Petar Pušić

 IVAN PERIĆ/Cropix
HNL POSLASTICA

Na Poljud stiže asistent koji je ove sezone bolji od Livaje: ‘Da nemam ambicije, ne bih ni išao u Split‘

U čitavoj ligi samo je Toni Fruk zasad namjestio više golova od Osijekovog Petra Pušića
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. listopad 2023. 22:47

Tragali smo za igračem upravo tog profila. Hitar je, brz, motoričan, tehnički baš profinjeni ljevak i općenito igrač koji je u stanju podići momčad na jednu novu razinu. Iskoristili smo priliku da mu je istekao ugovor i odmah reagirali jer još prošle godine cijena mu je bila iznad milijun eura - najavio je ljetos tadašnji Osijekov sportski direktor Ivica Kulešević potpis Petra Pušića (24).

Još donedavno “desetka” Grasshoppera, ovaj je mladić došao u Opus Arenu nakon sezone u kojoj je bio jedan od glavnih igrača najtrofejnijeg švicarskog kluba sa po sedam golova i asistencija uz posebno impresivnu utakmicu u pobjedi protiv kasnijih prvaka Young Boysa, kojima je proljetos dva puta zatresao mrežu.

Svega nekoliko dana kasnije Pušić je već debitirao za Bijelo-plave. Odigrao je ove sezone 14 od 15 utakmica Osijeka u svim natjecanjima. Tu jednu, protiv Slavena Belupa u Koprivnici, koja je bila i posljednja za Stjepana Tomasa na klupi, preskočio je zbog kartona. Međutim, polovinu od tih utakmica ušao je s klupe. Pa ipak, u svega 421 odigranu prvenstvenu minutu (ukupno 671 u svim natjecanjima) upisao je nezanemariv napadački učinak - u devet HNL utakmica u kojima je polivalentni veznjak igrao i kao “osmica” i kao “desetka”, ali i kao lijevo i desno krilo, zabio je jedan gol i podijelio još tri asistencije suigračima za pogodak.

image
IVAN PERIĆ/Cropix

U čitavoj ligi samo je Toni Fruk zasad namjestio više golova. Prema Sofascoreu, samo su Mijo Caktaš i Ramon Mierez ove sezone bolje ocijenjeni od Pušića u momčadi Osijeka.

U Osijek je došao pred sam početak sezone, u tjednu uoči premijerne utakmice, bez priprema, zbog čega je u hodu morao pohvatati i konce i formu.

- Nije bilo lako. Kad ne prođeš pripreme, to jednostavno ne može biti to, a utakmice samo idu jedna za drugom. Tu sam morao probati kroz puno odmora da polako vraćam - kaže nekadašnji U21 reprezentativac Švicarske.

Zna da može više

Samokritičan je prema svome učinku, svjestan da može bolje.

- Bilo je dobrih utakmica, bilo je i onih loših utakmica, ali znam da mogu puno više - veli Pušić.

Osijek je dobro krenuo u sezonu, nakon uvodnih prvenstvenih kola držao je i vrh prvenstvene ljestvice, no onda je uslijedio pad. Pet utakmica bez pobjede, samo dva osvojena boda u periodu koji je potrajao dulje od mjesec dana, neočekivano je bacilo momčad u donju polovinu ljestvice. Iz tog začaranog kruga činilo se kako nema izlaza. Na kraju je smijenjen trener Tomas, a crna serija prekinuta je trijumfom protiv “fenjeraša” Rudeša u prošlom kolu.

A upravo je Pušić asistirao Mierezu za pogodak u posljednjim sekundama prvog poluvremena, čime je slomljen otpor protivnika. Kada je ta blokada probijena, sve je u nastavku išlo puno lakše.

- Sigurno da raspoloženje nije bilo onakvo kakvo je bilo kao kad smo pobjeđivali. Automatski je s lošim rezultatima u svlačionicu ušla nervoza. Ali, znamo što znamo i što možemo. Znali smo da imamo kvalitete i da ćemo se vratiti samo ako budemo vjerovali u to - kaže Pušić.

Zoran Zekić je, računajući i Ivu Smoju, koji je u startu bio određen kao privremeno rješenje za samo jednu utakmicu, već treći trener kojeg je Pušić u svome kratkom vremenu imao u Osijeku.

- Iskreno, prošlo je premalo vremena, niti čitav tjedan otkako je novi trener došao. Ali, atmosfera je dobra, ima i smijeha u treningu, nadam se da će tako i ostati - prve su Pušićeve impresije nakon nekoliko dana rada pod Zekićem.

Lakše se diše

Osijeku slijedi gostovanje na Poljudu. Nakon što je protiv Rudeša napokon prekinuta crna serija bez prvenstvene pobjede, svima je pao kamen sa srca.

- Sigurno se sada puno lakše diše, ali znamo kakva nas utakmica čeka i moramo kao momčad biti stabilni i doći do bodova jer ako ne pobijedimo ili ne uzmemo barem bod, opet ćemo se vratiti u slično raspoloženje u kakvom smo donedavno bili. Kako god, uvijek moramo ostati čvrsto na zemlji. A osjećam da je tako i sve će biti dobro - veli veznjak Bijelo-plavih.

Osijek ne ide bez ambicija na Poljud.

- Sigurno. Inače ne bih ni išao u Split - zaključio je Pušić.

Inače, od sredine tjedna svi su Bijelo-plavi opet na okupu. Otkako je preuzeo Osijek, Zoran Zekić nije imao veću brojnost igrača na treninzima. S reprezentativnog okupljanja u srijedu su se zajedno vratili i Makedonac Jovan Manev, te Armenac Stjopa Mkrtčjan.

Zanimljivo, dvojica braniča Bijelo-plavih samo večer ranije u Strumici su odigrali međusobni susret. Makedonci su slavili 3:1 protiv reprezentacije s kojom Hrvatska igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Manev, koji je bio starter na posljednje tri kvalifikacijske utakmice, prijateljski ogled je odgledao s klupe, dok je Mkrtčjan (inače također starter u službenim utakmicama) u igru ušao u 57. minuti.

Viroza iza Kristijana Lovrića

Osim Maneva i Mkrtčjana, prvi trening pod Zekićem odradili su i Omerović, Živković, Prekodravac te Bukvić, koji zbog kartona neće biti u konkurenciji za Poljud. Istovremeno se u redovni trenažni proces vratio i Petar Brlek, koji je posljednjih desetak dana radio lakšim intenzitetom zbog ozljede.

U punom pogonu je opet i Kristijan Lovrić, koji je zbog viroze preskočio uvodna dva treninga na početku tjedna. Po posebnom programu, odvojeno od ostatka momčadi, i dalje treniraju tek Renan Guedes i Luka Branšteter, koji su još uvijek u procesu oporavka nakon ozljeda. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 06:06