Stjepan Tomas

 VLADO KOS Cropix
SLAVLJE TOMASOVA OSIJEKA

Nije u HNL-u ni 48 sati, a već je izazvao pozitivnu promjenu: Evo kako je motivirao igrače za važnu pobjedu

Svima u Gradskom vrtu laknulo nakon prve pobjede nakon tri mjeseca
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. travanj 2023. 15:40

Nevjerojatno je koliko samo jedna pobjeda toga može promijeniti na bolje. Doduše, ne bilo kakva pobjeda nego pobjeda na koju se čekalo tri mjeseca. Vidjelo se koliko je svima u Gradskom vrtu laknulo nakon trijumfa protiv Istre, prvog razloga za zadovoljstvo nakon dugo vremena. Osijek je slavio prvi puta nakon čak 87 dana, vratio se na treće mjesto prvenstvene ljestvice s kojeg je skliznuo nakon čak 11 utakmica bez pobjede, a novi je trener (za razliku od svojih prethodnika Pomsa i Perkovića koji su svoje mandate otvorili remijima), na klupi bijelo-plavih debitirao s tri boda.

Stjepan Tomas u Gradskom vrtu nije bio ni 48 sati, ali je uspio izazvati pozitivnu promjenu, s njim je došla i prva pobjeda još od 29. siječnja. Na prvu loptu novi trener nije mijenjao postavku igre u odnosu na prethodne Osijekove utakmice, tek jedno ime u odnosu na tragični poraz Bijelo-plavih u Koprivnici u prošlom kolu, a i to je napravio silom prilika zbog kartona Jugovića. Nije ni stigao previše intervenirati u momčad s obzirom da je odradio tek jedan trening s igračima prije premijere na klupi bijelo-plavih.

image
VLADO KOS Cropix

Ono što se odmah dalo primjetiti je bila njegova energija. Bio je u utakmici, "igrao" ju je svih 90 minuta koje je proveo uz teren, na rubu svoga trenerskog prostora. Bodrio je momčad, ukazivao na greške, aplaudirao dobrim potezima, a momčad je tu njegovu energiju ispratila. Ne manje bitno, promijenila se i sreća koja je Borimira Perkovića koštala posla, ovaj puta se promašeni kazneni udarac Bijelo-plavima nije obio o glavu. Štoviše, prvi puta nakon dvije sezone Osijek je pobijedio u prvenstvenoj utakmici u kojoj je promašio jedanaesterac!?

image
VLADO KOS Cropix

- Stajali smo visoko, a tu su ideju dečki jako dobro prihvatili... Ja sam jedan od onih trenera koji ima puno energije i koji tu energiju nastoji prenijeti na momčad. A osjetio sam odmah na prvom treningu koliko igrači žele pobjedu protiv Istre pod svaku cijenu - kazao je Tomas.

Laknulo je i njemu. Nije mu sigurno bilo svejedno kako će startati na klupi bijelo-plavih.

- Sigurno je bilo veliko breme i veliki pritisak, ali osjetio sam energiju na treningu i nisam se uopće plašio da mi na kraju nećemo dobiti utakmicu.

Osijek je napokon pobijedio, a da bi plasman u Europu održao u životu mora nastaviti pobjeđivati u kontinuitetu. A posljednji puta ove sezone Bijelo-plavi su dvije pobjede vezali još u listopadu prošle godine... Prenio je Marko Malenica riječi kojima je Tomas ispratio momčad iz svlačionice na travnjak: "Naš je novi trener uoči utakmice rekao da imamo šest finala ispred sebe i tako to shvaćamo. Ovaj smo ispit uspješno položili, još je pet dvoboja ispred nas".

A sada će u tih pet dvoboja Osijek ući s imperativom, ali i s većim samopouzdanjem koje je padalo nakon svakog idućeg lošeg rezultata.

- Ovo nam je trebalo za moral i samopouzdanje nakon toliko dugog negativnog niza, da se vratimo na treće mjesto, da se uključimo u borbu. Istru je najvažnije bilo pobijediti - kazao je Tomas koji će do utakmice protiv Varaždina dobiti nešto konkretnije vrijeme, doduše svega tri dana, da pokuša u momčad ugraditi neke nove ideje.

- Imat ćemo sada malo više vremena, nekoliko dana do iduće utakmice u kojima ćemo pokušati nešto dodati - kazao je.

Tomas je na djelu vidio dvojicu mladih nada koji su sve do ovog proljeća bili u "dubokom hladu", a danas drže Osijekovu desnu stranu. "Njih su dvojica pravo osvježenje za nas", nahvalio je nakon utakmice Marko Malenica mlade suigrače. Nail Omerović je silom prilika s lijevog krila završio na desnom boku, a to riješenje Borimira Perkovića moglo bi postati trajno. Iako mu je mandat trajao kraće od dva mjeseca Perkovićeva odluka mogla bi dugoročno utjecati na Omerovićevu karijeru. Također, opet je odličan bio i Domagoj Bukvić zbog kojeg je Perković nedavno neizravno prozvao svoje prethodnike jer su ga zanemarivali. A vidio je odličnog i Ramona Miereza koji je zabio svoj osmi gol ove sezone, ali i peti u 2023.

- On je vrhunski, dokazan igrač. Opet je pokazao karakter, a to mu se vratilo - rekao je trener Osijeka.

Tomas je na premijeri imao sužen izbor, a realna je bojazan da će za iduću utakmicu kadar biti još tanji. Vraća se Vedran Jugović koji je odležao suspenziju zbog kartona, ali neće moći računati na sve boljeg Ivana Fiolića koji će morati odmoriti zbog žutih kartona, a vrlo je upitno hoće li se u konkurenciji naći Darko Nejašmić i Šime Gržan koji i dalje rade odvojeno od ostatka momčadi.

Čekaju se također vijesti i oko stanja Marina Leovca koji je zbog boli u koljenu već na poluvremenu ostao u svlačionici, ali i kapetana Mihaela Žapera koji je također zbog ozljede prije vremena napustio teren. Prve vijesti nisu optimistične jer obojica su u četvrtak propustila trening.



Malenica: Bacali smo se na glavu i zaslužili pobjedu

Statistika Marka Malenice kod jedanaesteraca je i više nego solidna. Vrataru Osijeka obranjeni šut Boultama bio je sedmi s 11 metara u karijeri. Istovremeno je primio 19 golova iz "penala". Drugim riječima, skinuo je 27 posto kaznenih udaraca.

- Na svu sreću napokon smo prekinuli tu ružnu seriju. Nije bilo nimalo ugodno jer je iza nas previše utakmica bez pobjede. Svi smo se "bacali na glavu", od prvog do zadnjeg i mislim da smo zaslužili bodove... Stvarno smo dobro igrali, stvarali šanse i znali smo da će iz njih doći i pogodak, samo je trebalo tako nastaviti. To smo pričali između dva poluvremena, dogovorili se da na isti način nastavimo i u drugom poluvremenu. Moramo priznati da smo imali i malo sreće u nekim situacijama, ali sve je to nogomet. Ponovno smo propustili realizirati jedanaesterac, nadam se da ćemo idući zabiti. A Ramon je pokazao kakav je igrač, svi to znamo, svaku utakmicu odradi na 100 posto. Bori se od prve do posljednje minute i nagradilo ga je golom - rekao je Malenica.



Mierez izabran za igrača utakmice

Nakon 12 utakmica na klupskim stranicama ponovno je otvoren izbor za najboljeg igrača utakmice, a koji je tradicionalan nakon svake pobjede. Za navijače spora nema, iako je Marko Malenica obranom kaznenog udarca sačuvao pobjedu Bijelo-plavima, navijači su za najboljeg izabrali strijelca pobjedničkog gola - sjajnog Ramona Miereza.

Argentinac je dobio čak 63 posto glasova, za Malenicu se odlučilo 15 posto anketiranih, a 10 posto navijača odlučilo se za sve boljeg Domagoja Bukvića koji je i asistirao Mierezu za pogodak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 05:18