MARKO MRKONJIC Cropix
REZANJE KADRA

Nakon debakla slijedi čistka! Koga će Bjelica prodati? ‘Naš prijelazni rok tek sada zapravo počinje!‘

Osijek je ispao iz Europe, a 32 igrača u svlačionici Bijelo-plavih je, dakako, puno previše
Piše: JL.Objavljeno: 06. kolovoz 2022. 18:38

Sigurno je među nogometašima Osijeka bilo znatiželjnih, onih koji su u četvrtak navečer bacili pogled na rezultat utakmice APOEL-a i Kizilžara, kazahstanske momčadi koja je po bijelo-plave bila kobna već na početku europskih kvalifikacija. I imali su što za vidjeti. Kizilžar je, doduše, Cipar napustio s podnošljivim 1:0 porazom, ali nakon utakmice u kojoj jedva da su prešli centar, u kojoj nisu uputili niti jedan udarac prema protivničkim vratima (APOEL ih je imao 13), u kojoj su ih teškog potopa spašavali raspoloženi golman i okvir vrata... Još dugo vremena poraz od Kizilžara odjekivat će Gradskim vrtom, a posljedice ispadanja tek će se osjetiti.

U svlačionici Osijeka trenutno borave 32 igrača. Uključujući i Josipa Špoljarića koji nije u planovima Nenada Bjelice, a koji trenira s ostatkom momčadi dok čeka konačno razriješenje svoga statusa. Kadar u Gradskom vrtu je preglomazan, pogotovo nakon što je bijelo-plavima do kraja sezone preostalo fokusirati se tek na domaća natjecanja u kojima je deklarirani cilj potvrditi mjesto koje i iduće sezone vodi u Europu. Zbog toga je posve jasno kako će do kraja prijelaznog roka Bjelica morati rasteretiti svlačionicu.

Nakon poraza od Lokomotive u Kranjčevićevoj trener Osijeka je kazao kako u njegovoj momčadi ima igrača ljutih zbog toga što ne igraju više. A moglo bi ljutih biti još i više nakon što bi oni koji su do sada malo igrali, ubuduće bi mogli igrati još i manje. Na redukciji kadra radi se od početka ljeta. U odnosu na prošlu sezonu sedmorica nogometaša, trajno ili privremeno, više nisu dio momčadi. A i to je tek početak. U "igri" su transferi, posudbe pa i raskidi ugovora..

- Mi smo dosta već rasteretili naš roster, a zapravo tek sada počinje prijelazni rok - kaže Bjelica kojeg u idućim tjednima očekuje težak zadatak "rezanja" kadra.

image

Nenad Bjelica

MARKO MRKONJIC Cropix

- Kako smo ispali iz Europe ne treba nam ovaj fond igrača i sigurno je da ćemo još tri-četiri igrača pustiti. Ali opet ne bih volio puštati već sada igrače, a da onda kasnije transferiram njih četvoricu pa da njihov odlazak opet moram kompenzirati. Tako da još kalkuliramo s odlascima nekih igrača iako ih trenutno na nekoj poziciji imamo višak. Ne mogu pustiti Lončara ako će možda otići Barišić - objašnjava Bjelica.

"Provjetravanje" svlačionice počelo je razvrgavanjem ugovora sa Merveilom Ndockytom koji je posljednju utakmicu za bijelo-plave odigrao još u studenom prošle godine te španjolskim braničem Jose Antonijom Carom koji je u dvije sezone za Osijek skupio svega osam nastupa. U Gradskom vrtu su se također napokon uspjeli osloboditi i ugovora Talysa, Brazilca koji je protjeran iz svlačionice bez mogućnosti pomilovanja još prije godinu i pol dana zbog neprofesionalnog ponašanja na pripremama.

Anti Ercegu ugovor nije ni ponuđen nakon što mu je istekla posudba iz Brondbya, a na posudbu su, pak, poslani Vinko Petković koji je za pola sezone odigrao tek jednu službenu minutu za bijelo-plave te kosovski napadač Mirlind Daku, koji u Muri dobija minute na koje u Gradskom vrtu nije mogao računati. Nadalje, u Zaglebie je transferiran, odnosno vraćen, Damjan Bohar. Tih, prema Transfermarktu, 250.000 eura od Boharove prodaje zasad je i jedina zarada Osijeka u aktualnom prijelaznom roku.

Zanimanje za pojedine Osijekove igrače je konstantno, a ovog je ljeta pretočeno u nekoliko konkretnih milijunskih ponuda.

- Za Laszla ima upita iz Mađarske, oko Ivušića se stalno nešto događa, ali najviše konkretnih ponuda zasad ima za Belju. Postoji interes i za Danijela Lončara, Adriana Leona Barišića, Mihaela Žapera... U kolovozu bi mogli napraviti dva ozbiljna transfera - kaže Bjelica.

Neke mlijunske ponude ovog su ljeta odbijene (uglavnom za Belju), no dvije su bile prihvaćene, ali dogovori iz raznih razloga nisu zaključeni. Puškaš Akademija bila je spremna obeštetiti bijelo-plave na ime transfera Laszla Kleinheislera, no mađarski veznjak odlučio je kako mu još nije vrijeme za povratak u domovinu. Hoće li do kraja prijelaznog roka promijeniti mišljenje ostaje za vidjeti. U slučaju da Kleinheisler ostane u Gradskom vrtu pred čelnicima Osijeka ostaje jedan izbor - ponuditi mu novi ugovor.

Naime, izborom Kohorte najbolji igrač bijelo-plavih u prošloj sezoni ulazi u posljednju godinu ugovora, a što znači kako već u siječnju može potpisati predugovor s drugim klubom i idućeg ljeta bez odštete napustiti momčad. Inače u kadru Osijeka su uz Kleinheislera još devetorica igrača koji ulaze u posljednju godinu ugovora (Jugović, Leovac, Topčagić, Jurčević, Miloš, Mance, Grgić, ranije spomenuti Špoljarić te Barri). S većinom njih Osijek ima opciju automatski produžiti suradnju na još godinu dana.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Puno se prašine nedavno podiglo oko Adriana Leona Barišića. Osijek je pristao na dva milijuna eura odštete za mladog braniča, na koliko je glasila ponuda koju je Zdravko Mamić, kako se tada činilo u ime Dinama, poslao u Gradski vrt, ali transfer se ipak nije dogodio nakon što čelnici kluba iz Maksimira stopirali taj posao. Za Barišića još uvijek postoji dosta interesa, pogotovo iz Italije, ali zasad nije konkretiziran ponudom jačom od posudbe uz mogućnost otkupa idućeg ljeta.

S takvom opcijom je pokušao Frosinone u kojem je mladi branič proveo proljetni dio prošle sezone. Identičnu ponudu od turske Kasimpaše, posudbu s mogućnošću otkupa, Osijek je početkom tjedna dobio za Danijela Lončara. A i odgovor je bio identičan. Odlazak te dvojice braniča moguć je samo pod Osijekovim uvjetima, a to je isključivo transfer, nikakva posudba.

- To apsolutno za nas nije opcija - kaže Bjelica.

Još prije nekoliko tjedana za Lončara je izvjesio cijenu od milijun i pol eura što je iznos koji se neće previše korigirati. Iz turskog kluba, s kojim je Osijek već poslovao i prodao im Harisa Hajradinovića u siječnju 2019. za 2,5 milijuna eura, još se nisu odredili na zahtjeve iz Gradskog vrta.

Kasimpaša se nije definitivno povukla iz potencijalnog posla nakon prve odbijenice, niti je odgovorila protuponudom, ali kupovina braniča bijelo-plavih pod aktualnim uvjetima im je vjerojatno prevelik financijski zalogaj. Naime, u posljednje tri godine, odnosno u posljednjih pet prijelaznih rokova, turski klub je za sve ulazne transfere ukupno izdvojio iznos kojeg Osijek traži za Lončara.

Inače, mađarski klubovi zainteresirani su za posudbu Amera Hiroša i Šime Gržana. Hiroš je u dosadašnjem dijelu sezone na terenu proveo 13 minuta, a Gržan ni minute.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 18:34