TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
SPEKTAKL NA POLJUDU

Livaja uzdrmao vratnicu, Bjelica pocrvenio, Kalinić obranio penal, Dinamu jesenski naslov

Hajduk i Osijek podijelili su bodove odigravši 0:0 na Poljudu u derbiju 20. kola Prve HNL
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. prosinac 2021. 19:22

HAJDUK - OSIJEK 0:0

HAJDUK: Kalinić - Lovrencsics, Simić, Elez , Melnjak - Vuković, Fossati (od 65. Atanasov) - Mlakar (od 29. Ljubičić), Krovinović, Biuk (od 66. Čolina) - Livaja.

Trener: Valdas Dambrauskas.

OSIJEK: Malenica - Miloš, Lončar, Škorić, Čeberko - Žaper 6 (od 90. Pilj), Nejašmić - Bohar (od 75. Brlek), Kleinheisler (od 85. Gržan), Bočkaj - Mierez (od 90. Topčagić).

Trener: Nenad Bjelica.


Ni treći put ove sezone Hajduk nije uspio pobijediti Osijek, svakome po bod epilog je zadnje utakmice jesenske polusezone. Derbi u sjajnoj atmosferi, pred 30.000 gledatelja, ostavio je Osijek na vrhu sa istim brojem bodova kao Dinamo i Rijeka, dok Hajduk čeka proljeće sa "minus pet" u odnosu na vodeći tercet.

Bijeli su jesen okončali sa dva remija u nizu, a unatoč sjajnoj podršci s tribina, u dvoboju s Osijekom nisu znali pronaći put do pobjede. Potvrdili su Osječani i na Poljudu zašto su neporaženi 13. utakmica zaredom, u tvrdoj utakmici zasluženo su uzeli bod.

Hajduk je odlučno ušao u utakmicu, nošeni glasnom podrškom Splićani su pokušali napasti vrata Malenice, ali šok i dramu prvo smo vidjeli u šesnaestercu Bijelih. Laszlo Kleinhesler je ušao u kazneni prostor Hajduka, nogu mu je podmetnuo Marco Fossati i Fran Jović, koji se nalazio u blizini, promptno je pokazao na bijelu točku. Loptu je uzeo Damjan Bohar, snažnim udarcem prevario je Kalinića za radost igrača Osijeka i 0:1 već u 12. minuti. Ali, nisu se dugo radovali gosti, jer Jović je dobio poziv iz VAR sobe, otišao potom pogledati snimak na kojem je uočio da je Ramon Mierez prerano utrčao u kazneni prostor. Poništio je Jović izvedeni kazneni udarac, naložio novi jedanaesterac. Ponovno je Bohar uzeo loptu, namjestio je na bijelu točku i šutirao u lijevi kut gdje ga je spreman dočekao Lovre Kalinić. Kapetan Bijelih odbio je do vratnice, pa je zatim čvrsto prihvatio u svoje naručje podignuvši na noge kompletni Poljud, a bacivši u očaj Bjelicu. Ali i Miereza koji je prebrzim ulaskom u kazneni prostor poslao Bohara u neuspješno drugo izvođenje u 13., za Osijek, uistinu nesretnoj minuti.

Krenuo je Hajduk sa jasnom željom što prije postići pogodak, ali nisu pritom igrači Valdasa Dambrauskasa imali ideju kako ispuniti zadani cilj. Osijek se u obrambenoj fazi postavljao sa dva defanzivna bloka, sa obrambenim zidom od ukupno devet igrača. Iskusni Bjelica ostavio je tek Miereza kao usamljenog "špica", ali i sam Argentinac je stvarao dovoljno problema stoperima Bijelih. Dvije kompaktne obrambene linije Osijeka sa petoricom u zadnjem redu, te kvartetom u sredini, nije Hajduk uspjevao probiti. Dapače, gosti su bili opasniji i u rijetkim prelascima na polovicu domaćina. U 25. minuti opasno je sa ruba kaznenog prostora zapucao Mierez, ali nije pogodio okvir vrata.

Tek nakon pola sata igre ozbiljno je zaprijetio Hajduk. Prvu priliku Bijeli su kreirali u 34. minuti kada je sa desne strane prošao Livaja, šutirao iz teške pozicije, dosta iskosa, ali vratar Malenica uspio je obraniti, a odbijenu loptu Livaja je poslao visoko preko vrata. Prigoda Livaje bila je ipak iznimka, jer Osijek je u prvom dijelu potpuno neutralizirao najboljeg igrača Bijelih, ali znalački su gosti kontrolirali kompletna zbivanja na travnjaku. U smiraju poluvremena, u 45. minuti Žaper je šutirao prema semaforu u izglednoj situaciji koju su Osječani preko Kleinheislera ponovno stvorili preko lijeve strane obrane Hajduka. Mađar je imao vremena pričekati, pronašao je Žapera koji je neometan sa 17 metara loptu doslovno poslao nebu pod oblake. Hajduk je očekivano imao prevlast u posjedu (62-38), ali Osijek je u prvom poluvremenu djelovao bolje.

Ništa se nije promijenilo ni početkom nastavka, čak je Osijek pritisnuo sa visokim presingom, pa je Torcida nakon sat vremena pokušala probuditi Bijele gromoglasnim povicima "hoćemo pobjedu". Ali, lakše je bilo reći nego na terenu napraviti. Uočio je taj problem i Dambrauskas pa je posegnuo za promjenom, u 65. minuti je uveo Čolinu na krilo iznenađujuće izvadivši Biuka dok je u sredini Atanasov trebao donijeti mirnoću kreacije umjesto Fossatija.

Dvije minute potom živnuo je Hajduk koji je preko Krovinovića priredio prvo uzbuđenje u nastavku. S lijeve strane je povratnu ostavio Livaja, a Krovinović se na 15 metara namjestio na šut i ljevicom loptu poslao pored vratnice. Zakuhalo se pored aut-linije u 70. minuti, zbog nesportskog ponašanja isključen je trener Osječana Nenad Bjelica nakon verbalnog okršaja sa mladim hajdukovcem Ljubičićem. Sve je počelo od prekršaja Lovrencsicsa zbog kojeg mu je Jović mogao, prema viđenom kriteriju, dodijeliti i drugi, isključujući karton.

Prigovorio je Bjelica, i riječ po riječ, ode trener Osječana na tribine, a Hajduk je potom u dva navrata preko Livaje bio blizu vodstva. Prvo je u 74. minuti Livaja zapucao snažno sa 18 metara tik pored desne vratnice, a potom je u 81. minuta "desetka" Bijelih zatresla lijevu vratnicu gola Osječana. Još su Bijeli u prvoj od šest minuta sudačke nadoknade pogodili mrežu Malenice, ali zbog zaleđa je Jović opravdano uskratio pobjedničku radost domaćinu i nesuđenom strijelcu Čolini.


PRIJENOS UŽIVO

90+7' - Završena je utakmica. Hajduk i Osijek podijelili su bodove u posljednjoj ovojesenskoj utakmici Prve HNL odigravši 0:0. To znači da je naslov jesenskog prvaka osvojio Dinamo koji ima isti broj bodova kao Rijeka i Osijek, ali i utakmicu manje.

90+1' - Trese se mreža Osijeka, zabio je Čolina, ali bio je u zaleđu i gol naravno neće vrijediti.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

84' - Udarac Miereza koji se napokon uspio osloboditi, ali Kalinić je spreman.

​81' - Trese se vratnica Osijekovog gola. Livaja je pucao iskosa s desne strane.

80' - Pokušao je sada Žaper dalekometno ljevicom, ali nema opasnosti i potrebe za intervencijom Malenice.

75' - Pritisak Hajduka u ovim trenucima. Sada je u jednoj gužvi u kaznenom prostoru loptu zadržao Livaja, ali nije uspio zapucati. U nastavku akcije je Livaja opalio dalekometno, ali lopta odlazi pokraj vratnice.

70' - Crveni karton za Nenada Bjelicu zbog prigovora sucu. Osijekov trener tražio je crveni karton za Lovrencsicsa. Prvo je požutio, a kako nije prestao s prigovorima, dobio je drugi žuti, odnosno crveni karton.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

69' - Hajduk u ovim trenucima ima 58% loptu u svom posjedu.

68' - Vjerojatno najbolja prilika Hajduka na utakmici. Livaja je sjajno s lijeve strane uposlio Krovinovića koji puca, ali lopta odlazi tik do vratnice.

65' - Atanasov i Čolina ulaze u igru, a izlaze Fossati i Biuk.

60' - Žuti karton za Lovrencsicsa nakon prekršaja na Mierezom. Službeno spiker je objavio da je na utakmici 30.800 gledatelja.

58' - Lijepa akcija Livaja - Biuk. Livaja je povratno spustio Biuku, koji je u naletu izgubio ravnotežu i pao.

52' - Dalekometni pokušaj Livaje nakon presječenog jednog pasa Osijeka na sredini terena i poteza koji je razbjesnio Nenada Bjelicu.

48' - Hajduk je, čini se, odlučnije ušao u drugo poluvrijeme. Sada je nakon ubačaja s desne strane lopta došla do Livaje, ali ga je pogodila u koljeno i ništa neće biti od te prilike.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

45' - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor se odlazi sa rezultatom 0:0. Osijek je najbolju priliku imao iz jedanaesterca koji je na kraju, iz ponovljenog pokušaja, obranio Kalinić. Izvođač je bio Bohar. To je ujedno bio i najzanimljiviji trenutak u prvih 45 minuta igre.

44' - Slobodni udarac za Osijek na više od 30 metara od gola nakon prekršaja nad Mierezom. Pucao je Bočkaj, ali brani Kalinić.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

38' - Korner za Hajduk i bila bi to dobra prilika, ali Simić je pri štopanju lopte igrao rukom.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

34' - Prilika za Livaju, zapravo prva na utakmici. Pokušao je Livaja iskosa s desne strane iz teške pozicije, a onda ponovo iz odbijanca, ali nema gola. Nakon 35 minuta igre i Hajduk i Osijek imaju po dva udarca prema suparničkim vratima.

29' - Problemi za Mlakara koji, čini se, neće moći nastaviti igru. Izglea da je osjetio zatezanje u mišiću i rano priliku dobiva Marin Ljubičić.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

26' - Požutio je sada Čeberko zbog opasne igre, nakon udarca u glavu Mlakara. Ružno je to izgledalo.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

25' - Mierez je sada pokušao nakon kratke kombinacije, ali njegov udarac s dvadesetak metara ne ide u okvir.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

23' - Osijek opet opasno prijeti nakon nove kontre i okreta Miereza, ali Hajduk se uspio obraniti.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

22' - Prekid i slobodni udarac za Hajduk nakon prekršaja nad Krovinovićem. U nastavku akcije Biuk je ubacio u sredinu, ali tamo nije bilo nikoga.

20' - Pogreška Simića i Kalinića nakon jedne kontre Osijeka, a lopta na kraju odlazi u korner.

13' - Kalinić brani ponovljeni penal Bohara i izaziva delirij na Poljudu.

12' - Osijek vodi 1:0, zabio je Bohar udarcem po sredini gola! Ipak ne. Penal se na kraju morao ponavljati jer je Mierez ušao ranije u šesnaesterac.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

11' - Jedanaesterac za Osijek, izborio ga je Kleinheisler nakon prekršaja Fossatija.

​10' - Novi opasan prodor Bohara po desnoj strani, ali nakon povratne lopte u sredinu Hajduk se uspijeva obraniti.

7' - Prilika za Osijek nakon prodora Bohara po desnoj strani. Ubacio je u sredinu, ali tamo je na kraju lopta završila u rukama Kalinića.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

4' - Zaustavljena je igra i na teren je utrčala liječnička služba nakon sudara glavama Mlakara i Lončara. Čini se kako je gore prošao Lončar, ali je nakon otprilike dvominutnog prekida igra nastavljena.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

3' - Livaja izvodi slobodan udarac s više od 30 metara, ali Osječani su se uspjeli obraniti.

1' - Počeo je derbi na Poljudu. Pjesma i navijanje odjekuju stadionom.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Stigli su sastavi za utakmicu kojom će se zaključiti kalendarska 2021. u HNL-u. Umjesto suspendiranog Katića kod domaćina igra Simić, od prve minute pomalo iznenađujuće kreću i Vuković i Mlakar, nema Sahitija, koji se ozlijedio kod Lokomotive. Kod Osijeka neće krenuti njihov najbolji strijelac ove sezone Ivan Fiolić!

Poljudski stadion rasprodan je još prije nekoliko dana, rijeke navijača uoči dvoboja slijevaju se na tribine...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

_____________________________________________________

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:03