Andrić i Špikić

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
KOMENTAR STRUKE

‘Neobjašnjivo je zašto Dinamov dvojac nije dobio priliku! To mi ne ide u glavu, njih bi se Bjelica plašio...‘

Hrvatske nogometne eksperte upitali smo za komentar nakon pada Dinama u Gradskom vrtu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. ožujak 2022. 08:44

Dinamo se oprostio od Europe, ali odigrao je dvije dobre utakmice sa Sevillom. Prije toga je pobijedio West Ham u Londonu. Uglavnom, kad sagledamo kompletnu modru europsku misiju, možemo kazati da je bilo sve O.K., uhvaćeno je europsko proljeće, to je otprilike to, može se smatrati uspjehom.

Međutim, na domaćem bojištu je stvar podosta komplicirana. Modri su ispali iz Kupa u četvrtfinalu od Rijeke, a ovog trenutka su na drugom mjestu ljestvice, što u ovoj fazi natjecanja nije uobičajena pojava. U posljednje dvije utakmice HNL-a s Lokomotivom i Osijekom uzeli su samo jedan bod, nisu zabili niti pogodak, mučili su se Goricom... Zašto Dinamo igra bolje u Europi nego u HNL-u? Radi li se o manjku motivacije, nedostaje li adekvatne rotacije?

- Naravno, u svakom slučaju postoji veća motivacija kad se radi o velikim europskim utakmicama. Onako na prvu mislim da će Dinamo sad kad ga više nema u Hrvatskom kupu i Europi posložiti stvari na svoje mjesto. Modri imaju najkvalitetniju momčad u HNL-u. Međutim, nije to Dinamo od prošle sezone, otišlo je dosta bitnih igrača, a važne karike Ademi i Ivanušec su ozlijeđeni - kaže nam Branko Strupar.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Bez obzira što smatra da će Modri sad u prvenstvu krenuti nabolje, veli da Modri nisu trebali izgubiti u Osijeku.

- Bjelica je tu utakmicu dobio na - iskustvo. Baš sam jučer pričao sa svojim prijateljima iz nogometnog svijeta Bogadijem i Ferenčinom na tu temu. Nije mi jasno zašto recimo u Osijeku nije ušao Špikić? Čovjek je protiv Seville donio energiju u prodornost, brzinu... A onda u Gradskom tvrtu ne dobije niti minute. Ili Menalo? Sigurno bi se Bjelica više plašio takvih igrača. Taj dvojac daje brzinu, novu dimenziju, bili su svježiji, nisu puno igrali protiv Seville. Stvarno ne znam što bih mogao pametno kazati. To ne mogu objasniti, ne ide mi u glavu. Modri su mijenjali samo tri igrača, a Bjelica svih pet. Dobro, pogodak Osijeka je greška, ali iz grešaka i padaju golovi. Sad je situacija napeta, igra još tri puta protiv Hajduka, neće biti lako.

Emotivno pražnjenje

Priča da su upravo ti dečki uključujući i Bulata, napravili veliki pomak u momčadi protiv Seville, druge momčadi u Primeri.

- Pa kad su oni ušli, Sevilla je bila stavljena pod pritisak, čak se vidjelo i malo panike u njihovom redovima. I onda dođeš u Osijek, a njih nema. Pa da su dobili barem poluvrijeme za nagradu što su igrali tako dobro protiv Seville, sigurno su nakon te utakmice bili prepuni motiva. Mislim da bi protiv Osijeka napravili još više. Sve mi to nije jasno... Velim, baš sam pričao s dečkima koji se kuže u nogomet, svi smo se složili. Nismo slijepi. Dinamo je sam isprovocirao poraz. Sve mi to nije bilo logično. Bila bi drukčija priča da su se promjene napravile na vrijeme. Rotacije su potrebne Dinamu - zaključio je Strupar.

A što kaže bivši trener Modrih Mario Cvitanović?

- Vidite, igranje utakmica u Europi su viša stepenica, je li to sad i viša motivacija, ne znam... Ali Sevilla protiv Dinama nije bila Sevilla najviše razine, kakvu smo možda očekivali. Meni se nije činilo da su na sto posto. Nadalje, Dinamo niti na Sanchez Pizjuanu, a niti u Maksimiru nije dominirao. Imao je svoje trenutke koje je iskoristio. Pa u drugom poluvremenu kad je Sevilla krenula, Dinamo se nije mogao sastati s loptom. Kad je Kopić napravio tri izmjene, pao je gol, Dinamo je imao inicijativu. No Sevilla nije bila na toj razini agresije da te “samelje”, to se mora priznati. Igrali su koliko su trebali. Također, Dinamo se emotivno praznio četvrtkom, a u nedjelju je igrao prvenstvo - kazao je Cvitanović u uvodu.

Veli da Dinamo stvara premalo šansi za pogodak.

- Da, Dinamo ima ozlijeđena dva bitna igrača, Ademija i Ivanušeca. I teško se nosi s agresivnim momčadima. Pitanje jest i je li momčad u adekvatnom stanju. Jer, Kopić je protiv Osijeka krenuo u istom sastavu kao protiv Seville, samo je Bočkaj ušao u udarnih jedanaest. Ali kad su napravljene izmjene u drugom dijelu protiv Seville, Dinamo je postao mnogo bolji. Protiv Seville se Dinamo potrošio tjelesno i psihološki. Možda i više emotivno nego tjelesno. A onda nakon tri dana igraš utakmicu s istom momčadi. To me priznajem, jako iznenadilo. A na koncu napraviš samo tri izmjene. Čudno...

Nastavlja da mu također nije jasno zašto Špikić ili Menalo nisu dobili šansu u Gradskom vrtu.

Konkurenti osjetili krv

- Njih dvojica i Bulat su protiv Seville imali dobru energiju. Ne znam naravno razlog te odluke, jer nisam unutra. Kopić je imao svoje ideje, način na koji je želio parirati Osijeku. Pa onda, gdje je taj Emreli? Došao je kao pojačanje, a sad ga nema. Dobro, tu također ne znam u kakvom je stanju. Nisam upoznat s detaljima da bih mogao točno procijeniti. Je li Dinamo u Osijeku igrao na bod? Nemam pojma... Dinamu sad nije ugodno, nije dobro da se stalno ponavljaju te oscilacije. Jer i najesen je bilo oscilacija, poraza, ispadanje iz Kupa. Nikako da Dinamo uhvati konstantu, a očito se ne može bez Ademija i Ivanušeca. Modri teško spajaju dvije dobre utakmice zaredom.

Kaže da Modri nemaju igrača koji može razbiti protivnički blok.

- Dinamo nema - strijelaca. Tu je samo Oršić, ali ne može on sam sve rješavati. Za nešto više mora Dinamo imati pet-šest raspoloženih igrača, bez toga će mu teško biti u prvenstvu u obrani naslova prvaka. Jer svi Dinamovi konkurenti su sad osjetili krv, svoju šansu. Modri više nemaju komociju - zaključio je Cvitanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:24