DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
KRIZI NEMA KRAJA

Najveći paradoks HNL-a: 70 dana nisu pobijedili, a i dalje su treći. U Hrvatskoj ne postoji slična momčad

U posljednjih devet utakmica Osijek je od mogućih 27 osvojio tek četiri boda, ni 15 posto ‘plijena‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. travanj 2023. 18:21

Osijek je najveći paradoks aktualne HNL sezone. Dva i pol mjeseca momčad iz Gradskog vrta ne zna za trijumf, ali svejedno i dalje drži europsku poziciju! S koje, doduše, idućeg vikenda može pasti.

Sedamdeset dana. Toliko je prošlo otkada je Osijek posljednji puta nekoga pobijedio. Prošla je veljača, prošao je ožujak, a i travanj će za koji dan ući u drugu polovinu... a Bijelo-plavi nisu uspjeli pobijediti. U HNL-u nema momčadi s takvom crnom serijom kakva je Osijekova. U tih dva i pol mjeseca odigrala je momčad iz Gradskog vrta devet prvenstvenih utakmica i četvrtfinale Kupa i nizala razočaranje za razočaranjem. Najduža serija neuspjeha bijelo-plavih u eri HNL-a, kada je u sezoni 2013./14. vezano 13 utakmica bez trijumfa, iz aktualne perspektive čini se opasno ugrožena. Posve je razumljivo što ni skori prelazak na novi stadion navijačima više ne može razvući osmijeh na lice. Eto, dotle je došlo...

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

U posljednjih devet utakmica Osijek je od mogućih 27 osvojio tek četiri boda! Ni 15 posto "plijena" koji je bio na stolu. U posljednjih 13 i pol sati HNL nogometa uspijeli su Bijelo-plavi zabiti tek dva gola. A još uvijek su treći!? Paradoksalno, ali koliko god to govori o velikoj krizi bijelo-plavih koji od siječnja ne znaju za trijumf, toliko govori i o konkurentima za mjesto koje vodi u Europu, a koji nisu iskoristili silne neuspjehe momčadi iz Gradskog vrta.

Pogreška u selekciji ili nešto drugo?

Ali ne može to još dugo trajati. Rijeka, koja je inače na polusezoni zaostajala čak 15 bodova za Osijekom, i Varaždin koji je jesen završio sa minus sedam u odnosu na Osijek danas su bodovno izjednačeni s Bijelo-plavima koji drže bolju poziciju na ljestvici samo zahvaljujući boljoj gol razlici. Za vratom puše i Slaven Belupo s bodom zaostatka, a i Istra je u situaciji da već u idućem kolu preskoči Osijek jer zaostaje svega dva boda. Ni Lokomotiva nije daleko, na samo pet bodova iz Bijelo-plavih. Prema zakonu velikih brojeva morat će prije ili kasnije i Osijek napokon nekoga pobijediti, ali slaba će korist od toga biti ako Bijelo-plavi ne uđu u seriju trijumfa.

Pitanje je - mogu li? Gdje je uzrok aktualnog stanja u kojoj se momčad iz Gradskog vrta nalazi može se razglabati - je li se pogriješilo u selekciji u posljednje dvije godine, je li se još odmah po završetku prošle sezone trebao napraviti reset... Ali očito je i kako se pretjeralo u redukciji kadra prošle zime kada je svlačionicu napustilo čak 11 igrača, neki kako bi uhvatili jači ugovor, ali većina jer se smatralo kako se bez njih može. Ishod svega je da je cilj koji se kao imperativ nameće uoči svake sezone opasno kompromitiran.

Skupi VIP let zrakoplovom

A plasman u Europu Osijeku treba prije svega zbog prestiža i zbog kontinuiteta. Europski rezultat? Još od ljeta 2017. kada su pod Zekićem Bijelo-plavi dva puta pobijedili PSV i nesretno ostali bez plasmana u skupine Europske lige Osijek je svoj europski put uglavnom završavao odmah na njegovom početku. Zarada? Prošlog ljeta su kvalifikacije za Konferencijsku ligu donijele samo trošak i blamažu. A momčad je bila formirana za konačni kontinentalni iskorak.

Osijek je, međutim, šokantno ispao od kazahstanskog Kizilžara koji se u tamošnjem prvenstvu grčevito borio za opstanak. Izravni let VIP zrakoplovom do Astane prilično je koštao, a i ono što je Osijek pripalo zbog nastupa u Europi UEFA je pretvorila u kaznu koju su Bijelo-plavi morali podmiriti zbog nepodmirivanja obveza za transfere na vrijeme. Pa ipak sezona bez Europe bila bi apsolutni podbačaj.

image

Borimir Perković, trener NK Osijeka

VLADO KOS/Cropix

U novoj eri kluba Perković ima najslabiji start na klupi

Podbacili smo - bila je to prva rečenica Borimira Perkovića nakon poraza u Gorici, drugog kojeg je doživio na klupi Bijelo-plavih.

Pet utakmica bez pobjede, tek tri osvojena boda uz dva zabijena i šest primljenih golova. Učinak je to Osijeka u mandatu Borimira Perkovića. U eri mađarskih vlasnika niti jedan trener (a Perković je šesti, odnosno, već treći u aktualnoj sezoni) nije imao slabiji start na klupi. Dobio je Perković vruć krumpir u ruke - preuzeo je momčad u čijoj selekciji nije sudjelovao i s kojom nije prošao pripreme - i imperativ da zaustavi kola koja su naglo krenula nizbrdo i spasi sezonu u kojoj su prethodno pala već dvojica trenera nakon što je momčad upadala u rupu, čak ljetos u jednom trenutku i doslovno dotakla dno i pala na prvoligaško začelje. Pozitivan šok koji se često događa prilikom promjena trenera ovaj puta je izostao. Što dalje? Još jedna promjena na klupi bila bi ipak previše, a Perković je pred velikom izazovom - Lokomotiva u idućem kolu u Gradskom vrtu mora pasti ili će Osijek pasti s treće pozicije. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:14