Zoran Zekić

 VLADO KOS/Cropix
ZORAN ZEKIĆ:

‘Kakav rezultat bi me zadovoljio na Poljudu? Za nas bi 3:0 bilo perfektno‘

‘Gazda u Šerifu rekao mi je: možete vi na treningu i kartati belu, bitno da u nedjelju izgledate dobro‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. listopad 2023. 16:30

Iza Zorana Zekića je prvi tjedan među Bijelo-plavima, a ispred njega premijerna utakmica po povratku na klupu Osijeka. Ima se za što "uhvatiti" pred povratničku utakmicu, s posljednja tri gostovanja u Splitu kao trener Osijeka vratio se s bodovima, iako kao trener Slavena Belupa na Poljudu ima posve drugačija iskustva.

- Ne želim da to zvuči bahato, ali nadam se da nećemo biti ljubazni gosti. Uz respekt Hajduku, ja se moram više baviti svojom momčadi. Želja mi je da znamo odgovoriti, da imamo ideju, da imamo balans, da ne radimo preveliku filozofiju nego da izgledamo kao momčad - prenio je Zekić osnovne zahtjeve koje će postaviti pred svoje igrače.

U tjedan dana bolje je upoznao momčad koju ima na raspolaganju, iako je to malo vremena da bi stekao kompletnu sliku.

- Možda samo Mourinho i Guardiola zajedno mogu u sedam dana sve prepoznati i ispraviti. Malo su mi dečki uplašeni, ne daju onoliko koliko mogu dati i moraju otpustiti kočnice u svakom smislu da se ne smiju bojati greške, moraju biti hrabriji, jači na lopti...

Zasad od svoje momčadi traži osnovne stvari.

- Energija i komunikacija je jako bitna i na tome smo radili jako puno. Da jednostavno počnu pričati, da pomažu jedan drugome. To čini momčad i onda ćemo doći do rezultata. Nisam još do kraja dokučio sve igrače, ni karakterno, ni tehničko-taktički, ali ono što sam vidio govori mi da smo posložili dobru priču za nedjelju na Poljudu. Ali to je još uvijek još samo priča, oni to trebaju i dokazati protiv Hajduka - kazao je trener Bijelo-plavih.

Zekić je uvijek u formi, majstor verbalne komunikacije imao je spreman odgovor i na pitanje kakav će mu biti plan protiv Hajduka.

image

Ramon Mierez

MARKO MRKONJIĆ/Cropix

- Naravno da postoji jasan plan, ali sad sam već dovoljno dugo trener da taj jasan plan ne bude posve jasan svima koji to gledaju. Probat ću slikovito približiti, u vrijeme dok sam trenirao Šerif sam razgovarao s gazdom koji inače nije dolazio na treninge i u jednom mi je trenutku rekao: "Čujem da radite ozbiljno, da su treninzi intenzivni, ali mene to ne zanima. Možete i kartati belu preko tjedna, meni je važno da nedjeljom vidim najbolje izdanje svoje momčadi". To je zapravo bit svega. Ne želimo u ovom trenutku igračima davati preveliki broj informacija i ići u širinu da ih ne zbunimo.

Caktaš? Nije zabio sad već u pet prvenstvenih utakmica, sigurno da je njemu na toj poziciji to opterećenje

Imao je Zekić spreman odgovor i na pitanje koliko se promijenila atmosfera unutar momčadi otkako je on vodi.

- Ja sam tu sad neki šef i naravno da će me svi lagati i govoriti da je sve bolje. Šalu na stranu, ali atmosfera je iskrena i radna. Nismo se još do kraja otvorili jedni prema drugima. Ja sam malo mirnije glave, možda je i ovaj stadion došao u trenutku u kojem ovaj klub i momčad još nisu spremni, u Osijeku sam desetak dana i vrijeme provodim uglavnom na stadionu jer mi je zadovoljstvo, ali uhvatim se za vrijeme treninga da gledam oko sebe i još mi nije jasno da sam u Osijeku... Malo vremena smo imali, kompletirali smo se u četvrtak tek nakon što su nam se vratili svi reprezentativci. Cilj nam je igrati što bolji nogomet, a gdje će nas to odvesti... Želim da Osijek vrati svoj identitet, da imamo što više igrača iz naše škole nogometa. Koliko će to biti lagan proces, vidjet ćemo, ali u svemu tome ne smije patiti rezultat. Pokušat ćemo biti najbolji što možemo biti u ovom trenutku - iskreno će Zekić.

U posljednjih nekoliko utakmica Osijek je povukao Ramon Mierez, igrač kojeg je Zekić čekao u svom prvom mandatu na klupi Osijeka, ali ga nije i dočekao. Odštetu koju je tražio Alaves Bijelo-plavi tih godina nisu mogli isplatiti.

image

Mijo Caktaš

RONALD GORŠIĆ/Cropix

- Mierez je bio moja želja još dok sam prvi put bio trener Osijeka. Ramona ne želim previše mijenjati, ali trebao bi imati veću podršku. Ne želim da se toliko troši na stvari na kojima se ne bi trebao trošiti nego da bude ondje gdje ga najviše očekujemo, pred protivničkim golom. Ali morat će se i drugi igrači puno više kretati bez lopte, biti mu bolja podrška u tom smislu, kako bismo Miereza najviše iskoristili pred protivničkim vratima. On je odličan karakter, voli raditi individualno. Evo nekidan su nakon treninga ostali on, Lovrić i Caktaš. To su trenuci u kojima ćemo pokušati pronaći dodirnu točku da to sve bude na boljoj razini, da se svi bolje osjećaju - kaže trener Osijeka.

Najbolji strijelac lige Mijo Caktaš bez prvenstvenog gola je skoro dva mjeseca.

- Caktaš? Nije zabio sad već u pet prvenstvenih utakmica, sigurno da je njemu na toj poziciji to opterećenje, no nekad nije to isključivo krivica tog igrača nego i trenera koji ga stavlja da igra. Šalim se, naravno. Mijo je po nekim gabaritima trkački jedan od naših raspoloženijih igrača, ali ga treba usmjeriti kamo bi trebao trčati i koliko u svojim pozicijama. Idemo se uhvatiti se najjednostavnijeg i krenuti prema boljem

I za kraj, Zekić je upitan s kakvim bi rezultatom bio zadovoljan na Poljudu.

- Kakav bi me rezultat zadovoljio? Naravno da ću kao trener reći - 3:0 za nas bilo bi perfektno i da uz to imamo i fantastičnu igru. Idemo u utakmicu s respektom Hajduka, nas u ovom trenutku nitko ne respektira što mi je s jedne strane i drago jer respekt moraš zaslužiti pa idemo početi od toga - zaključio je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 10:55