Jevhen Čeberko

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
SVE ZBOG TRANSFERA

Na pomolu pomirba teška milijun eura: Osijekov odstranjeni igrač se svima ispričao i traži drugu priliku

Trebalo je Jevhenu Čeberku nekoliko dana da shvati kako je najveću štetu napravio sam sebi
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. travanj 2023. 22:44

Slučaj Čeberko ide prema razriješenju u kojem bi na koncu mogle profitirati obje strane. Suspendirani ukrajinski branič napravio je prvi korak prema pomirenju i povratku u momčad iz koje je odlukom kluba odstranjen nakon što je samo dva dana uoči utakmice protiv Rijeke na Rujevici poručio kako "nije spreman" i tako ostavio suigrače na cjedilu.

Ta njegova reakcija uslijedila je nakon što su u Gradskom vrtu odbili milijun eura tešku ponudu za njega koja je stigla iz američke MLS lige. Međutim, zbog deficita na stoperskim pozicijama, unatoč solidnoj odšteti, još jedan transfer u završnici sezone nije bio opcija za Osijek.

Pokušali su u Gradskom vrtu naći kompromisno riješenje, pokazali su dobru volju i poručili kako mu neće stati na put u želji da se okuša "preko bare", ali predložili su Ukrajincu da se strpi s transferom do ljeta jer se u američkoj nogometnoj ligi već s početkom srpnja otvara novi prijelazni rok. A takav epilog će se nakon svega najvjerojatnije i dogoditi. Međutim, s druge strane nisu naišli na spremnost za dogovor. Naprotiv, Čeberko koji je ugovorom vezan još dvije i pol godine je klub pokušao dovesti pred zid odbijanjem igranja.

Pokušao je isforsirati transfer, a na koncu je isforsirao drakonsku kaznu. Na takvu ucjenu ukrajinskog nogometaša odgovoreno je na jedini mogući način - novčanom kaznom i udaljavanjem iz momčadi kojoj je okrenuo leđa. "NK Osijek je prema igraču uvijek imao korektan odnos u ispunjavanju obaveza, nema nikakvih financijskih dugovanja prema istom, pokazan je veliki senzibilitet u situaciji kada je njegova domovina zahvaćena ratnim vihorom, a u znak podrške iz istog je razloga bio kapetan momčadi na utakmici protiv Varaždina. Jedino što smo tražili zauzvrat bio je profesionalni odnos kojeg, očito, uoči jedne od najvažnijih utakmica sezone nismo dobili", priopćili su iz Gradskog vrta.

Svaka druga reakcija bi poslala pogrešnu poruku i u perspektivi donijela klubu samo štetu i potencijalne probleme. Zbog toga su i na novu, financijski još izdašniju ponudu koja je naknadno stigla iz MLS-a, u Osijeku samo odmahnuli rukom.

- Nijedan klub ne može prihvatiti takvo ponašanje. Apelirao sam na njega samo da se ponaša profesionalno, jer uvijek se na kraju iznađe rješenje na zadovoljstvo svih. No on je odlučio ići nesportskim putem i klub je reagirao kako je morao. Na ovu ucjenu i bilo koje druge ucjene nećemo pristajati. Žao mi je, jer je riječ o mladom sportašu, ne znam je li ga netko na nešto nagovorio, ali on je punoljetan i mora snositi odgovornost za svoj postupak. Nema lijepog načina kojim se to može ublažiti - prokomentirao je tada sportski direktor bijelo-plavih Ivica Kulešević čitav slučaj.

Trebalo je Čeberku nekoliko dana da shvati kako je, zapravo, najveću štetu napravio sam sebi jer do kraja sezone imao bi rezervirano mjesto na tribini. Ispričao se čelnicima kluba, a ispričat će se treneru i suigračima i tražiti od njih drugu priliku. Koju će vrlo vjerojatno i dobiti. No to ne znači kako će se Ukrajinac već sutra vratiti u svlačionicu.

Za utakmicu protiv Lokomotive u idućem kolu sasvim sigurno neće konkurirati, a momčadi bi se u trenažnom procesu trebao eventualno priključiti s početkom idućeg tjedna. Posljednjih desetak dana Čeberko je, inače, radio s trenerom kojeg mu je klub dodijelio i to u terminu kada momčad nije imala trening. Bez obzira na eventualnu aboliciju, Čeberku će novčana kazna koja mu je izrečena ostati na snazi.

U međuvremenu klub iz Gradskog vrta još nije donio odluku što će napraviti sa Stefanosom Evangelouom (24). Grčki branič i nekadašnji U21 reprezentativac već je neko vrijeme, konkretno još od prvenstvene stanke, u treninzima s nogometašima Osijeka, ali još uvijek mu nije ponuđen ugovor. Nakon što je zimus raskinuo ugovor s moldavskim Šerifom slobodan je igrač i s te strane nema prepreka njegovom angažmanu iako je prijelazni rok završio, ali... Struku očito nije impresionirao u toj mjeri da ga se odmah potpiše. Grk se u međuvremenu nakratko vratio u domovinu zbog privatnih obveza i od ponedjeljka je opet na treninzima bijelo-plavih.

A epilog slučaja Čeberko možda se i odrazi na budućnost Grka među Bijelo-plavima. S povratkom Ukrajinca u kadar Osijeku, naime, više neće "gorjeti" na stoperskim pozicijama iako još uvijek postoji potreba za angažiranjem barem jednog braniča. Naime, osim Barišića i Čeberka u kadru nema stopera iako na toj poziciji može odigrati i Žaper, a trener Perković razmišljao je i o Leovcu te Nejašmiću kao prinudnom riješenju na toj poziciji.



Kohorta slavi 35. rođendan

Nogometaši Osijeka u idućem kolu protiv Lokomotive tražit će izlaz iz krize i prvi trijumf nakon čak dva i pol mjeseca, odnosno deset uzastopnih utakmica u kojima nisu uspjeli nikoga pobjediti. A imat će i motiv više jer atmosfera u Gradskom vrtu bit će slavljenička. Kohorta slavi 35. godina od osnutka. Proslava počinje dan ranije kada će biti organiziran karusel ulicama grada na Dravi i velika bakljada oko mostova. "Rođendani su uvijek imali posebnu atmosferu, a sada nam slijedi i posljednji rođendan kojega ćemo proslaviti na našem Gradskom vrtu.

Ne treba previše najavljivati utakmicu, jer je ovo već dovoljan razlog zašto moraš biti na istoku. U petak 14.4. u 18:30 sati kreće karusel po ulicama našeg grada, a okupljanje je na parkingu kod Spara na Trpimirovoj. Nakon karusela u 21:00 organizirana je bakljada oko mostova na promenadi. Nakon bakljade svi su pozvani na party u udruzi koji bi trebao krenuti u 21:30. U subotu nas očekuje glavni dio proslave našeg rođendana. Vrata udruge bit će otvorena od 14 sati, a svi zajedno u korteu ćemo se zaputiti na utakmicu u 16:00", priopćili su iz Kohorte.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 13:08