Adrian Leon Barišić i Marko Livaja

 DUJE KLARIC Cropix
SAD SU NA REDU POJAČANJA

Klub zaradio dvostruko više od ponude Zdravka Mamića, igrač otišao sa stilom: ‘Nisam htio ići nakon 1:5!‘

‘Mislim da je novac stvarno dobar i može ga uložiti u druge kvalitetne igrače‘, poručio je Barišić za kraj
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 06:42

Iznimno rijedak je slučaj u nogometu da igrač dogovori milijunski transfer u drugi klub, ali da večer prije nego što stavi potpis na ugovor karijere odluči pomoći igračima s kojima se nekoliko sati kasnije oprašta. Nije se Adrian Leon Barišić čuvao za Basel, od Osijeka se želio oprostiti bez repova, želio je pomoći uskoro bivšim suigračima u nemogućoj misiji. Ni 24 sata nakon utakmice protiv Adana Demirspora Barišić je već bio promoviran u dresu švicarske momčadi.

- Kada je došlo u pitanje hoću li igrati protiv Adane, razmišljao sam kako ne želim završiti karijeru u Osijeku s 5:1 porazom u Adani jer sam mislio da mogu bolje, da ova ekipa može bolje. Oprostio sam se od kluba i navijača s pobjedom i to me čini sretnim - otkrio je Barišić.

image

Adrian Leon Barišić i Bruno Petković

RONALD GORSIC Cropix

Osijek će na njegovom transferu uprihoditi četiri milijuna eura, tri milijuna fiksno i milijun kako se budu ostvarivali dogovoreni a opet lako ostvarivi bonusi,. Na račun kluba s Opus arene sjest će također i postotak od iduće Barišićeve prodaje i to između 10 i 15 posto. Adrian Leon Barišić među bijelo-plavima je proveo pet godina, juniorski staž odradio u Osijeku, a nakon svega 37 odigranih utakmica za najbolju momčad napunio je klupsku blagajnu kao rijetko koji igrač prije njega. Samo računajući fiksni dio njegov transfer je među pet najvećih koje je Osijek ikada odradio.

A malo je nedostajalo da ne bude tako, da se Osijek prije godinu dana zadovolji s dvostrukom manjim iznosom odštete. Proljeće 2022. Barišić je proveo na posudbi u Frosinoneu u Serie B, a talijanski klub imao je obvezu u slučaju plasmana otkupiti njegov ugovor za dva milijuna eura. To se nije dogodilo, a čelnici Frosinonea koncem prošlog ljeta pokušali su ponoviti isti aranžman s Osijekom, ali su bili odbijeni. Ljetos je tadašnji sportski direktor Osijeka pristao na dva milijuna eura odštete za mladog braniča, na koliko je glasila ponuda koju je Zdravko Mamić, kako se tada činilo, u ime Dinama poslao u Gradski vrt. Ali transfer se ipak nije dogodio nakon što čelnici kluba iz Maksimira stopirali taj posao.

Uvidjeli su u Dinamu kakvu su grešku napravili, na zimu ponovili svoju ponudu, ali tada su bez puno razmišljanja bili odbijeni, a isti odgovor prije pola godine poslan je i klubu iz MLS-a koji je također poslao službenu ponudu.

- Mislim da je novac koji će Osijek dobiti stvarno dobar i može ga uložiti u druge kvalitetne igrače - poručio je Barišić za kraj.

U toj oproštajnoj rečenici Barišić je zapravo najavio uzbudljiv kraj prijelaznog roka na Opus areni. I to uglavnom u ulaznim transferima Očekuje se kako u idućih desetak dana dres bijelo-plavih trebala bi zadužiti barem dvojica novih igrača - stoper i napadač. Stoper, naravno, zbog odlaska Barišića, dok je centarfor bio u planu i prije ozljede Kristijana Fućka, a nakon što je potvrđeno da na njega Tomas neće moći računati najmanje idućih šest mjeseci, sada je postao prioritet.

Trener Osijeka nekoliko puta je ponovio kako mu treba lijevi bek jer to je jedina pozicija u momčadi na kojoj mu ne konkuriraju dvojica igrača, a za rock‘n roll nogomet kakav Bijelo-plavi igraju pod Stjepanom Tomasom nužan je i fizički moćan vezni igrač s kojim bi, dojma smo, sve sjelo na svoje mjesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:05