VLADO KOS Cropix
DOŠAO I OTIŠAO

Napadač se vratio s posudbe, odradio ručak i ponovno napustio Osijek! Evo tko bi sve još mogao otići

Igrački kadar Bijelo-plavih rasterećen je već prvog dana središnjeg dijela priprema
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 21. lipanj 2022. 06:36

Nogometaši Osijeka jučer su doputovali u dobro znano okruženje, Sveti Martin na Muri, gdje im je i prošlog ljeta bila baza u središnjem dijelu priprema, a nedugo po dolasku kadar osječkog trenera Nenada Bjelice već je ostao "kraći" za jedno ime. Očekivano, roster je rasterećen upravo u onom dijelu u kojem je vladala najveća gužva - napadu.

Naime, dogovorena je posudba Mirlinda Dakua (24) u slovensku Muru, u kojoj je kosovski napadač proveo drugi dio prošle sezone. Daku je odmah nakon ručka s dojučerašnjim suigračima nastavio prema obližnjoj, tek pola sata udaljenoj Murskoj Soboti, u kojoj će provesti idućih godinu dana. No, možda se tamo zadrži i nešto kraće...

Dogovorena dva roka

Posudba je, naime, dogovorena na taj način da Osijek ima dva roka u kojima ovog zanimljivog napadača može povući natrag u Gradski vrt. Bijelo-plavi su se tako osigurali u slučaju da se u međuvremenu dogodi transfer nekoga od četvorice drugih napadača koji su i dalje ostali u kadru Nenada Bjelice. Prvi rok za eventualni povratak je kraj kolovoza, odnosno, do posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka, a drugi datum do kojeg Bijelo-plavi mogu aktivirati opciju opoziva postavljen je za kraj 2022. godine.

Daku je, inače, prošle sezone ostavio odličan dojam u ovom slovenskom prvoligašu, koji je izborio četvrto mjesto u nacionalnom prvenstvu i europsku pozivnicu za Konferencijsku ligu. Štoviše, bio je i najbolji nogometaš Mure u drugom dijelu sezone. Odigrao je 16 prvenstvenih utakmica i pritom se pet puta upisao među strijelce, te još pet puta suigračima asistirao za pogodak. Posljedično, nekoliko slovenskih klubova, ali i koprivnički prvoligaš Slaven Belupo, pokazali su interes za posudbu ovog 192 centimetra visokog Osijekova centarfora. Odluka je pala na Muru, u kojoj kosovskom napadaču neće trebati vrijeme za prilagodbu. A to odgovara i njemu i njegovoj privremenoj momčadi, kojoj za mjesec dana slijede utakmice protiv rumunjskog prvoligaša Sfintul Gheorghea u 2. kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Četvrta posudba

Mirlind Daku pod ugovorom je s Osijekom od siječnja 2018., a ovo mu je četvrti puta kako je poslan na posudbu. Uz Muru igrao je u tom vremenu još i za albanski Kukesi te kosovski Balkani. Za najbolju momčad Osijeka nastupio je u 16 navrata i zabio četiri pogotka. Zanimljivo, sva četiri nakon što je u igru ušao s klupe. Prošlog ljeta produžio je ugovor s Bijelo-plavima do lipnja 2024. godine, ali iduće razdoblje ponovno će provoditi podalje od Gradskog vrta...

Daku, međutim, neće još dugo vremena biti i jedini koji će, makar i privremeno, napustiti Bijelo-plave. Momčadi se u Svetom Martinu priključio Damjan Bohar, no prema svemu sudeći neće se dugo u njoj zadržati. Njegov transfer, odnosno, povratak u redove poljskog prvoligaša Zaglebie Lubin, odakle je prije dvije godine u transferu "teškom" 850.000 eura stigao u Gradski vrt, praktično je pred realizacijom i trebao bi biti zgotovljen tijekom tjedna. Poljski mediji navode kako je transfer gotova stvar, kako su klubovi dogovorili iznos odštete, te kako je Bohar dogovorio uvjete s budućim klubom. Osijeku bi, navode, trebalo pripasti 200.000 eura odštete, dok će Bohar potpisati dvogodišnji ugovor s opcijom produljenja na još jednu sezonu.

Pred privremenim odlaskom je navodno i Vinko Petković. Rođeni Šibenčanin trebao bi se nakon deset godina vratiti na Šubićevac. Otkako je zimus iz Hrvatskog dragovoljca stigao među Bijelo-plave, Petković je za Osijek odigrao tek četiri minute. I to baš protiv momčadi iz koje je došao. Istovremeno, Josip Špoljarić, kojega i nema na popisu igrača koje je Bjelica poveo na ljetne pripreme u Sveti Martin na Muri, pred transferom je u mađarski ZTE, u kojem je kao posuđeni igrač proveo prošlu sezonu.

Borba za ugovor

U kadru osječkog prvoligaša, koji će se idućih 12 dana pripremati u Svetom Martinu na Muri, našla su se i neka nova lica. Iznenađenje u autobusu bio je Luka Zebec (21), inače dojučerašnji član Belišća. Riječ je o 190 centimetara visokom lijevom bočnom igraču koji će se idućih tjedana pokušati nametnuti struci u Gradskom vrtu i izboriti se za ugovor s Osijekom. Zebec je nogometni put i počeo u Gradskom vrtu, a nakon čega je igrao u Akademiji Krpan-Babić, Čepinu, Elektri i njemačkom TuS Holzkirchenu. Prve dane u najboljoj momčadi Bijelo-plavih provode i dvojica mladih crnogorskih reprezentativaca, Nikola Janjić i Ognjen Bakić. Janjić je prošle sezone bio jedan od najboljih nogometaša nikšićke Sutjeske, koja je dominantno osvojila naslov tamošnjeg prvaka. Riječ je o igraču zanimljivih karakteristika iskoristivom i na poziciji lijevog bočnog, desnog krila i u sredini terena, a koji je već dospio i do A reprezentacije svoje domovine. Bakić je, pak, u B momčad Osijeka stigao prošle zime iz ljubljanske Olimpije. Nakon što je druga momčad Bijelo-plavih administrativnom odlukom prebačena u Treću jedinstvenu ligu, devetnaestogodišnji veznjak prebačen je u najbolju momčad.

ONI SU KRENULI U MEĐIMURJE

Marko Malenica, Marko Barešić, Franko Kolić, Tin Sajko, Karlo Bartolec, Mato Miloš, Alen Grgić, Mile Škorić, Slavko Bralić, Danijel Lončar, Jevhen Čeberko, Adrian Leon Barišić, Mario Jurčević, Marin Leovac, Ivan Cvijanović, Darko Nejašmić, Diego Barri, Petar Brlek, Mijo Caktaš, Ognjen Bakić, Vedran Jugović, Amer Hiroš, Ivan Fiolić, Šime Gržan, Nikola Janjić, Vinko Petković, Kristijan Lovrić, Kristian Fućak, Ramon Mierez, Antonio Mance, Mihret Topčagić, Dion Drena Beljo, Mirlind Daku, Luka Zebec

Osijekova četiri sparing-partnera

Bijelo-plavi će u Svetom Martinu imati najčešće dva treninga dnevno, a rutinu će “razbiti” četiri utakmice, koje će u međuvremenu odigrati. Već u petak će igrati u austrijskom Wolfsbergu protiv domaćeg niželigaša, a već dan kasnije momčad Nenada Bjelice očekuje puno ozbiljnija provjera protiv Austrije Klagenfurt u Feldkirchenu. Rumunjski prvoligaš Universitatea Cluj bit će sparing-partner Osječanima u slovenskim Beltincima 1. srpnja, a dan kasnije, posljednjeg dana priprema, Bijelo-plavi će odigrati utakmicu protiv Poleta iz Svetog Martina na Muri.

Linker
16. travanj 2024 13:25