MARKO MRKONJIC Cropix
PONOVNO ZAJEDNO

Nenad Bjelica u Osijek dovodi svojeg miljenika, u Gradski vrt stiže bivši igrač zagrebačkog Dinama

Navodno tek formalnost dijeli klub iz Gradskog vrta i iskusnog nogometaša od dogovora
Piše: JL.Objavljeno: 28. kolovoz 2022. 13:04

Osijek je pred potpisom Marija Šituma. Navodno tek formalnost, odnosno liječnički pregled, dijeli klub iz Gradskog vrta i iskusnog nogometaša u čijem su CV-ju i dva nastupa za reprezentaciju Hrvatske od službenog dogovora. Padne li potpis, Osijek će Šitumu postati osmi klub u profesionalnoj karijeri, ali i čak četvrti u kojem je surađivao s Nenadom Bjelicom. Imaju, naime, već pet sezona zajedničkog iskustva, odnosno ukupno 112 zajedničkih utakmica, iz Spezije (42), poljskog Lecha (29) te Dinama (41 utakmicu). Nema puno nogometaša, zapravo njih tek trojica, koje je Bjelica u trenerskoj karijeri više koristio od Šituma.

Inače, ovo nije prvi puta da se 30-godišnjeg Šituma dovodi u vezu s Osijekom. Prije dvije godine, nedugo po dolasku Nenada Bjelice u Gradski vrt, krilni nogometaš bio je ozbiljna opcija za Bijelo-plave nakon što je ostao bez kluba poslije raskida ugovora s turskim Kayserisporom. Tada se ipak odlučio za talijanskog drugoligaša Regginu s kojom je i danas ugovorno vezan, i to do ljeta iduće godine. Ondje, međutim, nije u prvom planu zbog čega obje strane vjerojatno nemaju ništa protiv prijevremenog prekida suradnje na obostrano zadovoljstvo. Inače, prošlu sezonu proveo je na posudbi u, također drugoligašu, Cosenzi (ukupno 32 utakmice uz po dva gola i asistencije), a u aktualnoj sezoni još nije odigrao niti minute. Od četiri utakmice Reggine, tri prvenstvene i jedne u Kupu, tek se dva puta našao u zapisniku. Zanimljivo, Šitum je najviše utakmica u karijeri odigrao upravo protiv Osijeka (ukupno 15), a i najviše golova zabio je Baš bijelo-plavima (tri).

Nedavnim odlascima Alena Grgića u Rijeku, odnosno Mate Miloša u poljski Widzew, a na čijim transferima u Gradskom vrtu nisu uprihodili nikakvu odštetu, Osijek je ostao bez alternative Karlu Bartolecu na poziciji desnog beka. Eventualno Šime Gržan koji je u nekim prethodnim klubovima također znao pokriti to mjesto u momčadi. Iz te perspektive može se gledati na mogući potpis Šituma koji je poziciju desnog beka, iako ni njemu ona nije primarna, često pokrivao tijekom karijere. Ipak je on ponajprije krilo, lijevo ili desno. Na koliko dugo bi Osijek i 30-godišnji nogometaš mogli potpisati ugovor zasad je nepoznato.

Potpiše li ugovor, Šitum će biti tek druga prinova u redovima bijelo-plavih ovoga ljeta. Prije njega stigao je tek mladi crnogorski nogometaš Nikola Janjić, ali njegov je transfer iz nikšićke Sutjeske u redove Osijeka dogovoren još prošle zime, a realiziran u aktualnom prijelaznom roku.

Istovremeno, Gradski vrt su napustila, trajno ili privremeno, čak devetorica igrača, a samo na jednom su Bijelo-plavi uprihodili odštetu. Raskinuti su ugovori s Merveilom Ndockytom, Talysom i Jose Antonijom Carom, Anti Ercegu nije ponuđen produžetak suradnje nakon što mu je istekla posudba iz Bröndbyja u kojem mu je istovremeno završio ugovor, Mato Miloš i Alen Grgić pušteni su bez odštete, dok su Vinko Petković i Mirlind Daku poslani na posudbu. Transferiran je tek Damjan Bohar u poljsko Zaglebie. Transfermarkt navodi kako je Osijek na tom poslu uprihodio 250.000 eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 08:05