Nenad Bjelica sa stručnim stožerom

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
TEŽAK UDARAC

Loše vijesti pokvarile pripreme Osijeka: Bjelica ostaje bez tri važna igrača sve do početka nove sezone!

Bijelo-plavi bi se u važnom ljetnom razdoblju mogli naći u problemima zbog ozljede čak trojice aseva
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 24. lipanj 2022. 16:21

Loše vijesti pokvarile su idilu na pripremama nogometaša Osijeka. Bijelo-plavi bi se možda mogli naći u velikim problemima na početku sezone kada će u razmaku od desetak dana odigrati čak četiri utakmice, po dvije europske i prvenstvene.

Naime, čak trojica veznjaka, i to trojica standardnih veznjaka - Mihael Žaper, Ivan Fiolić i Laszlo Kleinheisler - zbog ozljeda će propustiti središnji dio priprema i prema najoptimističnijim prognozama će se u trenažni proces vratiti tek u tjednu nakon što se momčad vrati u Osijek. A neki od njih i kasnije. Posljedično, upitno je hoće li zbog toga biti spremni za premijerni prvenstveni ogled protiv Gorice 15. srpnja, a nedugo potom i za nastup protiv kazahstanskog Kizilžara u prvoj utakmici kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

image

Laszlo Kleinheisler

TOM DUBRAVEC Cropix

Od ranije se znalo kako Kleinheisleru slijedi najmanje mjesec dana stanke nakon što mu je još početkom lipnja na treningu reprezentacije Mađarske stradalo koljeno, Žaper je zbog zdravstvenih problema propustio uvodnih desetak dama priprema i tek se prije nekoliko dana priključio suigračima u Svetom Martinu na Muri, no s povratkom u trening još će pričekati. Kao i Fiolić, koji se posljednji našao na popisu ozlijeđenih, iako su prve informacije sugerirale kako njegova stanka, nakon što je ovaj tjedan s bolnim grčem na licu napustio trening, neće trajati dulje od nekoliko dana. U četvrtak prijepodne, nakon zajedničkog doručka, Žaper i Fiolić pogledom su ispratili autobus koji je njihove suigrače odvezao na obližnje terene lokalnog Poleta i zaputili se na magnetsku rezonancu. A s pregleda su se vratili s lošim vijestima. Zbog rupture zadnje lože Žaperu slijedi još desetak dana stanke, dok će Fiolića ruptura lista odvojiti od travnjaka dva do tri tjedna. U slučaju da se odulji povratak trojice jakih Osijekovih aduta, Nenad Bjelica će i dalje imati dovoljno alternativa.

image

Mihael Žaper

VLADO KOS Cropix

Petar Brlek među Bijelo-plavima je godinu i pol dana, ali nije još stigao momčadi iz Gradskog vrta puno dati. Naravno, zbog dugotrajnog oporavka poslije operacije križnih ligamenata, koja mu je uslijedila nedugo po dolasku u Osijek. Nakon što je devet mjeseci proveo izvan kadra, u hodu je morao tražiti formu, a na ljetnim pripremama pokušat će izboriti svoje mjesto u momčadi.

O kvalitetama iskusnog Vedrana Jugovića suvišno je i govoriti, međutim, nikako da potroši svu lošu sreću. Od povratka u matični klub svako malo bi ga stizao nekakav peh zbog čega nije stizao uhvatiti konstantu nastupa. U posljednje tri sezone imao je po dvije-tri prinudne stanke poslije kojih bi opet iznova morao hvatati zalet. U Svetom Martinu je, očekivano, vrlo angažiran.

Zanimljive stvari pokazuje i Španjolac Diego Barri, koji je zimus, baš zbog velikog broja ozljeda veznih nogometaša, stigao među Bijelo-plave, ali je tek potkraj sezone dobio priliku za prvenstvenu premijeru. Na Ognjenu Bakiću, U-21 reprezentativcu Crne Gore, koji je zimus stigao u redove B momčadi Osijeka iz ljubljanske Olimpije, ne vidi se kako su mu ovo prve pripreme sa seniorskom momčadi Bijelo-plavih. "Grize" na svakom treningu i ako je suditi po dosad viđenom neće biti veliko iznenađenje bude li u ozbiljnoj konkurenciji za najbolju momčad.

Bude li Osijek igrao s dvije "šestice", partner Darku Nejašmiću u veznom redu mogao bi biti i Jevhen Čeberko. Ukrajincu to neće biti nepoznata pozicija, uostalom, u mlađim kategorijama bio je veznjak i tek u kasnijoj fazi karijere povučen je na mjesto stopera, a što je uloga u kojoj je i doveden u Osijek.

- Prirodno sam "šestica". U Ukrajini sam u početku karijere igrao na toj poziciji, ali nakon što sam iz Dnjipra prešao u Zorju Lugansk trener me je povukao na mjesto središnjeg braniča. Na obje te pozicije osjećam se komforno - ispričao nam je Čeberko prije nekoliko dana.

Ozljede bi na desnom krilu potencijalno mogle napraviti još veći problem. U najvećem dijelu prošle sezone starteri na toj poziciji bili su ili Fiolić ili Kleinheisler. Danas su obojica ozlijeđeni, a Fiolić će se, zadrže li se aktualne prognoze, u treninge vratiti tek netom prije ili netom nakon što sezona već počne. Ne bude li novih imena u rosteru, odnosno, ne posegne li Nenad Bjelica za pojačanjima na tržištu, na toj poziciji i dalje će, do oporavka ozlijeđenog dvojica, konkurirati trojica igrača. Šime Gržan angažiran je i motiviran s velikom željom da se nametne nakon što je proljetni dio prošle sezone proveo u mađarskom ZTE.

- Želim se dokazati, želim i sebi i drugima pokazati što mogu - kazao je.

Na toj poziciji opcija je i mladi crnogorski, ali i povremeni A reprezentativac, 19-godišnji Nikola Janjić, lani jedan od najboljih nogometaša tamošnje lige koju je osvojio s nikšićkom Sutjeskom. Njegova završna statistika na kraju sezone, sedam pogodaka i devet asistencija u svim natjecanjima, sugerira kako bi mogao dosta toga donijeti ofenzivnom dijelu Osijekove momčadi.

Također, s lijevog na desno krilo mogao bi biti prebačen i Kristian Fućak od kojeg se, nakon što je prošao period prilagodbe, u idućoj sezoni očekuju velike stvari. Desno može odigrati i Vinko Petković, koji je od dolaska u Gradski vrt prošle zime za Osijek zabilježio svega četiri prvenstvene minute.

Mihael Žaper - kao igrač Osijeka ima 114 utakmica, zbog rupture zadnje lože slijedi mu još desetak dana stanke

Ivan Fiolić - u Osijekovom je dresu prikupio 30 nastupa, a sada će ga ruptura lista odvojiti od travnjaka dva do tri tjedna

Laszlo Kleinheisler - dosad je za Osijek odigrao 111 dvoboja, u lipnju mu je stradalo koljeno i nije realnon da uskoro bude u punom pogonu

Fiorentini zanimljiv Adrian Leon Barišić

Za mladim braničem Osijeka, 20-godišnjim Adrianom Leonom Barišićem, već dulje vrijeme vlada veliko zanimanje talijanskih kluba, a drugačije nije niti ovoga ljeta. Tuttomercatoweb izvijestio je, naime, kako je za Fiorentina vrlo zainteresirana za mladog Osijekovog nogometaša. Barišić je u proljetnom dijelu sezone već stjecao iskustvo u Italiji, doduše, u Serie B, u kojoj je privremeno nosio dres Frosinonea.

Nakon što klub nije ostvario rezultatske ambicije, odnosno, nakon što je ostao bez financijskih benefita koje donosi plasman u Serie A, čelnici Frosinonea odlučili su kako ipak neće isplatiti klauzulu i otkupiti mladog braniča za 2,5 milijuna eura koja bi se inače automatski aktivirala u slučaju plasmana talijanske momčadi u viši rang.

U Fiorentini, ako ništa drugo, barem znaju na koliko je Osijek postavio odštetni zahtjev. Barišić je, inače, u procesu oporavka i od početka priprema radi odvojeno od ostatka momčadi. Očekuje se kako bi se u puni trening trebao vratiti idućeg tjedna. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:56