽUTI KARTONI: Škorić (31., preoštar prekršaj), Mersinaj (85., preoštar prekršaj)


Otrgnuli su nogometaši Lokomotive još dva boda kandidatima za naslov, ovaj je put bez punog plijena u Kranjčevićevoj ostao Osijek. Završilo je bez pogodaka, taj je remi, kad se sve zbroji, najpravedniji ishod, iako je Lokomotiva igrački ostavila kudikamo bolji dojam. Međutim, Osijek je u sudačkoj nadoknadi imao dvije velike prilike, ali Pivarić, potom i Mersinaj, izbijali su lopte s crte i sačuvali svoju mrežu. Jesenas je Osijek u sudačkoj nadoknadi “iščupao” bod protiv Lokosa, ovaj put na izdisaju utakmice ipak nije došao do pobjede.

Imali su i Lokosi dvije velike zgode, ali Kačavenda i Aliyu nisu svladali raspoloženog Ivušića. Ovim su remijem Lokosi i u trećoj utakmici nastavili svoj pozitivni niz, istodobno prekinuvši pobjedonosnu seriju Osječana od četiri utakmice. Obje momčadi i sudačka trojka na travnjak su izašli noseći transparent u žuto-plavim, ukrajinskim bojama, na kojem je pisalo “Hrvatski nogomet uz Ukrajinu”. I Hrvatski nogometni savez, eto, pružio je simboličnu, ali jasnu i bezrezervnu potporu Ukrajini, koja uzdignute glave pati boreći se protiv ruske invazije. U ovome će kolu, uoči svake utakmice, igrači i suci na travnjak izaći s identičnim transparentom...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Osječani su bolje ušli u utakmicu, bili su agresivniji i pokušali su doći do “brzog” pogotka. Imali su u početnih desetak minuta i tri zgode – jednom je Mance s 12 metara tukao pokraj vrata (3. minuta), a u 5. i 6. minuti Caktaš je, nakon dodavanja Lovrića, bio u lijepim pozicijama, ali njegove je pokušaje obranio vratar Lokosa Nevistić. Izdržao je domaćin taj početni pritisak gostiju, uzvratio je agresivnijom igrom na sredini travnjaka i vrlo brzo uspostavio je ravnotežu. Lokosi su nakon 20. minute nametnuli svoj ritam igre, imali su više loptu u nogama, dobar su posao u veznom redu odradili Marić i Maleš, kretanjem bez lopte prostor su otvarali Aliyu, Dabro i Kačavenda, pa su Osječani više morali misliti na čuvanje svojih vrata, nego na ugrožavanje suparničkih.

Kačavendin zicer

Prvu veliku zgodu za Lokose imao je Aliyu u 24. minuti - nakon izvrsnog centaršuta Pivarića desnom nogom, nadskočio je Nigerijac Jurčevića, tukao je glavom s pet metara, ali tu je tešku loptu Ivušić jedva izbio u korner. A osam minuta kasnije, Kačavenda nije postigao pogodak iz situacije u kojoj je bilo teže promašiti, nego zatresti suparničku mrežu... Cipetić je, naime, ubacio s desne strane loptu na suprotnu vratnicu, Miloš je “zaboravio” na Kačavendu, koji je ostao sam samcat na petercu, u visini druge vratnice! Mogao je napraviti što je htio, imao je vremena, ali talent s Kajzerice odlučio se za najgore, brzopleto rješenje. Odmah je tukao glavom, lopta je otišla metar kraj vrata i Ivušić je mogao odahnuti.

image

Antonio Mance i Jon Mersinaj

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Do kraja prvog dijela više nije iskrilo u 16-ercima i na odmor se otišlo bez pogodaka, Lokomotiva je ostavila nešto bolji dojam, više je tražila igru i bila je opasnija. Baš kao i na početku utakmice, ulazak u drugo poluvrijeme pripao je gostima. Lovrić je u dva navrata zaprijetio Nevistiću udarcima s 20-ak metara, ali vratar Lokomotive bio je spreman na te izazove i obranio je Lovrićeve lopte. No, brzo su se Lokosi pribrali i opet smo gledali taktičku bitku u kojoj nije bilo previše praznoga prostora, obje su momčadi disciplinirano odrađivale zamisli svojih trenera u ovom “šahovskom” dvoboju.

Nenad Bjelica je do 60. minute uveo trojicu novih igrača, Leovac, Jugović i Mierez zamijenili su Miloša, Kleinheislera i Mancea, očito je strateg Osječana bio nezadovoljan izvedbom svog sastava i ubrizgao je “svježu krv” kako bi unio novu energiju. Čabraja u prvih sat vremena nije ništa mijenjao, a Osijek je opet opasno živio u 64. minuti, Lokosi su odigrali brzu “kontru”, ali je nakon ubacivanja Aliyua, na petercu “kratak” bio Kačavenda. Osijek je zaprijetio dvije minute kasnije, no nije materijalizirao gužvu ispred Nevistića. Lokomotiva je strpljivo držala loptu u nogama tražeći pukotine kod zgusnutih gostiju i dočekala je priliku u 68. minuti. Kulenović je u skoku nadvisio Lončara i produžio je loptu glavom do Aliyua, koji je pretrčao Jurčevića, izbio je sam ispred Ivušića, ali je osječki vratar izvrsno reagirao i obranio je taj udarac.

U igru je u 77. minuti ušao i Fućak, uveo ga je Bjelica umjesto Lovrića, bio je to zadnji pokušaj gostiju da pokušaju postići pogodak, a Čabraja je umjesto Dabre na travnjak poslao nadarenog juniora Stojkovića. Osječani su pritisnuli u završnici, a u drugoj minuti sudačke nadoknade, Mierez je prevario Soldu, tukao je s 12 metara iskosa, lopta je prošla i vratara Nevistića, ali ukazao se kapetan Lokosa Pivarić i gotovo sa same crte izbio je loptu, uz pomoć grede, preko vrata! Tri minute kasnije, nakon pogreške Nevistića, Topčagić je tukao s pet metara, a loptu je s crte izbio Mersinaj i sačuvao bod Lokomotivi...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Ostalo je 0:0 u Kranjčevićevoj, ali Osijek je i danas u nadoknadi mogao do pobjede. Zakomplicirala se još malo borba za titulu, Osijek je i dalje vodeći, ali konkurencija ga ima priliku dostići (Dinamo) ili sustići (Rijeka i Hajduk).

90+4' Topčagić! Nakon gužve u kaznenom prostoru dogodila se pomutnja u obrani Lokomotive, Topčagić puca, a Mersinaj blokira na gol-liniji.

90+2' Pivarić spašava Lokomotivu! Mierez je promiješao Soldu, uputio udarac, već je bio savladan Nevistić, no u posljednjem trenutku, Pivarić s gol-crte prebacuje vrata i spašava Lokomotivu.

89' Zadnja Bjeličina promjena, ulazi Topčagić umjesto Caktaša, a mijenjat će uskoro i domaća klupa. Aliyu ne može nastaviti, ulazi Vranjković.

Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88' Umjesto Lukasa Kačavende ulazi Ivan Miličević kod domaćih.

84' Prvo poluvrijeme definitivno je ponudilo više zanimljivosti za gledatelje, no, ne dogodi li se neki pogodak gostiju u završnici, mogli bi žaliti za bodovima koje bi ostavili u Zagrebu. Sada žuti karton dobiva Jon Mersinaj koji ruši Fućka.

81' Završne minute utakmice su pred nama, Osijek je mnogo toga kroz sezonu rješavao upravo u tom periodu. No, danas je pred njima Lokomotiva, vrlo težak zadatak i orah za slomiti...

78' Umjesto Kristijana Lovrića, u igru ulazi Kristian Fućak. Može li on odlučiti pobjednika? Ili možda Luka Stojković, koji ulazi umjesto Dabre kod Lokomotive.

74' Pokušat će i jedni i drugi doći do, pretpostavljamo, pobjedonosnog pogotka. Osijek traži mogućnost da osigura nastavak života na vodećoj poziciji u HNL-u.

71' Novo dobro razdoblje Lokomotive, nekoliko prijetnji producirala je domaća momčad. Ono što je najvažnije - mreže i dalje miruju.

68' Ivušić! Nova obrana nakon još jednog duela s Aliyuom. Nije prošlo u prvom, nije ni sada u drugom dijelu. Sjajno je Kulenović prebacio loptu, ali Ivušić čita udarac napadača Lokomotive.

66' Vrlo dobra prilika Osijeka! Fiolić je ubacio u sredinu, tamo nisu Lovrić i Mierez dobro ispratili tu akciju. Priprema Lokomotivina klupa prve zamjene.

64' Nova prilika Kačavende, ovoga puta ubacio je Aliyu nakon vrlo dobro organiziranog bijega po desnoj strani. Izostao je jači, konkretniji udarac, Ivušić je to lagano uhvatio.

62' Ništa još večeras nije mijenjao Silvijo Čabraja, na klupi Lokomotive uglavnom su mladi igrači.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

60' Mijenja Bjelica, zadnjih pola sata dobit će Mierez i Jugović, a na klupu će Mance i Kleinheisler.

55' Pokušavaju obje momčadi nešto napraviti preskakanjem igre, dugim loptama iz obrane prema napadačima. Zasad takve akcije u pravilu ne prolaze po željama ekipe koja napada.

52' Vrlo dobar pas Cipetića za Aliyua, pokušali su brzo to odigrati domaći, no bilo je zaleđe.

50' Novi udarac Lovrića, sada iz nešto veće udaljenosti, Nevistić je i ovoga puta bio na pravom mjestu.

48' Lovrić gađa, evo i Nevistićeve obrane. Iz njegove pozicije, polulijevo, desnom nogom, ali bio je spreman vratar domaćih.

46' Nastavlja se dvoboj, idemo u drugi dio s jednom promjenom. Ulazi Marin Leovac umjesto Mate Miloša kod gostiju.

POLUVRIJEME: Nismo vidjeli pogodak u prvom dijelu, nekoliko dobrih prigoda jesmo, nadamo se nešto efikasnijem drugom dijelu u Kranjčevićevoj.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

45' Sudarili su se sada Kulenović i Lončar na sredini terena, bolno je uzviknuo napadač Lokomotive.

42' Dabro radi prekršaj nad Kulenovićem, još je malo ostalo do kraja prvog dijela u Zagrebu.

39' Caktaš pada u kaznenom prostoru Lokomotive, pada i Mateo Marić... No, VAR bi se tu mogao uključiti i nešto reći, kad već sudac Zebec nije ništa svirao.

36' Dvije zaista sjajne prilike imala je domaća momčad koja i izgleda bolje u recentnom razdoblju.

33' Kačavenda! Kakva matna, superprilika za Lokomotivu! Ubačaj Marića s desne strane, sam je, potpuno sam bio Kačavenda u sredini čiji udarac glavom odlazi pored vrata...

30' Žuti karton dobio je Mile Škorić, prvi je to požutjeli igrač danas u Kranjčevićevoj.

27' Za očekivati je da će se utakmica rasplamsati, da će i Osijek ponuditi nešto u minutama koje dolaze. Akcija Lokomotive vrlo je lako mogla završiti pogotkom, dosta sreće imali su gosti. Jasno, pohvale Ivušiću za sjajnu reakciju.

24' Stativa! Aliyu tuče glavom nakon sjajnog ubačaja Pivarića, obranio je to Ivušić, dotaknulo je to i vratnicu koja je spasila Osijek. Korner za domaće...

22' Krasan ubačaj Caktaša s lijeve strane, nisu loptu uspjeli zahvatiti ni Fiolić ni Mance u sredini. Odmah nakon toga i pokušaj polukontre, no lopta za Kulenovića biva prejaka.

17' Bitka za sredinu terena, ali i utakmica bez prigoda u prethodnih desetak minuta. One dvije prilike Mancea s početka sve su što smo do sada vidjeli od bilo kakvih opasnosti.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

15' Pokušao je sada Kačavenda iz velike udaljenosti, nije imao rješenja za dodavanje, ali udarac je bio bez prijetnje za Ivušića.

11' Sada je pak Osijek prepustio Lokomotivi sredinu terena, vidjet ćemo može li ZG momčad nešto konkretnije napraviti pred Ivušićevim golom.

9' Prvu priliku iz prekida imala je Lokomotiva, slobodni udarac s desne strane izveo je Kačavenda, nakon čega je Maleš probao iz daljine, no Ivušić nije imao problema s hvatanjem te lopte.

6' Iz drugog kornera probao je glavom Caktaš, zaustavio je to Nevistić. Vrlo ofenzivno otvaranje gostiju, jako dobro je krenuo Osijek.

5' Mance! Još jednom je probao danas udarni Osijekov napadač, Lovrićev ubačaj pokušao je Riječanin pospremiti u mrežu, no Nevistić odbija u korner.

3' Krenulo je osječkom inicijativivom, prepustili su Bjeličinim momcima domaći sredinu terena. Lokomotiva je u ovu utakmicu ušla rasterećena. Probao je Antonio Mance, ide to pored gola. Prvi udarac večeras.

18.00 Utakmica je počela, a s njome i 26. kolo HNL-a.

Igrači jedne i druge momčadi na teren su izašli uz poruku: Hrvatski nogomet uz Ukrajinu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

O sastavima // Dražen Antolić

Kristijan Lovrić protiv Dinama je ušao u 73. minuti, a s Lokomotivom u Zagrebu prvi je puta dobio mjesto startera za Bijelo-plave u HNL-u. Lovrić je doveden kao zvijezda i jasno da od njega trener Nenad Bjelica puno očekuje. Šef struke Osijeka postavio je ofenzivniju postavu od one koje je odigrala veliki dio dvoboja s Modrima. Ovaj put odlučio se za dvojicu stopera, a ne trojicu, u prvih 11 započeli su samo Škorić i Lončar. Bekovi su standardni Miloš i Jurčević, no ostatak ekipa dobio je zadatak misliti u prvom redu kako igrati i zabijati. Žaper i Kleinheisler su postavljeni kao dva zadnja vezna, iako se zna da je Mađar ofenzivno jak, a ispred njih pozicije su našli Fiolić, Caktaš i Lovrić. Zimski “kapitalci” Osijeka Caktaš i Lovrić prvi su put došli u priliku zaigrati zajedno. Antonio Mance u dva navrata bio je junak s klupe za što ga je Bjelica nagradio i postavio u vršak napada. Tako je Ramon Mierez ostao među pričuvama.

I Lokomotiva je sastavom pokazala želju da pobjedom. Trener Silvio Čabraja odlučio se na dvojicu napadača Kulenovića i Dabru, jednog iza drugoga. Oslonio se i na dvojicu ofenzivnih veznjaka Kačavendu i Aliyua. U osnovi su treneri odabrali vrlo sličan raspored, ali Lokomotiva i Osijek u nekim drugim aspektima igraju različit nogomet.

>>> Lokomotiva ove sezone puno uspješnija doma nego vani

Ove je sezone Lokomotiva izrazito domaćinska momčad. Do utakmice s Osijekom, naime, Lokosi su na 13 domaćih utakmica osvojili 23 boda (59 posto) – upisali su 6 pobjeda, u pet su navrata remizirali, a samo su dvaput bili poraženi (Gorica 0:1, Rijeka 0:2), uz razliku pogodaka 23:14.

S druge, pak, strane, s gostovanja se Zagrepčani nisu često vraćali nasmiješeni. Na 12 odigranih utakmica, naime, osvojili su mršavih devet bodova, ili samo 25 posto - ostvarili su samo dvije pobjede (Slaven Belupo 2:1 i Rijeka 2:1), triput su odigrali neodlučeno i pretrpjeli su sedam poraza, uz negativnu gol-razliku 14:20.

Iako je Kajzerica domicil Lokosima, uspjeli su Kranjčevićevu pretvoriti u domaću utvrdu, iz koje je bilo kome teško odnijeti bodove.

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Nenad Bjelica odlučio je na teren od prve minute u Kranjčevićevoj poslati Antonija Mancea, čovjeka koji je Osijeku donio bodove u Puli i Gradskom vrtu protiv Dinama. Na klupi je Ramon Mierez, a od starta na terenu kreće i Kristijan Lovrić.

Kod Lokomotive od prve minute kreće Aliyu, a Pivarić će biti pomaknut nešto iza. Dabro iza, ili uz Kulenovića, vidjet ćemo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 03:36