VLADO KOS
BORBA ZA POZICIJU

Mađarski as na izlaznim vratima Osijeka? Upiti sve konkretniji, a jedan će igrač biti veliko pojačanje u vezi

Bijelo-plavi su roster za iduću sezonu složili davno prije konkurencije u ostatku Hrvatske nogometne lige
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 17:25

Osijek je roster za iduću sezonu složio davno prije konkurencije u HNL-u. Posao u prijelaznom roku odrađen je još zimus i tijekom proljeća kada je za odštete isplaćeno nešto više od četiri milijuna eura i kada su u svlačionicu stigli Mijo Caktaš, Kristijan Lovrić, Marin Leovac, Kristian Fućak... kada je potpisan Nikola Janjić koji se ovog ljeta priključio momčadi, a otkupljeni ugovori Darka Nejašmića i Jevhena Čeberka. Nenad Bjelica u Svetom Martinu na Muri radi s 34 igrača, a nedostaje Laszlo Kleinheisler koji će se priključiti po povratku iz Međimurja.

Čak petorica vratara

Osijeku danas realno pojačanja i ne trebaju, pogotovo što na svakoj poziciji konkuriraju po trojica, a negdje i više igrača. Velika borba za mjesto u momčadi upravo traje.

- Samo u slučaju odlaska standardnih nogometaša dovest ćemo nekoga tko je jednako kvalitetan. Ili možda i bolji - najavio je Bjelica mirno transfer ljeto.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Uostalom, samo vratara su - petorica! Između vratnica hijerarhija je barem jasna - "jedinica" je Ivica Ivušić, njegova i više nego kvalitetna zamjena je Marko Malenica, a istovremeno je perspektiva u mladom kadru sjajna. Barešić će konstantu nastupa vjerojatno tražiti u nekom od članova elitnih razreda, Kolić će na posudbu u Prvu ligu (drugi razred), i to na dvojnu registraciju kako bi ga se u svakom trenutku moglo povući, dok će Sajko stati na vrata B momčadi kojoj iduće sezone slijede iskušenja u Jedinstvenoj Drugoj ligi (treći razred).

Na desnom boku u prednosti pred konkurencijom za mjesto u startnoj postavi svakako je Karlo Bartolec koji ofenzivno donosi kvalitetu više. No, Grgić i Miloš sigurno neće odustati od želje da se izbore za minute. Na lijevom boku konkuriraju Leovac, Jurčević, Zebec će vjerojatno na posudbu, možda i Cvijanović kako bi uhvatio konstantu nastupa, a tu poziciju iznimno može pokriti i Čeberko. Jedno mjesto na stoperskim pozicijama svakako pripada kapetanu Škoriću, a zasad je teško pretpostaviti s kime će ga Bjelica upariti - Lončarom ili Čeberkom. Računa se i na mladog Barišića, za kojeg inače postoji interes i za transfer i za posudbu, te Bralića koji bi mogli imati bitne uloge na početku sezone u kojem će Osijek imati gust raspored.

Neupitni Lovrić

Velik izbor Bjelica ima među veznjacima. U rosteru su Nejašmić, Žaper, Kleinheisler (čija budućnost među Bijelo-plavima je neizvjesna s obzirom na konstantan i konkretan interes), tu je potom i iskusni Jugović koji će, poštede li ga napokon ozljede, puno značiti Bijelo-plavima, svojom, kako je to trener Osijeka objasnio, "prgavošću" impresionira mladi Bakić, a Španjolac Barri koji je proljetos dobio malo prilika imponira mirnoćom. Veliko pojačanje u veznom redu bit će Petar Brlek, u dosadašnjem dijelu priprema s tri pogotka i najbolji strijelac Osijeka. Miji Caktašu lani je jedna odigrana polusezona bila dovoljna da bude najbolji strijelac momčadi, a velik doprinos od njega se očekuje i u idućoj sezoni. Pogotovo nakon što je prvi puta prošao pripreme s momčadi. I Kristijan Lovrić je, baš poput Caktaša, proljetos u hodu hvatao zahtjeve u novoj momčadi, i njegova pozicija na lijevom krilu je neupitna. Konkurenciju mu čine Hiroš, Fućak te Petković, koji svoje odigrane minute za Osijek prošle sezone može nabrojati na prste jedne ruke. Možda upravo zbog toga ima silan motiv dokazati se na pripremama. Zabio je već dva pogotka u prijateljskim utakmicama koje je Osijek odigrao ovoga ljeta. Jedna od opcija, koja je doduše još daleko od realizacije, je posudba Petkovića u Šibenik odakle postoji veliki interes.

Na desnom krilu prošle sezone "šprintali" su ili Fiolić ili Kleinheisler koji su veliku konkurenciju dobili u mladom crnogorskom reprezentativcu Janjiću. S obzirom na to kako su Fiolić i Kleinheisler trenutno na popisu ozlijeđenih, Janjić možda bude taj s kojim će Bjelica otvoriti sezonu. A možda to bude i Gržan koji je proljetni dio prošle sezone proveo na posudbi u mađarskom ZTE.

Problemi za Hiroša

Bit će zanimljiva borba i za mjesto u napadu. Rasteretila je posudba Dakua malo gužvu u šesnaestercu, ali ne i smanjila konkurenciju. Povratak Diona Drene Belje među Bijelo-plave nakon sjajne golgeterske sezone u Istri ujedno je i pritisak na Ramona Miereza koji je svoje defenzivne zadaće i lani odradio sjajno, ali nedostajao je njegov konkretniji napadački učinak. Naravno, jedna od opcija, koja bi navijačima mogla biti zanimljiva, je i da promjenom formacije Bjelica u momčadi istovremeno nađe mjesto za obojicu ili da Beljo odigra nešto povučenije o čemu je trener Osijeka već glasno razmišljao. Topčagić i Mance vjerojatno će, kao i prošle sezone, većinu svoje minutaže odigrati nakon što uđu s klupe.

Inače, brojnost na treninzima povećala se i prije očekivanja. Nakon Adriana Leona Barišića u puni trenažni proces uključio se i Mihael Žaper. Iako još uvijek ne ulazi u duele, ohrabruje što se uopće priključio radu sa suigračima jer prve prognoze njegovog oporavka bile su oprezne, a njegov povratak treninzima najavljivan je tek za prvi tjedan po povratku u Osijek. Ivan Fiolić bi, pak, u četvrtak trebao izaći iz teretane i priključiti se ostatku momčadi iako će isprva raditi odvojeno. Sitnijih problema s mišićem ima Amer Hiroš. Preskočio je posljednji trening, no u pitanju nije nikakva ozljeda koja bi zabrinula stručni stožer. Preventivno je ipak dobio poštedu.

Luka Zebec će dobiti ugovor

Luka Zebec dobit će profesionalni ugovor s Bijelo-plavima. Donedavni nogometaš Belišća bio je iznenađenje u autobusu pred polazak na središnji dio priprema u Sveti Martin na Muri, s obzirom na to da njegova imena nekoliko dana ranije nije bilo na popisu igrača koji su bili na prozivci prvog dana treninga, a nije se našao ni u zapisniku utakmice protiv Slavena Belupa koju je Osijek odigrao dva dana pred polazak u Međimurje. Uslijedilo je objašnjenje kako će mu pripreme biti proba, odnosno prilika da se izbori za ugovor s Bijelo-plavima. A 21-godišnji nogometaš iskoristio je priliku i zaslužio povratnu kartu za Gradski vrt. Riječ je, naime, o 190 centimetara visokom lijevom beku koji je prošao Osijekovu nogometnu školu iz koje ga je prije pet godina nogometni put vodio na nekoliko adresa. Igrao je u Akademiji Krpan&Babić, uslijedio je potom Čepin, Elektra, njemački TuS Holzkirchen, a posljednju sezonu proveo je u Belišću pod Davorom Rupnikom. Dobio je po pola sata u provjerama protiv Wolfsbergera i Austrije Klagenfurt što je sugeriralo kako je sve bliže ugovoru. Međutim, hoće li s obzirom na konkurenciju i ostati u kadru Osijeka za iduću sezonu ili će mu uslijediti posudba u nekog od slavonskih drugoligaša (Osijek u blizini ima i Vukovar, vinkovačku Cibaliju te BSK iz Bijelog Brda) uskoro će biti poznato.

34

igrača na pripremama u Svetom Martinu ima Nenad Bjelica

Osijekov kadar

VRATARI

Ivušić, Malenica, Barešić,

Kolić, Sajko

STOPERI

Škorić, Lončar, Čeberko,

Barišić, Bralić

DESNI BEKOVI

Bartolec, Grgić, Miloš

LIJEVI BEKOVI

Leovac, Jurčević, Zebec, Cvijanović

VEZNI

Nejašmić, Žaper, Brlek,

Jugović, Caktaš, Bakić, Barri

DESNA KRILA

Fiolić, Kleinheisler, Janjić, Gržan

LIJEVA KRILA

Lovrić, Hiroš, Fućak, Petković

NAPADAČI

Beljo, Mierez, Topčagić, Mance

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 20:52