MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
‘FALIO JE SAMO GOL...‘

‘Možemo dobiti sve utakmice do kraja prvenstva! Caktašu je najteže, a Dinamo još ima dosta derbija‘

Splićanin u redovima Bijelo-plavih dominirao je u derbiju protiv poljudskoga kluba
Piše: JL.Objavljeno: 06. travanj 2022. 20:28

Posljednjih 460 prvenstvenih minuta obrana Osijeka nije popustila. Rješenje za zadnju liniju Bijelo-plavih još od pogotka kojeg je u Puli zabio Einar Galilea nisu imali ni Dinamo, ni Lokomotiva, ni Gorica, ni Šibenik, pa ni Hajduk u utakmici u kojoj je dominirao Slavko Bralić. Osvojio je šest duela, presjekao četiri lopte, blokirao tri udarca, čak mu je prošao i dribling...

Bili smo blizu

Startao je, inače, Bralić ove sezone u četiri derbija, dva puta protiv Rijeke, te protiv Dinama i Hajduka. U niti u jednom od tih derbija Osijek nije primio gol, a samo u posljednjem nije pobijedio. A bio je blizu...

- Da, bili smo jako blizu pobjedi. Više smo je zaslužili po prikazanom i možemo žaliti, ali odmah se moramo okrenuti novom izazovu jer već u nedjelju je nova utakmica u kojoj opet moramo dati sve kako bismo pobijedili i nastavili borbu za naslov prvaka - veli Osijekov branič.

Odigrali su bijelo-plavi nogometaši skoro savršenu defenzivnu utakmicu. Uostalom, i Valdas Dambrauskas rekao je kako je Hajduk naletio na zid. Obrana Osijeka izašla je na kraj s dva najjača Hajdukova aduta, Livajom i Kalinićem, koji niti jednom nisu ozbiljnije ugrozili Ivušića. Štoviše, Kaliniću čak Osijekovi braniči nisu dozvolili niti jedan udarac.

- To su igrači koji će, ostaviš li im najmanje prostora, to iskoristiti. Obrana mora biti skoncentrirana svih 90 minuta da bi zaustavila takve igrače, a mi smo u tom segmentu odradili jako dobar posao. Bili smo agresivni i čvrsti, nismo im dozvolili niti jednu ozbiljniju šansu - govori Bralić.

Zna se što Mile Škorić znači za Osijek, ali njegov izostanak nije se ni primijetio.

- Mile je kapetan i legenda kluba, ali kao što je trener više puta rekao, ova momčad ima veliku širinu i velik broj kvalitetnih igrača. Posloženi smo na svakoj poziciji, svatko svakoga može zamijeniti i pridonijeti ekipi i što boljem rezultatu.

Dvojica Osijekovih Splićana, Slavko Bralić i Darko Nejašmić, bili su protiv Hajduka najbolji na terenu, ali junak utakmice mogao je postati treći Splićanin u redovima Bijelo-plavih. Mijo Caktaš promašio je, pokazat će se kasnije, pobjedu.

- Njemu je to najteže palo, on je ipak bio taj koji je promašio jedanaesterac. Kao i svaki igrač želio ga je zabiti više od ičega, ali to se događa u nogometu. Događa se i većim igračima da promaše. Imali smo i drugih šansi kroz utakmicu gdje smo mogli zabiti, samo je malo sreće nedostajalo da postignemo gol. Onda bi nam bilo lakše da igramo drugo poluvrijeme. U prvom smo poluvremenu odmah izašli u visok presing, puno smo snage i energije potrošili da stišćemo protivnika, da stvaramo šanse. U nastavku je to malo palo, ali i dalje smo bili dominantniji, bolji, čvršći... Samo je nedostajao pogodak da naša utakmica bude savršena - veli Bralić.

Ima još dosta

Osvojeni bod Osijek je opet vratio u zaostatak za Dinamom, ali za momčad iz Gradskog vrta ništa se nije promijenilo. Do kraja prvenstvene utrke još je 21 bod u igri.

- Još ima dosta bodova do kraja, ostalo je i nama i Dinamu još dosta derbija za odigrati. Pritom Dinamo ima i dvije utakmice protiv Hajduka, tako da je sve još otvoreno. U svaku utakmicu do kraja treba ići maksimalno i nadam se kako smo u stanju pobijediti sve do kraja i da na kraju možemo slaviti ono što svi željno iščekujemo.

Odmah nakon utakmice, još “vruće glave”, poručio je kako je pred momčadi Osijeka svjetla budućnost. Dva dana kasnije još čvršće stoji iza svojih riječi...

- U ovoj momčadi ginemo jedan za drugog. To se vidjelo i protiv Hajduka. Uz ovakav rad taj se trud jednostavno mora naplatiti - poručuje branič Osijeka.

Jednaka želja

Bijelo-plavi su ove sezone bez konkurencije u derbijima, ali bodove gube protiv momčadi iz donje polovine ljestvice. To se mora promijeniti u dramatičnom raspletu prvenstva.

- Svaki derbi smo možda odradili i bez pogreške. Mi idemo u svaku utakmicu s istim motivom i trener nas tjera na to da svaku utakmicu shvaćamo ozbiljno. Nekad se dogodi mali pad koncentracije i onda se kasnije teško izvaditi, ali ova ekipa u svaku utakmicu ulazi s istom željom za pobjedom - kaže Bralić.

Prvi sljedeći izazov je Slaven Belupo, koji je ove sezone Osijeku otkinuo pet bodova u prvenstvu i namučio ga u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa, koje je odlučeno tek nakon izvođenja kaznenih udaraca.

- Slaven Belupo pod Zoranom Zekićem igra dosta dobro, jako su se digli. Uzeli su nam ove sezone pet bodova, pobijedili nas u Osijeku i možemo reći da su nam ostali dužnici. Mi tu utakmicu ne smijemo shvatiti ništa manje ozbiljno nego posljednju utakmicu protiv Hajduka. Pred nama je dug tjedan da se pripremimo, da ih izanaliziramo i da spremni dočekamo nedjelju.

Bralić je bio član one generacije koja je u dramatičnim okolnostima u 83. minuti utakmice protiv Hrvatskog dragovoljca u posljednjem kolu sezone 2013./2014. izborila prvoligaški opstanak. Upravo je Bralić izašao iz igre kada je tadašnji trener Bijelo-plavih Tomislav Rukavina odlučio sve baciti u napad i uveo Josipa Barišića u igru, a ovaj nekoliko sekundi kasnije zabio gol vrijedan opstanka. Po završetku utakmice navijači, a na tribinama ih nije bilo ništa manje nego u posljednjem derbiju protiv Hajduka, u euforiji su ušli na teren.

Nije za uspredbu

I sezonu kasnije Osijek je opet u posljednjem kolu, ovaj puta protiv Slaven Belupa, igrao za prvoligaški status, ali tu je utakmicu Bralić propustio zbog crvenog kartona. Svoju prvu epizodu u Osijeku od ljeta 2013. do ljeta 2015. Bralić je tako proveo u borbi za opstanak, a sada se bori za naslov. Vratio se nakon šest godina, nakon Širokog, Neftčija, Larisse i Vojvodine, otkrivši kako priliku za povratak nije želio propustiti. U odnosu na to vrijeme samo su zidovi Gradskog vrta ostali. I, naravno, Mile Škorić. Sve drugo se promijenilo.

- To se jednostavno ne može usporediti. Tada smo se u posljednjim sekundama borili za opstanak, a onda se klub stabilizirao, postao respektabilan prvoligaš i danas puca na najveće domete. Drago mi je zbog toga, zbog navijača, grada i cijele Slavonije, nadam se da ćemo ih na kraju sve i obradovati. Ako treba opet u posljednjim sekundama - zaključio je u osmijeh Bralić.

BJELICA Uz Bralića i Čeberka ne moramo se za ništa bojati

Za gostovanje u Koprivnici, u kojoj su za momčad iz Gradskog vrta tri boda imperativ, Nenad Bjelica će silom prilika morati napraviti nekoliko intervencija u kadru. Naime, zbog kartona neće moći računati na Mihaela Žapera, Ramona Miereza i Kristijana Lovrića. Nadalje, Mile Škorić zbog ozljede još neko vrijeme neće biti u konkurenciji za momčad, a upitan je nastup i Danijela Lončara, koji je utakmicu protiv Hajduka završio prije vremena, pet minuta prije njezina kraja. Srećom pa ozljeda nije teže prirode, kako se isprva strahovalo.

- Osjetio je zadnju ložu i vidjet ćemo tek u kakvom je stanju - otkrio je trener Osijeka.

Posljednja linija Bijelo-plavih stoga bi protiv Slavena Belupa mogla pretrpjeti ozbiljne promjene.

- Uz Bralića i Čeberka ne moramo se za ništa bojati. Oni su ne samo protiv Hajduka, nego i svojim nastupima čitave sezone dokazali kako su vrhunski nogometaši i kako u njih možemo imati maksimalno povjerenje. Leovac je odradio kartone, mogli bi se vratiti Miloš i Bartolec... Imat ćemo opet reprezentativnu obranu - poručio je Bjelica. (gđ)

Erceg zabio škaricama, pa se ozlijedio

Četvrti Splićanin u redovima Osijeka Ante Erceg nije bio u kadru za utakmicu s Hajdukom, nakon duge stanke zbog ozljede još uvijek ne konkurira za najbolju momčad Bijelo-plavih, a opet je neizvjesno kada će biti spreman. Naime, tek što se vratio na travnjak i zabio prvi pogodak nakon skoro godinu dana, Ante Erceg opet se našao na popisu ozlijeđenih. Nakon najduže stanke u karijeri, tijekom koje je prošao dvije operacije koljena i zahtjevan oporavak, napokon se vratio nogometu, a u ritam utakmica vraćao se nastupima za B momčad u Drugoj HNL. Sa svakim idućim nastupom povećavala mu se minutaža i već u trećoj utakmici po povratku zabio je gol. I to kakav! Škaricama u 51. minuti vrijedan pobjede protiv Orijenta. Međutim, već dvije minute kasnije napustio je teren zbog ozljede. U pitanju, srećom, nije bilo koljeno zbog kojeg je mjesecima bio izvan nogometa, nego mišić. Preventivno je poslan na magnetsku rezonancu nakon čega bi se konkretnije trebalo znati o kakvom je stupnju ozljede riječ.

OSIJEK DO KRAJA

30. kolo

Slaven Belupo - Osijek

31. kolo

Osijek - Hrvatski dragovoljac

32. kolo

Rijeka - Osijek

33. kolo

Osijek - Istra 1961

34. kolo

Dinamo - Osijek

35. kolo

Osijek - Lokomotiva

36. kolo

Gorica - Osijek

GDJE JE SVE IGRAO BRALIĆ

Omladinac (Hrvatska)

Solin (Hrvatska)

Osijek (Hrvatska)

Široki Brijeg (BiH)

Neftči Baku (Azerbajdžan)

AE Larisa (Grčka)

Vojvodina (Srbija)

29

godina ima branič čija je vrijednost 600.000 eura prema TM

59

utakmica odigrao je Slavko Bralić za momčad Osijeka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 06:09