BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
HAJDUKOV EKSPERIMENT

Livaju će zamijeniti as koji nije igrao gotovo tri mjeseca. Karoglan je u posve novoj situaciji

Karoglanu slijedi Opus Arena koju je jednom već osvojio, ali ovog puta nema najboljeg igrača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. veljača 2024. 23:51

U jadranskom derbiju doživio je Hajduk prvi poraz s Mislavom Karoglanom na trenerskoj klupi. Peti u aktualnoj natjecateljskoj sezoni računajući eru prethodnika Ivana Leke. Mnogi se stoga pitaju kako će Bijeli reagirati poslije velikog šoka doživljenog u derbiju s Riječanima, ali iskustva iz ove sezone traže nova rješenja i - nisu obećavajuća.

Četiri prethodna poraza dogodila su se u vezanim utakmicama, Bijeli su se “budili” tek nakon drugog neuspjeha u nizu. U rujnu su doživjeli prvi šok s Istrom na Poljudu, u trenutku sličnom kao i prošle nedjelje protiv Rijeke.

Moglo se istrpjeti

Gotovo ispunjene splitske tribine, s više od 24.00 navijača, očekivale su sigurnu i uvjerljivu pobjedu protiv Puljana, ali dogodio se bolni poraz. Što je još teže, nisu se hajdukovci uspjeli vratiti ni dva tjedna kasnije u Velikoj Gorici. Ponovno su u smiraju utakmice, u samom finišu, ostali bez bodova. Dva poraza u nizu slijedile su dvije važne domaće pobjede protiv Lokomotive i Dinama.

Kad se pomislilo da je stiglo svjetlo na kraju tunela, opet su zaredali porazi. Rijeka na Rujevici, a potom Osijek na Poljudu, uzeli su šest bodova kontra Hajduka. U konačnici, listopadski porazi su i doveli Karoglana na mjesto trenera. Reagirao je sjajno od samog starta, šest pobjeda uzeo u seriji. Pridodao je i sedmu u Hrvatskom kupu. Sve je izgledalo kao priča iz bajke dok se nije dogodio prvi remi, pa drugi, onda poraz i Karoglan je ušao u novi izazov karijere.

Odradio je prve pripreme, nema prefiks “privremeni trener” kao u prvom mandatu, ali zato ima svu odgovornost podizanja momčadi u iznimno teškom trenutku.

Kredit uzastopnih pogrešaka mogao se istrpjeti prošle jeseni, ali na proljeće je ostalo bitno manje utakmica za takvo prosipanje bodova. Karoglan nema izbora, mora pronaći način kako prekinuti niz u kojem se Hajduk “budi” nakon drugog poraza. I jedan je bio previše...

Doza optimizma

Dozu optimizma svakako može eksploatirati iz činjenice da u dva poljudska mandata niti jednom nije posrnuo na gostovanjima.
Devet puta je dosad vodio Bijele izvan Poljuda u HNL-u i pritom zabilježio pet pobjeda i četiri remija uz gol-razliku 11:5. Ne zabijaju Bijeli puno, ali još rjeđe primaju. Na razini jednog pogotka u dva susreta.

Pobjednički recept na gostovanjima potpuno je razvidan. U svih pet pobjeda s Karoglanom za kormilom nogometaši Hajduka nisu primili o pogodak. U četiri susreta su Bijeli bodove osvajali s identičnih 1:0. Kad je tek preuzeo Hajduk u jesen 2022. godine, prvo je gostovanje imao na Rujevici, gdje su Bijeli slavili po modelu koji će se kasnije pokazati kao predvidljiva karakteristika u Karoglanovom skupljanju prvenstvenih bodova. Awaziem je bio jedini strijelac tvrde utakmice. Dva tjedna kasnije Hajduk je gostovao u Velikoj Gorici i tri boda je odnio u osmoj minuti sudačke nadoknade zgoditkom Marka Livaje.

Na isti način je Karoglan nastavio pobjeđivati i ove sezone. Odveo je Bijele u Koprivnicu, gdje je Livaja iz kaznenog udarca slomio domaći Slaven Belupo. Deset dana kasnije Hajduk je ponovno zgoditkom Livaje trijmufalno prošao Osijekom, da bi u Puli na travnjaku Drosine zabili Sahiti i opet Livaja. Od pet Karoglanovih pobjeda na gostovanjima, njih čak četiri imale su Livajin golgeterski potpis. Samo je u Rijeci na startu svog mandata Karoglan dobio na gostovanju, a da Livaja nije zatresao mrežu.

Glavni faktor

U subotu nema Livaje, nema glavnog faktora dosadašnjih gostujućih pobjeda Mislava Karoglana. Bez Livaje na gostovanju igrao je strateg Bijelih u prvom od četiri gostujuća remija, protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici. U ostala tri je imao Livaju, ali ne i bodove...

image

Aleksandar Trajkovski i Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

Već smo pisali da će Aleksandar Trajkovski vrlo vjerojatno preuzeti Livajinu startnu poziciju iako je tri mjeseca bez natjecateljskog dvoboja, Naime, premda je odradio pripreme, Makedonac nije zaigrao još od dvoboja s Osijekom na Pampasu (1:0) prošle jeseni (8. studenog). S druge strane, Kalinić je imao stanku od šest mjeseci, odradio je zimske pripreme, ali kako je spreman za tridesetak minuta Trajkovski se ipak nameće kao prva opcija.

Karoglan je dosad prošao sva najjača gostovanja, kod Osijeka dolazi i drugi put. U specifičnoj situaciji gdje nema najjačeg aduta, a pored toga stiže i s teretom prvog poraza u dva mandata.

Situacija s kojom se dosad nije susreo, mora pronaći novi pobjednički recept. Pronaći novog Livaju, koji će biti igrač prevage za bodove na osječkom Pampasu...

KAROGLAN S HAJDUKOM

NA GOSTOVANJIMA U HNL

JESEN 2022./23.

Rijeka - Hajduk 0:1

Gorica - Hajduk 0:1

Lokomotiva - Hajduk 2:2

Slaven Belupo - Hajduk 2:2

JESEN 2023./24.

Belupo - Hajduk 0:1

Osijek - Hajduk 0:1

Istra 1961 - Hajduk 0:2

Lokomotiva - Hajduk 1:1

Dinamo - Hajduk 0:0

Prvi put ove sezone tri bez pobjede

Hajduk je proslavio naslov jesenskog prvaka, Bijeli su pod Karoglanom nizali utakmice pozitivnih ishoda, ali zakucala je i kriza na vrata. Rezultatska kriza koju brojke potvrđuju. Nakon šest pobjeda u nizu Hajduk je u seriji od tri utakmice bez pobjede. Osvojili su Bijeli tek dva boda od mogućih devet u ogledima s Lokomotivom, Dinamo i Rijekom. Dva mjeseca su bez pobjede, još od početka prosinca kad su slavili na Poljudu protiv Gorice. Istina, u međuvremenu smo prošli kroz stanku između dvije polusezone, ali isto tako je činjenica da Hajduk ove sezone nije imao seriju od tri susreta bez pobjede.

S tim psihološkim teretom recentne forme Bijeli u subotu dolaze u Osijek. Od momčadi koja se isticala velikom formom, na Pampas dolaze kao ekipa koja traži prvu pobjedu nakon tri dvoboja. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 03:00