Almir Turković je ostavio dubok trag u Osijeku u koji se vratio kao skaut

 VLADO KOS -SPO-
OSIJEK IZGLEDA NAJBOLJE

Ljubimac tribina se vratio u Gradski vrt: ‘Ispalo je idealno, došao sam u klub koji pratim, koji volim...‘

Almir Turković legenda je kluba iz Gradskoga vrta, a od ove je zime opet među Bijelo-plavima
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. ožujak 2022. 17:00

NK Osijek podružnica Sarajevo, ukratko bi se mogla opisati nova uloga Almira Turkovića među Bijelo-plavima.

U nedavno objavljenom albumu, pod cjelinom namijenjenoj klupskim legendama, među 30 najistaknutijih nogometaša koji su nastupali za Osijek u 75 godina dugoj povijesti kluba je i njegovo mjesto. Sličica broj 92. Devet sezona Turković je širio svoju nogometnu magiju u HNL-u, a kultni status uživa gdje god da je igrao. Zabijao je za Zadar, s Hajdukom podizao trofeje, a najduže se zadržao upravo u Osijeku, ukupno četiri godine u dvije epizode. Odigrao je 104 utakmice za Bijelo-plave, zabio 29 golova, a neki njegovi potezi se i danas prepričavaju, pogotovo “finta”, a onda i pogodak u utakmici 3. kola tadašnjeg Kupa UEFA protiv praške Slavije. Otuda je neskriveno oduševljenje među navijačima izazvala vijest kako se skoro 16 godina otkako je odigrao posljednju utakmicu za Osijek ljubimac tribina vratio u Gradski vrt. Zanimljivo, u posljednjoj utakmici za Bijelo-plave (2:1 pobjeda u gostima kod Kamen Ingrada) suigrači su mu bili Ivo Smoje i Damir Vuica, s kojima je danas u skautskoj službi kluba.

Preko aplikacija

Iako mjesto prebivališta možda sugerira drugačije, u fokusu Turkovićeva rada nije samo praćenje nogometaša iz BiH “bazena”.

"Gledamo nogometaše ne samo u BiH i Hrvatskoj, nego i šire. Pratimo igrače preko aplikacija, a one koji su bliže pogledamo uživo, što je i najbolje. Imamo puno igrača na posudbi, puno nam se igrača nudi. Stalno se nešto radi, treba to pratiti sve. Osijek je uvijek bio poželjna sredina, a danas pogotovo kada je klub posložen i već nekoliko godina na visokoj razini na kojoj je malo klubova u čitavoj regiji", veli Turković.

U skautsku službu kluba iz Gradskog vrta priključio se zimus na poziv bivšeg suigrača Nenada Bjelice. Prethodno je Turković morao razvrgnuti ugovor s matičnim Sarajevom u kojem je godinama radio, prvo s mlađim kategorijama, nakon čega je bio glavni skaut momčadi s Koševa.

"Trebao mu je čovjek od povjerenja i ja sam se rado prihvatio toga. Sretan sam i ponosan što sam dobio takvu priliku jer Osijek je jedna lijepa priča, jedna lijepa sredina za koju sam ja jako vezan. Meni se u Osijeku rodilo kćerka, stalno sam u Osijeku, stalno gledam utakmice. I kada se klub borio za opstanak u utakmici protiv Dragovoljca, kada je Josip Barišić zabio u 83. minuti za ostanak u ligi, bio sam u Gradskom vrtu. Ispalo je idealno, došao sam u klub koji pratim, koji volim, za koji sam vezan..."; veli Turković.

image

Almir Turković

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Bjelica oduvijek lider

U opisu posla mu je da prati potencijalna pojačanja Osijeka, a kao navijač prati Osijekovu borbu za naslov prvaka. Pokal kojem je njegova generacija prije nešto više od dva desetljeća bila blizu, pa ipak ostala daleko.

"Izgledamo odlično, meni najbolje od svih momčadi u Prvoj HNL. Puno je njih primijetilo kako ove sezone nemamo pravog strijelca, a svi su strijelci. To je velika stvar za jednu momčad kada baš svatko može zabiti, to je dokaz da imaš team. To je ono što se traži i što je, vjerujem, ono što Bjelica i želi", kaže Turković.

Igrao je s Nenadom Bjelicom u onoj slavnoj generaciji u jesen 2000., sad je pridruženi član njegova stožera.

"Uvijek je uvijek bio lider. I kao igrač i kao trener. Voli svoj posao, sav je u njemu. Divim mu se odakle mu tolika snaga i energija. Svi smo mi u nogometu, svi to pratimo, ali treba imati puno snage sve to izdržati. Ja bih vjerojatno odavno odustao. Puno taj posao troši čovjeka, a onda ode i zdravlje..."

image

Almir Turković

VLADO KOS -SPO-

Srce se oprostilo

Ono što Turković s Bijelo-plavima nije ostvario kao nogometaš, možda doživi kao zaposlenik kluba.

"Sad je Osijek postao pravi klub, konkurentan je već nekoliko godina i to je već veliki uspjeh, napravljen je ogroman pomak. Uvjeren sam da ćemo se do kraja prvenstva boriti i na kraju ostvariti ono što sanjaju svi navijači. Osijek ima kvalitete postati prvakom", uvjeren je.

U razgovoru s Turkovićem je neizostavno pitanje kako ga služi zdravlje. Nedavno je prošlo točno tri godine otkako je pretrpio srčani udar, nakon čega su mu u sarajevskoj bolnici ugrađena dva stenta. Jesenas kada smo posljednji puta čuli otkrio je kako oporavak ide odlično, a nekoliko mjeseci kasnije nada se kako bi uskoro mogao i bez lijekova.

"Idem na preglede, pridržavam se savjeta liječnika, držim se terapije. Malo sam se udebljao od tih lijekova i čekam kada će mi na kontroli reći da mogu i bez tableta. Srce se dosta oporavilo, mogu se slobodno baviti malim nogometom, igrati rekreativno. Oporavak stvarno ide dobro"; zaključio je.

Kakav otac, takav sin

Geni su čudo. Na svome Facebook profilu Turković je objavio video s usporednim prikazom dva gola. U "suzu" ista akcija oca Almira u dresu Osijeka i sina Dine među juniorima Sarajeva dvadesetak godina kasnije. Obojica su se istim lažnjakom oslobodila vratara i zabila, a protivnički branič završio u mreži.

- Kum je sastavio taj video. Nevjerojatno je koliko su ti golovi identični. Na toj snimci ja nosim broj 11 na leđima, a u Osijeku sam ga rijetko kada nosio, sin nosi 11, golman isto pada, na isti se način podiže...

Dini Turkoviću je 16 godina i igra u mlađim kategorijama Sarajeva, iz kojih je i njegov otac krenuo na nogometni put, a gol kojim je podsjetio na svoga oca zabio je prošlog vikenda.

- Meni je drago da se bavi sportom, da s njime odrasta, da bude sportaš, poštuje starije... Da nas sutra ne smjesti u starački dom ha,ha,ha... Djeca kroz sport puno toga nauče iako, na žalost, mnogi pogrešno na to gledaju i vide samo pohlepu. Ja u sportu vidim druge stvari, način da dijete postane čovjek. A jako puno stvari treba da se poklopi da bi neki mladi nogometaš uspio - kaže Almir Turković. (gđ)

Gradski vrt za Hajduk vjerojatno na pola kapaciteta, ali bez COVID potvrda

U Gradskom vrtu još razmišljaju za koju će se od dvije ponuđene opcije odlučiti za utakmicu protiv Hajduka - pustiti ulaznice u prodaju u punom kapacitetu stadiona, ali i dalje uz COVID potvrde kao preduvjet ulaska na tribine ili, pak, prihvatiti mogućnost polovičnog kapaciteta, što donosi drugu vrstu benefita. Naime, u tom će slučaju pandemijski protokoli biti puno liberalniji i COVID putovnice konačno više neće biti uvjet za dolazak na utakmicu. Konačna odluka nije donesena, no kako neslužbeno doznajemo u Osijeku su desetak dana uoči derbija skloniji drugoj opciji, odnosno, ograničenom kapacitetu kako bi izašli u susret navijačima bez COVID potvrde. Pandemijski protokoli mnoge su navijače ove sezone odbili od redovnog dolaska na tribine unatoč odličnim rezultatima momčadi, cijene testiranja bile su ipak financijski teret pogotovo višečlanim obiteljima i u slavonskom prvoligašu ne žele propustiti priliku olakšati svojim pristalicama. Doduše, kapacitet Osijekova stadiona za utakmicu s Hajdukom bit će u tom slučaju nešto manji od 9.000 mjesta. S druge strane, popune li se tribine i s polovičnim kapacitetom u maksimalno dozvoljenom broju gledatelja, bit će to najveća posjeta u Gradskom vrtu u jednom HNL-dvoboju u posljednjih 13 sezona.

Prodaja ulaznica počinje u ponedjeljak, a klub iz Gradskog vrta će kao i uoči utakmice protiv Dinama, a što je nedavno i Hajduk napravio za svoj poljudski derbi s Dinamom, isprva omogućiti zaštićenu kupovinu karata. Drugim riječima, prvih nekoliko dana prodaje prednost pri kupovini imat će oni koji su kupili pojedinačnu ulaznicu za utakmicu s Dinamom i Goricom. Pritom nije potrebno fizički imati ulaznicu s utakmice, već se kupovina može provjeriti kroz sustav. Nakon što završi zaštićeni period od nekoliko dana, ulaznice će se naći u slobodnoj prodaji.

Inače, otkako je HNL-a rekordna posjeta u utakmici Osijeka i Hajduka u Gradskom vrtu bila je u sezoni 2008./09. Tada je 15.000 navijača vidjelo 1:0 pobjedu Bijelo-plavih protiv Hajduka, za koji su tada, kao i danas, igrali Danijel Subašić i Nikola Kalinić. (gđ)

TURKOVIĆ ZA OSIJEK

104 utakmice/29 golova

TURKOVIĆ ZA DINAMO

62 utakmice/19 golova

51

godinu proslavio je Turković prošloga studenoga

14

godina prošlo je od Turkovićevog kraja profi-karijere

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 21:11