Stjepan Tomas

 NK OSIJEK
OSIJEK U PROBLEMIMA

Na Pampasu strahuju od crnog scenarija, kapetan i dalje ne trenira, ali stiže reprezentativno pojačanje

Kapetan još ne trenira, samo je navratio do momčadi na pripremama. Hajduk je i dalje u priči
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. srpanj 2023. 08:42

Provjera protiv rumunjskog Petrolula donijela je probleme za Stjepana Tomasa jer sezonu bi mogao početi bez startnog desnog beka. Zapravo i jedinog igrača u momčadi kojem je ta pozicija primarna. Ovoljetno pojačanje Renan Guedes i mladi veznjak Šimun Mikolčić koji su zbog ozljeda napustili travnjak već u prvom dijelu utakmice bit će izvan kadra izvjesno vrijeme. Odmah po završetku utakmice trener Osijeka podijelio je svoje strahove koji su se na koncu pokazali opravdanima.

- Nažalost, ozlijedio nam se Guedes i vidjet ćemo kakva je ozljeda u pitanju. I njegova i Mikolčićeva. To me brine, ali nadam se da će s njima biti sve dobro i da će se brzo priključiti momčadi - kazao je Tomas.

Iskrenuo zglob

Brazilac je iskrenuo zglob i prva procjena je kako će trebati dva do tri tjedna prije nego što se vrati treninzima. U slučaju da se potvrde sumnje klupskih liječnika propustit će Slaven Belupo na otvorenju sezone, uopće i prvu utakmicu koja će se igrati na Opus areni, a možda i prvu utakmicu protiv mađarskog ZTE u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Ne uspije li se Guedes oporaviti na vrijeme, Osijek će tako sezonu početi ili s Nailom Omerovićem ili sa Šimom Gržanom na desnom boku. Njih dvojica su inače bila i rješenje prošle sezone za to mjesto u momčadi iako niti jednom to nije prirodna pozicija. Stanje Mikolčićevog koljena, a mladi veznjak je teren napustio nakon starta jednog rumunjskog nogometaša, bit će pak poznato po dolasku u Osijek, odnosno magnetske rezonance koja bi se trebala obaviti u ponedjeljak.

U međuvremenu je sportski direktor Ivica Kulešević pred zaključenjem još jednog ulaznog transfera. Zapravo preostalo je još samo odraditi liječnički pregled prije potpisa. Kako smo i najavili, ponuda koju je Osijek poslao za stopera je prihvaćena i od njegovog dosadašnjeg kluba i od igrača te se on uskoro očekuje u Osijeku.

Liječnički pregled zakazan je za petak, a najkasnije će biti obavljen u ponedjeljak, a što ovisi o tome hoće li dobiti vizu. Riječ je, ponovit ćemo, o stoperu, standardnom reprezentativcu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kojeg će Osijek dovesti na plaćenu posudbu uz opciju otkupa ugovora idućeg ljeta. Dogovoreno je pritom kako će se iznos isplaćen za posudbu umanjiti od odštete koju bi Osijek trebao platiti odluči li se na koncu iduće sezone aktivirati otkupnu klauzulu. Riječ je, inače, o igraču koji je uz Osijek zaintrigirao još tri-četiri europska kluba zbog čega s Opus arene žele zadržati ime za sebe sve dok posao ne bude i službeno zaključen. A do toga čina preostale su samo formalnosti pa se novo pojačanje, pogotovo stigne li u petak u grad na Dravi, očekuje na treninzima u Osijekovom kampu već s početkom idućeg tjedna.

Došla četvorka

U dosadašnjem prijelaznom roku, uključujući i sada već izvjesni dolazak novog igrača na stoperskoj poziciji, Kulešević je doveo četvoricu nogometaša - a prethodno su potpisani grčki stoper Evangelou bez odštete, desni bočni Guedes za kojeg je moldavskom Šerifu isplaćena izvjesna odšteta te lijevi bočni, Ukrajinac Drambajev koji je u Osijek došao na posudbu uz mogućnost otkupa ugovora - i zanimljivo sva su četvorica igrači iz posljednje linije čija velika rekonstrukcija još uvijek nije završena. Radi se, naime, na dolasku još jednog lijevog beka. Pritom se i Bralić vratio s posudbe iz Gorice. Jedini igrač iz zadnjeg reda koji je završio prošlu, a počet će i iduću sezonu u dresu bijelo-plavih tako će biti Adrian Leon Barišić.

Inače u Sveti Martin je u srijedu, netom pred polazak momčadi u slovenske Križevce na utakmicu protiv Petrolula, po povratku s kontrolnog pregleda navratio i kapetan Mihael Žaper oko kojeg je i dalje nepromijenjen status. On je još uvijek u rehabilitaciji nakon ozljede pete zbog čega je upitno kada će se uopće vratiti u trenažni proces. U posljednjoj je godini ugovora i pred njega će svakako biti stavljen prijedlog za nastavak suradnje, dok s druge strane postoji interes Hajduka, ali i iz inozemstva.

Stjepan Tomas: Igrat će oni najbolji, koji su to i zaslužili

Nije bio Stjepan Tomas zadovoljan kako je njegova momčad izgledala u provjeri protiv Petrolula (1:1), lani osmoplasirane momčadi rumunjske lige.

- Malo smo lošije ušli u utakmicu, nije to bila tečna i brza igra, nismo stvarali prigode, ali što je utakmica odmicala bili smo sve bolji... Nakon deset dana napornog rada još nismo pravi, noge su još uvijek teške, ali me raduje drugo poluvrijeme. Kada nas “probije” dižemo se, stvaramo prigode, pritišćemo protivnika. još samo malo da se odmorimo i bit ćemo pravi - kazao je trener Bijelo-plavih.

Kao i protiv Bohemiansa prije nekoliko dana, Bijelo-plavi su bolje izgledali u drugom poluvremenu. Zabili su u nastavku, no na kraju ipak nisu uspjeli i preokrenuti utakmicu iako su “opkolili” kazneni prostor protivnika.

- Uvijek je lijepo pobijediti makar i na prijateljskim utakmicama. Te pobjede stvaraju mentalitet, podižu samopouzdanje čitave momčadi - dodao je.

U odnosu na prvu pripremnu utakmicu protiv Bohemiansa Tomas je malo promiješao karte, isprobao neke igrače na nekim drugim pozicijama. Startnoj postavi sve je bliže, no još uvijek je otvorena “audicija” za mjesto u najboljih 11.

- Dajemo priliku svim igračima da se pokažu i dokažu. Bitno je izrotirati igrače na određenim pozicijama i sigurno da oni sa svoje strane moraju opravdati to povjerenje na terenu. Igrat će oni najbolji, koji su to zaslužili, koji su se pokazali na pripremama najbolje - poručio je trener Osijeka svojoj momčadi.

Linker
02. svibanj 2024 02:29