VLADO KOS Cropix
NOVOSTI IZ OSIJEKA

Kleinheisler pred raskrižjem, Nijemci odustali od Belje, nezgodna situacija oko bivšeg vlasnika rekorda

Desetorica igrača, trećina aktualnog kadra, u posljednjoj su godini ugovorne obveze s Bijelo-plavima
Piše: JL.Objavljeno: 26. kolovoz 2022. 07:27

Piše: Gradimir Đukarić
Desetorica nogometaša Osijeka ušla su u posljednju godinu ugovora. Drugim riječima, trećinu svlačionice - Kleinheislera, Jugovića, Leovca, Mancea, Topčagića, Jurčevića, Miloša, Grgića, Barrija i Špoljarića, na kojeg trener Bjelica ionako ne računa - dijeli još svega devet mjeseci od kraja ugovora s Bijelo-plavima.

S nekima (poput iskusnih Jugovića i Leovca) klub iz Gradskog vrta ima opciju automatskog produženja ugovora na još godinu dana, o čemu će se odrediti idućeg proljeća, dijelu igrača koji su u posljednjoj sezoni ugovorne obveze vjerojatno neće biti ni ponuđen nastavak suradnje, s nekima bi se moglo ići u raskid ugovora (Špoljarić), a neke su u klubu odlučili transferirati i tako iskoristiti posljednju šansu za kakvu-takvu odštetu.

Alternativa za desni bok

Mato Miloš je tako na pragu transfera u poljski Widzew, a Alen Grgić na korak od odlaska u Rijeku, u kojoj će potražiti minute kojih u Osijeku nema. Naime, Bjelica je u osam utakmica ove sezone već koristio 27 igrača, a Grgić je jedan od tek četvorice (uz vratare Malenicu i Barešića, te donedavno ozlijeđenog Čeberka), koji još nisu odigrali niti jedne službene minute. Pritom se u zapisniku našao tek jednom u osam utakmica, što zapravo najbolje oslikava status kojeg trenutno uživa. Naravno, odu li i Miloš i Grgić, Osijek bi se našao u potencijalno velikom problemu s obzirom na to da će u tom slučaju ostati samo na jednom desnom beku (Karlu Bartolecu), a što znači kako će u tom slučaju Bijelo-plavi na tržištu morati potražiti alternativu.

Najzvučnije ime među igračima u posljednjoj godini ugovora svakako je Laszlo Kleinheisler. Mađarskom veznjaku nije smetalo što je zbog ozljede propustio čitave Osijekove pripreme da bude najkonstantniji, uz Belju i najbolji igrač Bijelo-plavih ove sezone. Zabio je tri od devet Osijekovih golova u svim natjecanjima i jedan je od onih igrača za koje postoje konkretne, milijunske ponude. Bijelo-plavima istovremeno prijeti ostati bez dobre zarade s obzirom na to kako će Kleinheisler na zimu moći pregovarati s drugima i na ljeto bez odštete napustiti Gradski vrt.

U identičnoj situaciji s ugovorom mađarskog veznjaka Osijek je bio i prošlog ljeta. Nakon Europskog prvenstva odigranog u velikom stilu, pogotovo poslije sraza Mađarske i Francuske, nakon kojeg je UEFA čak Kleinheislera proglasila igračem utakmice, činilo se vrlo izvjesnim kako će u Gradskom vrtu dobro naplatiti sjajno ljeto mađarskog nogometaša. Međutim, dogodilo se upravo suprotno - pred Kleinheislera je klub izašao s prijedlogom produljenja ugovora za još godinu dana, što je mađarski nogometaš i prihvatio. Godinu kasnije, ne dogodi li se u posljednjim danima prijelaznog roka nekakav obrat, dvije strane morat će opet sjesti za stol s istom temom. Mađarskom veznjaku ne odlazi se iz Osijeka pod svaku cijenu (oženio se, kupio je kuću, čeka dijete), uostalom, ovog je ljeta odbio unosnu ponudu Puskas Akademije, a što sugerira kako je otvoren za nove razgovore.

Istovremeno, nezgodna je situacija oko Antonija Mancea, najviše zbog novca uloženog u njegov dolazak. Njegov transfer iz slovačkog Trenčina svojedobno je klub iz Gradskog vrta koštao 1,3 milijuna eura. U ljeto 2019. to je bio i rekordni Osijekov ulazni transfer, kojeg su u međuvremenu nadmašile kupovine Lovrića i Miereza. Počelo je idealno, u uvodnih 12 utakmica za Bijelo-plave Mance je golovima i asistencijama sudjelovao kod čak deset pogodaka Osijeka, no onda je stao, te godinu i pol dana proveo na posudbama.

Sörloth umjesto Belje

Pretprošlu sezonu zabijao je za Puskas Akademiju, a prošlu jesen privremeno igrao za njemačkog drugoligaša Erzgebirge Aue (koji je u međuvremenu ispao u treći rang natjecanja). Proljetos je bio Bjeličin džoker s klupe, zabio je četiri gola nakon što je utakmicu počeo kao rezerva, donio je Osijeku pobjede protiv Istre i Dinama, ali u dosadašnjem dijelu sezone tek je četvrti napadač u hijerarhiji. Odigrao je do sada svega 66 minute raspoređenih u pet nastupa, uvjerljivo najmanje u kvartetu Bijelo-plavih ofenzivaca.

U međuvremenu, njemački mediji tvrde kako će Borussia Mönchengladbach vjerojatno odustati od transfera Diona Drene Belje, koji je trenutno financijski ipak prevelik zalogaj za bundesligaša. Ponuđenih 3,7 milijuna eura, koliko je glasila najveća ponuda iz M’gladbacha za mladog napadača Osijeka, ni izbliza nije blizu očekivanjima u Gradskom vrtu. Borussia je, tvrde tamošnji mediji, počela pregovore s RB Leipzigom oko posudbe norveškog napadača Alexandera Sörlotha, koji je višak u Red Bull areni.

Međutim, interesa za Belju ne manjka. Predstavnici dva talijanska i jednog španjolskog klub snimali su mladog Osijekova napadača u Maksimiru i do kraja prijelaznog roka vjerojatno će izaći sa svojom ponudom.

DEVETORKA PRED ISTEKOM UGOVORA

Kleinheisler

Jugović

Leovac

Mance

Topčagić

Jurčević

Miloš

Grgić

Barri

Špoljarić

3,7 milijuna eura odbio je Osijek od Borussije (M) za Belju

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:43