Marko Soldo

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
HRVATSKI ADUT

Mladi Vatreni: ‘Siguran sam da bih mogao igrati u Dinamu! Ali oni su imali drugačiju viziju‘

"Slali su me na posudbe da se još bolje razvijam. Na kraju su me pustili", kaže Marko Soldo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2024. 11:49

Marko Soldo (20), veznjak Osijeka i mlade U21 hrvatske reprezentacije, jedan je od ključnih igrača Ivice Olića. Definitivno je veliki adut za ključan boj s Grcima, u kojem naši mladići traže dodatne kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo. Otkako je umjesto bivšeg izbornika Dragana Skočića hrvatske nade preuzeo Olić, nadareni Soldo postao je standardni dio udarne momčadi i odigrao je u kompletu sve tri utakmice, protiv Farskih otoka, Portugala i Andore.

- Igrao sam sve tri utakmice od dolaska Ivice Olića, ali držim da je to bilo zasluženo, a ne zbog toga što me izbornik voli. Kod bivšeg izbornika Skočića nisam bio u takvoj poziciji - kazao nam je u uvodu Soldo.

Agresivni su i jure

U Koprivnici U21 vrsta igra svakako najvažniju utakmicu ovih kvalifikacija. Što je donijela analiza mlade grčke reprezentacije, kako ih Soldo vidi?

- Grčka je agresivna momčad, nemaju nekih posebno jakih individualaca, ali jure, kako se to kaže, sto na sat. Zbog toga i jesu u ovakvoj situaciji da se protiv nas bore za dodatne kvalifikacije, za drugu poziciju.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Znamo već, Olićevim dečkima odgovara i jedan osvojeni bod za play-off.

- Dovoljan nam je bod, ali budite sigurni da nećemo igrati na bod. Mi smo puno bolja reprezentacija od Grčke, idemo po sva tri boda. Konačno, ako se poklope neki drugi rezultati, moguće jest da nam trijumf osigura i izravan plasman na Europsko prvenstvo.

Kalkulacije za rasplet priče u kvalifikacijskoj skupini

Situacija je za Hrvatsku pred utorak odluke poprilično jasna. Ako, naime, danas ne izgubi od Grčke u Koprivnici, u studenom će igrati play-off za mjesto na Euro, a ako izgubi, tamo će se pojaviti Grčka. Postoji mogućnost da bi Hrvatska pobjedom mogla izboriti mjesto među tri najbolje drugoplasirane momčadi iz svih skupina te se tako direktno plasirati na EP u Slovačku, ali za to će trebati pomoć drugih selekcija, konkretno Mađara i Nijemaca. Remijem protiv grčke vrste Hrvatska bi izborila play-off, no ni teoretski ne bi mogla biti među tri najbolja druga. (dd)

Pitamo mladog veznjaka kako je zadovoljan s dosadašnjim dijelom sezone, naravno, tu mislimo i na klupska događanja. Osijek je loše startao u sezonu, pa se uspravio, a onda opet pokleknuo u posljednjem okršaju s Istrom 1961.

- Kad se radi o klupskoj sezoni, to zasad nije dobro. Imamo kvalitetnu momčad i možemo napraviti dosta dobrih stvari. Sezona je duga, držim da ćemo u njenom nastavku biti sve bolji i bolji, te da ćemo na koncu i napraviti te dobre stvari. Samo se trebamo posložiti kako treba.

Igrač sam za Dinamo

Ne skriva sljedeće...

- Osobno, jako sam zadovoljan svojim prezentacijama, za mene je ovo odličan početak sezone. Zabio sam tri gola, imam i dvije asistencije. To mi je dosad najbolji učinak. To vam je tako, kad igram sve utakmice, onda je sve to puno bolje. Daj Bože zdravlja, siguran sam da ću nastaviti u tom pozitivnom ritmu.

Što misli, igra li sada svoj najbolji nogomet u karijeri?

- Da, definitivno ovog trenutka igram svoj najbolji nogomet u karijeri. Nekako uvijek igram svoj stil igre, ali tek sad je na naplatu stigao sav trud koji sam ulagao, sve što se skupljalo godinama i sad se skuplja i dalje. Uvijek želim raditi više nego bilo tko drugi.

Bio je igrač Dinama, odlazio je na posudbe u Šibenik, Goricu, sad je igrač Osijeka...

- Gdje sam god igrao bilo je dobro, samo što je to sad u Osijeku prešlo u jednu ozbiljniju fazu.

Misli li da bi u ovoj formi i s izdanjima kakva nudi sada imao mjesta u Dinamu, kluba iz kojeg je odlazio na posudbe i na kraju završio u svlačionici Osijeka?

- Siguran sam da bih mogao igrati u Dinamu! Ali maksimirski klub je imao drukčiju viziju. Slali su me na posudbe da se još bolje razvijam. Na kraju su me pustili. No, to je prošla priča, sad sam igrač Osijeka i trenutačno sam isključivo fokusiran na svoj klub, na svoju momčad i igre koje nudim. Zato i igram tako dobro.

Među najboljima na ‘šestici’

Soldo je u zaključku napomenuo sljedeće...

- Preferiram više igrati defenzivnog veznog, “šesticu”. Mislim da sam među najboljim igračima u SHNL-u na toj poziciji, ali mogu igrati i na drugim pozicijama. U Osijeku sad više igram “osmicu”, idem više prema naprijed. To mogu raditi bez problema jer imam sve tjelesne predispozicije, pa mi definitivno ne predstavlja problem. Sve zavisi što treneri žele od mene. Ali, gdje me god postave, odradit ću to na najbolji mogući način, kao što sam to radio i do sada - rekao je talentirani mladić.

Linker
15. listopad 2024 11:51