VLADO KOS Cropix
SPREMAN ZA NOVI IZAZOV

Kapetan Osijeka se oprašta od Gradskog vrta: U 32. godini potpisuje ugovor kojim će naplatiti karijeru

Protiv Šibenika vjerojatno igra svoju posljednju utakmicu za klub iz Gradskog vrta
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 22:01

Jedna knjiga u kojoj je do sada ispisano 336 stranica vrlo izvjesno će se zatvoriti idućeg vikenda u Gradskom vrtu. Osijek neće biti isti kakav je bio posljednjih deset godina jer Mile Škorić odigrat će vjerojatno svoju posljednju utakmicu za Bijelo-plave. Osijek će protiv Šibenika tražiti prvu pobjedu nakon skoro dva mjeseca i niza od sedam utakmica bez trijumfa, a kapetan će se po svemu sudeći oprostiti od bijelo-plavog dresa. Ništa još nije službeno, ali kako trenutno stvari stoje, u prvenstvenoj stanci bit će zaključen njegov odlazak u Kinu, u redove Changzhou Mighty Lionsa. U Osijeku su nevoljko pristali na transfer, dobit će izvjesnu odštetu, a Škorić u 32. godini ugovor kojim će naplatiti karijeru.

Novi izazov

Iza Škorića je 336 utakmica za klub iz Gradskog vrta od čega je, ako je statistika točna, u čak 151 navrata Bijelo-plave predvodio kao kapetan. Rijetki su oni koji za Osijek imaju nastupa koliko ih Mile Škorić ima s kapetanskom vrpcom oko ruke. Da jesenas nije bilo ozljede zbog koje je propustio 12 utakmica njegove ionako nedohvatljive brojke i klupski rekord po broju nastupa kojeg će u budućnosti teško netko nadmašiti bile bi još impresivnije.

image
VLADO KOS Cropix

Mijenjale su se u Gradskom vrtu uprave, igrači, treneri, ali i klupske ambicije, a jedina konstanta posljednje desetljeće godina bio je Mile Škorić koji je proživio s klubom i one dobre i one ružne dane. Proveo je u Osijeku 14 od 16 sezona profesionalne karijere, od čega deset uzastopnih. Teško je u par rečenica izdvojiti Škorićevu karijeru među Bijelo-plavima. Bio je tu kada je Osijek proživljavao najveće uspone i doživljavao najteže padove, izgurao je i one dane kada na računu kluba iz Gradskog vrta nije bilo ni lipe, bio je u generaciji nogometaša Osijeka koja je u proljeće 2014. zagrljena stala nasred travnjaka na Kantridi na dvije minute kako bi alarmirala na loše stanje u klubu i neisplatu plaća kojih tada nije bilo čak šest mjeseci, igrao je u one slavne utakmice protiv PSV-a kada je Osijek u kvalifikacijama za Europsku ligu dva puta pobijedio nizozemskog velikana i u Eindhovenu i u Gradskom vrtu, nastupio je i u onoj legendarnoj utakmici protiv Hrvatskog Dragovoljca u svibnju 2014. u kojoj je Josip Barišić zabio gol za prvoligaški spas u 83. minuti... Inače baš tu utakmicu Škorić i danas izdvaja kao najvažniju u svojoj karijeri. “To je bila prekretnica za klub jer tko zna što bi se s Osijekom kasnije dogodilo da smo te sezone ispali”, kazao je svojedobno.

Škorić je u Gradski vrt stigao u ljeto 2006. iz mlađih kategorija vinkovačke Cibalije. Tri mjeseca prije 17. rođendana tadašnji trener Bijelo-plavih Ilija Lončarević dao mu je priliku za seniorski debi u završnici utakmice na Stanovima protiv Zadra, 22. ožujka 2008. U igru je ušao u 90. minuti umjesto Antonija Hrnčevića. Desetljeće i pol kasnije postao je klupska legenda. Tek dvije godine, između 2012. i 2014., Škorić je proveo izvan Gradskog vrta, kratko je igrao za tadašnje drugoligaše Goricu i zagrebački HAŠK prije nego što se vratio nogometnoj kući. Otkako je u Osijeku igrao je Škorić i zadnjeg veznog, središnjeg veznog, lijevog i desnog beka, lijevo i desno krilo, napadača... Samo na vrata nije stao! Inače, u svojoj prvoj utakmici za Bijelo-plave bio je “desetka”!? Vrhunce karijere doživio je ipak kao stoper, na poziciji na kojoj je uostalom i počeo svoj nogometni put u Novim Mikanovcima, a s koje je dospio i do reprezentacije.

Perković bez alternative

Odlaskom Škorića Osijek će se iznenada naći u velikom problemu, od viška igrača na stoperskim pozicijama prije samo nekoliko mjeseci naći će se u situaciji da za to kritično mjesto u momčadi Borimir Perković nema alternativu. Nakon što je ove zime Slavko Bralić poslan na posudbu u Goricu do kraja sezone, potom i Danijel Lončar transferiran u poljski Pogon, u slučaju Škorićeva odlaska Osijek bi ostao samo na dvojici stopera - Adrianu Leonu Barišiću i Jevhenu Čeberku. Tu je kao opcija i Mihael Žaper koji će istovremeno naslijediti kapetansku vrpcu, a koji je još donedavno, u vrijeme sada već bivšeg trenera Pomsa, igrao u posljednjoj liniji. Škorićev odlazak bio bi već 11 ove zime iz Gradskog vrta, a istovremeno bi i vjerojatno izazvao reakciju jer Osijek bi se silom prilika morao okrenuti prema alternativama na tržištu. Međutim, s obzirom da je prijelazni rok u Hrvatskoj odavno zaključen u obzir bi dolazili samo igrači koji su trenutno bez ugovora.

336 utakmica u dresu Osijeka odigrao je Škorić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:33