Pampas je osvijetljen i radovi se odvijaju u tri smjene

 SKYSCRAPER CITY
SPEKTAKULARNO ZDANJE

FOTO: Na Pampasu u tri smjene, evo kako izgleda najmodernija arena u Hrvatskoj i kada starta s utakmicama

Klupski prioritet Broj 1 je pred završetkom, a prizori sa stadiona su spektakularni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. veljača 2023. 16:43

Osječani posljednjih večeri svjedoče spektakularnim prizorima. Upaljena je i unutrašnja i vanjska rasvjeta stadiona na Pampasu, isprobava se i LED rasvjeta pa je noćni pogled na nogometnu ljepoticu koja niče na obali Drave veličanstven. Otuda i ne čudi veliki broj znatiželjnika koji za večernju šetnju zadnjih nekoliko dana odabiru rutu koja vodi prema "nogometnom gradu". Osijeku u posljednje vrijeme rezultatski ne ide najbolje, za pobjedu ne znaju posljednje tri utakmice u nizu iako i dalje sa solidnom prednošću drže treću poziciju na prvenstvenoj ljestvici, ali blještavi pogled na novi stadion na čiji će se tribine preseliti za nekoliko mjeseci, navijačima barem zasad "liječi rane" od neočekivano slabog ulaska u natjecateljsku 2023. Završetak najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti bijelo-plavih, ujedno i najveća privatno ulaganje u sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj, klupski su čelnici odredili kao prioritet broj 1 u aktualnoj sezoni.

image

Pampas je osvijetljen i radovi se odvijaju u tri smjene

SKYSCRAPER CITY

A reflektori na novom stadionu upaljeni su s jako dobrim razlogom. Naime, na novom se objektu radi u tri smjene, praktično bez prestanka. Najbolji je to dokaz da su radovi pri kraju i da je dan kada će nogometaši Osijeka prvi puta istrčati pred tribine Pampasa, odnosno kako se već bude službeno zvao jer stadion će nositi sponzorsko ime, sve bliže. Istovremeno se radi na više dijelova gradilišta jer rok za završetak radova je kraj travnja, dakle za nešto više od dva mjeseca strojeva više neće biti na gradilištu. Nakon toga slijedi tehnički pregled i završni "glanc" prije nego što klub - počevši od najbolje momčadi, Škole nogometa do administracije - konačno i trajno preseli iz Gradskog vrta na novu lokaciju. Još otprije nekoliko tjedana krov je zaokružen u jednu cjelinu čime je stadion na Pampasu postao prvi u potpunosti natkriven u Hrvatskoj, postavljena su oba semafora koji će se nalaziti na suprotnim krajevima nogometne arene, završen je nathodnik koji će gostujuće navijače izravno voditi od dijela parkirališta predviđenog za njihov prihvat do gostujućeg sektora na tribinama, unutar zapadne tribine koja jedina nije sastavljana od gotovih elemenata nego je građena izvode se radovi na svlačionicama, kuhinji, novinarskim pozicijama...

image

Pampas je osvijetljen i radovi se odvijaju u tri smjene

Na vanjskoj fasadi preostalo je panelima zatvoriti tek još jedan kut. Odavno su ispod istočne tribine završeni sanitarni čvorovi i prostori unutar kojih će se nalaziti klupski fan shop i ugostiteljski objekti. A i glavni teren na koji će biti postavljena hibridna podloga već se najvećim dijelom zazelenio. Naime, posebni strojevi umjetnim vlaknima pletu dio po dio terena nakon čega slijedi sadnja prirodne trave. "Umjetna vlakna omogućuju travi da raste čvrsto uz optimalan razvoj korijena. Vlakna su specijalno dizajnirana za infiltraciju i drenažu", objasnili su iz mađarske tvrtke mađarska tvrtka Gardena Group Kft. koja je angažirana za postavljanje travnjaka. Inače ista tehnologija primjenjena je i na terenima stadiona u Kataru na kojima su se nedavno igrale utakmice Svjetskog prvenstva.

image

Na stadionu se postavlja i najmodernija trava

SKYSCRAPER CITY

Istovremeno se za postavljanje trave pripremaju i sedam terena u kampu koji će biti naslonjen na stadion. Tereni će imati različite vrste podloge kako bi se momčad mogla pripremati na sve uvjete koji ih mogu očekivati na gostovanjima - prirodnu, umjetnu i hibridnu - a tri će imati tribine kapaciteta tristotinjak gledatelja.

image

Pampas je sve bliže završetku

SKYSCRAPER CITY

Novi dom bijelo-plavih imat će četiri zvjezdice što je i najviša kategorija u Uefinim standardima. Prema Uefinoj kategorizaciji jedina razlika između Pampasa i najboljih europskih stadiona je što se na njemu neće moći igrati finala europskih kupova. Naime, za finalne međunarodne utakmice minimum je 30.000 mjesta. Nogometna ljepotica u Osijeku primat će, pak, 13.005 gledatelja. Pritom je ostavljeno prostora i za moguće naknadno proširenje kapaciteta pokaže li se u nekom trenutku u budućnosti potreba za time. Sjedalice su, također, u najvećem dijelu odavno postavljene, preostalo je njima pokriti još manji dio tribina na jugozapadnom kutu stadiona. Prvu utakmicu na novom stadionu Bijelo-plavi odigrat će s početkom iduće sezone. Dakle, neprovjerene špekulacije koje se posljednjih dana ponavljaju kako će se na Pampasu igrati finale Kupa nisu ništa drugo nego špekulacije. Uostalom, Osijek se nije ni kandidirao za organizaciju završne utakmice Kupa, bilo na Pampasu ili u Gradskom vrtu na kojem će Bijelo-plavi završiti sezonu, a onda ga prepustiti atletičarima Slavonije i nogometašicama Osijeka.

image

Pampas poprima završne konture

SKYSCRAPER CITY

13.005 potpuno natkrivenih sjedećih mjesta nalazit će se na Pampasu

15.3 hektara ukupna je površina nogometnog grada

750 parkirnih mjesta nalazit će se u krugu stadiona

8 Sky boxeva bit će na stadionu

4 zvjezdice imat će nogometna arena u Osijeku, a što je i najviši standard UEFA-e

image

Pampas će imati velik broj natkrivenih mjesta

SKYSCRAPER CITY

Novi problemi za Pomsa - Caktaš pod gripom

Novi dan, novi problemi za Rene Pomsa. Ovaj tjedan u treningu još nije imao svoga najboljeg golgetera, a neizvjesno je hoće li na njega moći računati za prvenstvenu utakmicu protiv Varaždina. Miju Caktaša je, naime, "srušila" gripa. Caktaš je, inače, i prošli tjedan imao manjih zdravstvenih problema zbog čega je i preskočio trening dan pred polazak u Pulu, a vjerojatno zbog toga nije dobio ni minute u porazu od Istre. U prvom dijelu sezone zabio je sedam golova, tek jedan manje od najboljeg klupskog strijelca Diona Drene Belje. U nastavku sezone još se nije upisao u strijelce, a vratnica protiv Slaven Belupa mu se ispriječila da podeblja svoj golgeterski saldo.

Adrian Leon Barišić također još nije u punom trenažnom procesu, mladi branič i dalje radi po posebnom programu, odvojen od ostatka momčadi, no njegov nastup u idućoj utakmici nije upitan. Da se Barišića pitalo, on bi već i na Aldo Drosini u prošlom kolu "stisnuo zube" i istrčao na travnjak. U klubu, međutim, nisu željeli riskirati s mogućim pogoršanjem ozljede aduktora.

U moru loših (a zbog kartona Poms neće moći računati na Miereza, Žapera i Škorića) našla se ipak i jedna dobra vijest. Kristijan Lovrić se nakon tjedan dana u kojima je radio smanjenim intezitetom, a što je bila posljedica neugodnog pada na utakmici protiv Slaven Belupa, vratio treninzima pod punim intezitetom.

U ponedjeljak počinje prodaja ulaznica za Hajduk

Na prodajnim mjestima iza zapadne tribine Gradskog vrta u srijedu je počela prodaja ulaznica za prvenstvenu utakmicu protiv Varaždina po cijenama od četiri do 11 eura ovisno o sektoru tribina. Taj iznos vrijedi, naravno, za članove kluba dok je za nečlanove cifra dvostruko veća. Inače, već u ponedjeljak na blagajnama će se naći i ulaznice za utakmicu četvrtfinala Kupa koja se u srijedu igra protiv Hajduka. Pretplatnicima, a njih je nešto više od 4.000, polugodišnje ulaznice vrijede i za Kup ogled.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 00:46