Nenad Bjelica i bez raspoloženog napadača radi sjajan posao

 VLADO KOS/CROPIX
VELIKA BOLJKA

Legenda Osijeka progovorila o golgeterskoj krizi na Gradskom vrtu: ‘Zbog toga skidam kapu Nenadu Bjelici!‘

Nekadašnji centarfor Bijelo-plavih Goran Ljubojević se osvrnuo na problem slavonskog prvoligaša
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. ožujak 2022. 14:57

Osijek ove sezone nema golgetera koji golovima vuče momčad na način kako je to lani činio Ramon Mierez. Prošle je sezone momčad iz Gradskog vrta imala prvog topnika lige, a u aktualnoj, ne računajući pritom Kristijana Lovrića koji je tek nedavno stigao među Bijelo-plave i još nije upisao svoj prvijenac, čak ni među 18 najboljih strijelaca HNL-a niti jednog. Nakon 26 prvenstvenih kola Osijek nema nogometaša koji je zabio više od četiri pogotka (toliko su puta strijelci bili Damjan Bohar i Ivan Fiolić)!? A i dalje je ravnopravno u igri za trofeje! Utakmica protiv Lokomotive bila je šesta prvenstvena ove sezone u kojoj nogometaši Osijeka nisu uspjeli zatresti mrežu protivnika.

image

Kristijan Lovrić se još mora prilagoditi

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Može li se Osijek bez konkretnijeg učinka napadača, a niti jedan od njih nije zabio više od tri gola, zadržati u šampionskoj utrci upitali smo Gorana Ljubojevića, strijelca 48 prvenstvenih pogodaka za Osijek (29), Dinamo (13) i Zagreb (6).

"Činjenica kako ni među deset najboljih strijelaca Prve HNL danas nema napadača Osijeka apsolutno daje na važnosti i trenerskoj kvaliteti Nenada Bjelice koji je čak i bez raspoloženog napadača uspio stvoriti momčad koja se uspela na vrh ljestvice što, vjerujte, nije lako... Pretpostavio sam što bi se moglo dogoditi protiv Lokomotive nakon što je Mance počeo sam u špici. On nema tu kreativnost, on može igrati u formaciji s dvije špice ili ako je sam u napadu igrati na kontre gdje će dobiti loptu u prostor i svojom snagom, silinom i brzinom probijati. Za centralnu špicu treba netko tko se zna kretati, tko zna dati loptu iz prve, druge, tko zna fino smiriti. To je prije bio Mirko Marić. Da Osijek danas ima napadača takvog tipa bilo bi puno, puno lakše doći do gola. Mierez je bolji od Mancea u toj fazi jer zna smiriti loptu, zna se zagraditi, ali nije toliko kreativan", kaže Ljubojević.

image

Mirko Marić je tip igrača koji, kaže Ljubojević, nedostaje Osijeku

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Manjak golova najviše se osjeti u golgeterskom doprinosu Ramonu Miereza. Prošle sezone je imao impresivan golgeterski učinak od 22 pogotka (od čega su 19 bili iz igre), no u aktualnoj je svega tri puta zatresao protivničku mrežu. Bez pogotka je šest uzastopnih nastupa iako je protiv Lokomotive bio jako blizu prekida svog golgeterskog posta. Loptu koju su svi već vidjeli u mreži čudesnom je intervencijom Josip Pivarić skinuo s gol crte.

Nema čistih šansi

"Pivarić je reagirao nevjerojatno, zaista fantastično u toj situaciji... Ne mogu objasniti zašto Mierez ima toliki pad. Doduše prošle sezone su ga navijači gledali malo kroz “ružičaste naočale”. On je zabijao užasno puno golova iz ne-šansi iz situacija za koje se on sam izborio, gdje je sebi stvorio priliku iz neke greške protivnika. Njemu trebaju dvije ili tri prilike po utakmici, što je nekad bila norma, da zabije. Ali Osijek ne stvara čiste šanse i on bi i dalje morao zabijati iz nešansi. Njega prate svi klubovi, sada znaju kako ga čuvati, nije mu tako lagano više kao prošle sezone", objašnjava nekadašnji napadač Bijelo-plavih.

Doduše, ni Mierezu se ne priprema puno šansi u kojima bi se našao. Ljubojević kaže:

Svi idu maksimalno

"Prošle sezone dosta je ovisilo o Mierezu koji je zabijao neke nemoguće golove iz nikakvih šansi. Ove sezone ga golgeterski nema, ali Osijek nekako gura i bez njegovih pogodaka. Ja moram opet ponoviti da od četiri faze nogometne igre, a to je posjed lopte, kada se lopta izgubi, kada se opet osvoji i kada se braniš, da Osijeku nedostaje samo kada imaju lopta u posjedu. Ne mogu kroz pas igru lagano doći do gola kada se protivnik povuče i kada je u čvrstom bloku. I protiv Lokomotive do zadnjih pet minuta nije stvorio šansu što nije normalno, to se ne smije događati. Doduše, ni protiv Dinama nije bilo puno šansi, ali to je ipak tvrda utakmica gdje jedan gol može presuditi što se i dogodilo. Osijek, to je očito, i dalje ne stvara stopostotne šanse iako stvara kontinuirani pritisak što je jako dobro, što je razina više u igri jer prije je bilo iz nekakvog bloka pa u kontru, šut s distance, udarca iz kuta..."

image

Ramon Mierez je daleko od forme koju je imao prošle sezone

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Tri boda osvojena protiv Dinama nisu potvrđena s tri boda protiv Lokomotive, ali s druge strane, kako je to nakon utakmice u Kranjčevićevoj objasnio Ivica Ivušić, “bolje i jedan bod nego niti jedan”.

"Skidam kapu Bjelici. Kada su se početkom sezone dogodile dvije-tri slabije utakmice on je opet podigao momčad, opet ju je vratio. Vidi se da svaki od igrača daje sve od sebe, da je svaki od njih 100 posto u utakmici, da je motiviran, da se daje maksimalno... Jedini faktor koji još nedostaje je da se kroz taj posjed lopte, kroz automatizme stvori više šansi. Kao što je jednom rekao Pep Guardiola: 'prve dvije trećine terena su moje, a zadnja trećina je talent nogometaša'", zaključio je Goran Ljubojević.

OSIJEKOVI STRIJELCI

4 - Fiolić, Bohar

3 - Mierez, Žaper, Nejašmić, Caktaš, Daku, Mance

2 - Hiroš, Kleinheisler, Topčagić

1 - Lončar, Jurčević, Pilj

Caktaš je iskusniji i potrebno mu je ipak manje vremena za prilagodbu od Lovrića

Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić dovedeni su upravo da riješe taj problem.

- To su jako, jako dobra pojačanja, ali svaki igrač treba određeno vrijeme da se prilagodi momčadi, atmosferi i da se smjesti s obitelji. Veliki je pritisak na Lovriću, ne toliko na Caktašu koji je ipak iskusniji i koji je već prošao veliki klub. Lovriću je, međutim, ovo prvi klub u kojem ima navijača, prvi klub u kojem ga intenzivno prate i mediji i navijači po gradu, a to nije lagan pritisak. Njemu će trebati neko vrijeme prilagodbe za razliku od Caktaš koji čim je stigao je odmah i počeo raditi ono što treba raditi. U utakmici protiv Lokomotive često su se događale situacije, ja ne znam je li to bio plan, da je Caktaš dosta duboko dolazio po loptu i bio je predaleko od kaznenog prostora. A on je po meni jedan od najboljih igrača u tom međuprostoru njegove ulaske iz drugog plana je jako teško čuvati jer se dobro kreće. Usporedio bih ga s Robertom Špeharom s kojim sam igrao - podsjetio se Ljubojević sezone 2003./04.

Tada je Osijekov napadački tandem Špehar - Ljubojević držao vrh ljestvice strijelaca. Špehar je s 18 golova bio prvi golgeter lige, a odmah iza njega na toj ljestvici s dva gola manje nalazio se Ljubojević. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 08:39