Marko Livaja

 VLADO KOS/Cropix
HAJDUK SE DIŽE

Livaja je GOAT, ‘najveći svih vremena‘, a Leko je formulu prepisao od svog prethodnika

Nakon nove pobjede u Osijeku svi se pitaju mogu li Bijeli nastaviti s partijama na istoj razini
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. ožujak 2023. 13:19

Hajduk je još jednom suvereno prošao Gradskim vrtom. Ako je kup-eliminacija Osijeka pred dva tjedna bilo najbolje izdanje za navijačku dušu, onda je prvenstvena pobjeda protiv Plavo-bijelih bila prava zrela utakmica po guštu trenera. Svaki ozbiljan strateg voli da mu momčad ne primi pogodak, da se defenzivno iskristalizira jasna struktura, a pritom u napadu iz malo prigoda dođe do pobjede.

Hajduk je upravo na takav način nizao uspjehe s Dambrauskasom. Prepuštena lopta suparniku, obrana na visokoj razini i onda bi iz munjevite polukontre u izvedbi pojedinačne klase stigao “šah-mat” od kojeg se protivnik nije mogao obraniti. Čak ni Dinamo u tri susreta nije uspio pronaći rješenje za takvu igru Bijelih prošle sezone.

Na tragu Litavca

Hajduk u Osijeku definitivno je bio na tragu onog kojeg smo gledali u mandatu Litavca. S tim da je Leko imao “aduta viška” u Marokancu. Ali, dvoboj je bio prepisan po prepoznatljivoj pobjedničkoj formuli. Osijek je imao izraziti posjed (62-38), ali Perkovićeva momčad nije uspijevala kvalitetnije ući u kazneni prostor Hajduka. Leko je obranu postavio od prednje linije, s visokim presingom još u prvom dijelu pritiskali su napadači Bijelih vratara Malenicu i njegove prve asistente. Osijek nije znao kako izaći do centra, a kamoli da bi Lučiću s druge strane stvorio neke opasnosti. Hajduk je pobijedio, postigli su Bijeli dva pogotka, ali obranom su došli do pobjede.

Nekad “trinaestica” i sreću donese kao Hajduku u Osijeku. Jasno, pritom ne stavljamo pobjedu pod “kišobran sreće”, ali znate kako se uvijek broj 13 uzima kao nesretan broj. Hajduk je 12 utakmica zaredom primao pogotke u HNL-u, da bi poslije osam komada u zadnja dva susreta odigrao dvoboj u kojem je protivnik imao tek jedan zahtjevniji udarac prema Lučiću.

Nakon pobjede postavlja se logično pitanje može li Hajduk nastaviti s ovakvim, pobjedničkim i nadasve uvjerljivim izdanjima? Leko je dosad tražio dominaciju i posjed, ali odustao je od tog postulata prepustivši Osijeku te dvije karakteristike igre na kojima je inzistirao pri povratku na Poljud. Sve češće Leko odustaje od svojih zamisli, ali poneke promjene donese i rezultat. U Osijeku se lukavo postavio Hajduk jer posjed domaćina bio je čisti previd. Iza dominacije Osijeka, iza golih statističkih brojki, nije bilo ničega konkretnog. Lučić gotovo bezopasan, a s druge strane Livaja je briljirao kao u najboljim izdanjima, zbog čega desetku” Bijelih na društvenim mrežama nazivaju “Goat”. "Najveći svih vremena, Bog, otac..."

image
VLADO KOS/Cropix

Livaja je bio ofenzivni pokretač, poigravao se sa svojim čuvarima, ali pritom je u Mlakaru i posebno Benrahou imao kvalitetnu pratnju. Hajduk je sveukupno djelovao kao momčad, to je ključna promjena u odnosu na izdanje protiv Lokomotive. Ekipa kompaktnih linija, čvrsta i odgovorna.

U kup-dvoboju Hajduk je u Gradskom vrtu od prvog trenutka krenuo s pobjedničkim gardom. Bijeli su u ponekim trenucima tada i bezglavo jurili, bili su željni isprati sramotu iz maksimirskog derbija. Odigrali su utakmicu na svježinu i golemi motiv. U prvenstvenom dvoboju izgledali su zrelije, odigrali su utakmicu koju su kontrolirali od prve do zadnje minute. Krasili su ih strpljivost i odgovornost, a uz to obrana nije imala pojedinačne pogreške. Ferro je odigrao solidno, a Vušković sigurno unatoč činjenici da je četvrtu zaredom bio starter. U porazu od Lokomotive zadnja je linija Bijelih “častila” protivnika, dok u Osijeku splitski nogometaši nisu Mierezu i društvu baš ništa ponudili.

Iskoristio klasu

Sve smo analizirali, jasno je na koji je način Hajduk došao do pobjede. Iskoristio je svoju klasu u napadu, odigrao koncentriranu obranu i pokazao smirenost u sredini. Faktori uspjeha su razvidni, ali opet ćemo se zapitati mogu li Bijeli ponoviti izdanje iz Osijeka? Na precizan odgovor oprezno ćemo sačekati do subote jer već smo se jednom prevarili pomislivši nakon Kupa da je Lekina momčad odigrala prekretnicu proljeća. Međutim, s obzirom na individualnu kvalitetu, na raspoloženog Livaju, jasno je da Hajduk ima golemi prostor za napredak. Nije to revolucionarna konstatacija kad se zna kakav kadar na raspolaganju ima Leko, ali vrijeme je da taj kadar zajedno s trenerom počne u kontinuitetu nizati pobjede.

image
VLADO KOS/Cropix

Nakon četiri poraza u nastavku sezone spustili smo letvicu očekivanja, pa je jedno bolje izdanje dočekano kao svjetlo na kraju tunela. Ali, tek će pobjede u seriji potvrditi da su Bijeli zaista na pravom putu. Previše su Bijeli ovog proljeća lutali, previše su razočaranja navijačima ponudili da bi jedna pobjeda vratila atmosferu visokih ambicija. Shodno tome i šutnja Torcide nakon pobjede u Gradskom vrtu...

LEKINI DOBITNI POTEZI U GRADSKOM VRTU

1. BENRAHOU
Od prvog trena nije bilo sporno da zna s loptom, ali malo je imao loptu u nogama otkad je stigao u Hajduk. Marokanac je idealna "desetka", igrač koji je Bijelima u Osijeku pružio pobjedničku dimenziju, čak više pojedinačnim potezima nego razigravanjem ekipe, iako je očito da ima obje karakteristike, i strijelca, i razigravača.

2. KROVINOVIĆ
Na zadnjem veznom korisniji nego u prethodnim utakmicama. Igrač je to koji kontrolira sredinu terena, ali ujedno može i pokrenuti akcije. U Gradskom vrtu definitivno jedan od igrača prevage u toj ulozi "šestice", u tandemu s Grgićem uistinu je vrlo kvalitetno funkcionirao.

3. OBRANA
Defenziva je u cijelosti odigrana na visokoj razini, Leko se primarno odredio prema stabilizaciji defenzive i u tom naumu je sasvim uspio, fokus na obranu kompletne momčadi pokazao se punim pogotkom, ali bio je to i logičan potez s obzirom na primljenih osam zgoditaka u zadnja dva prvenstvena susreta.


POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 04:21