Ramon Mierez (desno)

 Damir Škomrlj/Cropix
UDARAC ZA UDARCEM

Nevjerojatan peh: Osijek ostao bez tri ključna igrača, a četvrti se tek oporavlja od ozljede

"Bijelo-plavi" su tri utakmice bez pobjede i 300 minuta bez postignutog gola
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. veljača 2023. 09:03

Deja vu! Osijeku se u trećem prvenstvenom krugu ponavljaju rezultati prvog prvenstvenog kruga. Ali i slaba igra koja je ljetos Bijelo-plave u jednom trenutku zakucala za prvenstveno dno. Domaća pobjeda protiv Gorice, pa onda poraz u Kranjčevićevoj od Lokomotive, bod u utakmici bez golova protiv Slaven Belupa, potom poraz u Puli. Bijelo-plavi su, dakle, u posljednje četiri utakmice osvojili tek četiri od 16 bodova koliko ih je bilo u igri.

Trenutak ne izgleda bajno, momčad iz Gradskog vrta opet je upala u rupu iz koje se ne vidi izlaz. Tri utakmice bez pobjede, 300 minuta bez postignutog gola... Dogodilo se već jednom ove sezone Osijeku da ne zabije tri u nizu, a što se kasnije pretvorilo u najtežu krizu bijelo-plavih u posljednjih nekoliko godina. Energija momčadi na terenu kao da je preslikana iz tog crnog razdoblja.

- Prošle jeseni smo zabijali iz prve ili druge šanse, a sada ih promašujemo. Kada promašiš takve prilike znaš da će biti teško. Jasno je da u svakoj utakmici nećemo imati pet, šest ili sedam velikih šansi da zabijemo. Nekad imaš tu jednu šansu kao što je Istra imala koju moraš zabiti. Bez toga je teško pobijediti - kazao je Rene Poms.

Vratio se trener Osijeka u Puli na provjereni recept koji je jesenas sjajno funkcionirao, s trojicom igrača u posljednoj liniji, i Bijelo-plavi su na Drosini na trenutke izgledali nešto konkretnije i bolje nego u nekim prethodnim utakmicama, ali opet nedovoljno dobro, ni blizu dobro da u konačnici izbjegnu treći poraz na posljednja četiri gostovanja u Puli.

Loš trenutak za eksperimente

Rene Poms je jesenas vjerovao u standardizaciju momčadi, intervenirao je u starnoj postavi samo silom prilika ili zbog ozljeda ili zbog kartona, i svatko je mogao bez greške izrecitirati kojih 11 će poslati na teren. Međutim, u drugom dijelu sezone trener bijelo-plavih u svojem je odabiru startera postao nepredvidiv. Istina, Osijek bodovno još uvijek u kakvoj-takvoj zoni komfora, s pet bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja na trećem mjestu, ali istovremeno je teško opravdati da je trenutak kada se treba prekinuti loša serija idealan za eksperimente i provjeravanje nogometaša koji do sada nisu imali ozbiljniju ulogu.

Nejasna je, prije svega odluka, odluka da na klupi ostane Mijo Caktaš koji ima više HNL golova (93) nego što su Bakić i Omerović prije Pule zajedno imali HNL minuta (njih dvojica ukupno 65), a koji su protiv Istre dobili prednost na pozicijama iza napadača ispred najboljeg strijelca Bijelo-plavih ove sezone.

- Probali smo s mladim igračima, Bakićem i Omerovićem, unijeti malo dinamike u našu igru i po mome mišljenju nisu odigrali loše. Bili su dobri. Omerović je imao dobru priliku za 1:0 u prvom poluvremenu, jako dobru šansu. Da smo tada zabili, svi bi bilo malo drugačije. Siguran sam da bi na treningu iz takve situacije zabio osam od deset puta - objasnio je Poms svoju odluku.

Caktaš, inače, nije ulazio u igru ni u posljednjem pokušaju Osijeka da izbjegne poraz u Puli.

"Nismo zadovoljni"

Teška situacija na terenu postala je nemoguća nakon isključenja Miereza koji je sasvim opravdano isključen zbog kratkog fitilja. Međutim, njegovoj reakciji za koju nema opravdanja prethodilo je udaranje od strane Ercega koji je odigrao veliku utakmicu protiv svojih dojučerašnjih suigrača, ali koji je već "plesao po rubu" s obzirom da je već imao žuti karton. Ali suci nisu vidjeli ono što se jasno vidjelo u TV prijenosu.

- Erceg je odigrao jako dobro, napravio nam je puno problema u obrani. Oni su iz svoje jedne šanse postigli gol, dok mi nismo iskoristili svoje. ali takve stvari se događaju u nogometu. Nismo zadovoljni, ali nastavljamo raditi i dat ćemo sve od sebe u idućim utakmicama jer dolazi vrlo važno razdoblje za nas u kojem moramo biti bolji - zaključio je Poms.

Loše vijesti uvijek mogu biti još gore. Poraz u Puli skupo je koštao Bijelo-plave, puno skuplje od novih izgubljenih bodova. Isključenje na Aldo Drosini koštat će Ramona Miereza dvije utakmice suspenzije pa ga neće biti ni u najvažnijoj utakmici polusezone, protiv Hajduka u četvrtfinalu Kupa.

Barišić trenirao odvojeno

Argentincu je, inače, to bio prvi izravni crveni karton u karijeri. S druge strane, zbog tri žuta kartona utakmicu idućeg prvenstvenog kola, protiv Varaždina u Gradskom vrtu, propustit će kapetan Mile Škorić i dokapetan Mihael Žaper. Poms je tako za iduću utakmicu izgubio i prvog napadača i dvojicu stopera. Ostao je tako trener Osijeka na dvojici braniča, Čeberku i Barišiću i u potencijalno velikom problemu jer jedan od njih je do jučer bio na popisu ozlijeđenih.

Naime, Barišić je prošli tjedan zbog ozljede aduktora trenirao odvojeno od momčadi, a zbog čega nije niti konkurirao za utakmicu protiv Istre. U Gradskom vrtu, međutim, vjeruju kako će biti spreman do nedjeljnog ogleda s Varaždinom.

- To je malo nesretno i značajno za našu igru. Imamo trojicu igrača koji će propustiti iduću utakmicu. ali nema veze, idemo dalje, sljedeći tjedan ćemo naporno trenirati. Imamo nekoliko igrača koji su željni igre, koji čekaju svoju priliku i dobit će je - kazao je Poms.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što je Ivan Leko želio poručiti s izjavom kako nije u Hajduk došao kako bi trenirao juniore? U kakvom stanju splitski klub dočekuje najveći hrvatski derbi protiv Dinama? Je li se u redovima Modrih jedan igrač napokon stabilizirao? Kako je Istra 1961 došla do četvrtog mjesta u prvenstvu i je li to dokaz kako je projekt s Alavesom uspio? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:45