Osječani žele uspjeh protiv Hajduka

 MARKO MRKONJIC Cropix
DERBI NA POLJUDU

‘Nismo ništa posebno radili kada je riječ o Marku Livaji, zajedno ćemo ga zaustaviti! Moj transfer? Bilo je i laži‘

Rene Poms i nogometaši iz Gradskoga vrta odradili su posljednji trening prije polaska u Split.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. studeni 2022. 06:20

Nogometaši Osijeka odradili su posljednji trening na pomoćnom terenu Gradskog vrta pred polazak u Split, put kojeg će krenuti u petak u ranim jutarnjim satima. Trener Rene Poms pritom je u radu sudjelovao gotovo koliko i igrači, u vježbama završnice on je bio taj koji je ubačajima “hranio” svoje napadače. Serijom odličnih rezultata otkako je na klupi austrijski trener, Bijelo-plavi su dijelom poništili neočekivano slab ulazak u sezonu, a s eventualnim trijumfom na Poljudu približili bi se Hajduku na samo jedan bod minusa (u jednom trenutku taj je zaostatak iznosio ogromnih deset bodova).

Razina borbe

Trijumf protiv Dinama vratio je dobro raspoloženje u Gradski vrt, momčad je nakon loše utakmice i teškog poraza u Varaždinu odgovorila na najbolji mogući način i odmah se podigla pobjedom u derbiju.

"Ovaj tjedan je glavna tema bila dobra utakmica protiv Dinama. Bilo je bitno pripremiti igrače opet na tu razinu borbe", započeo je Poms najavu utakmice protiv Hajduka.

Prvenstveni ždrijeb Osijeku je ove sezone namijenio derbi za derbijem, odmah nakon Dinama nogometašima Bijelo-plavih slijede utakmice s Hajdukom.

U posljednjih deset gostovanja na Poljudu momčad iz Gradskog vrta neporažena je u čak devet utakmica (četiri su puta slavili, pet puta igrali neodlučeno i doživjeli samo jedan poraz) i žele nastavak tog pozitivnog niza.

"Napravili smo odličan posao protiv Dinama, ali smo i potrošili puno emocija, došlo je do pražnjenja, igrači su bili više psihički nego fizički umorni. Sada se moramo vratiti na istu razinu kako bismo ponovili istu kvalitetu igre. Kada te emocije splasnu potrebno je vratiti igrače na pravi put. Trebamo istu razinu mentalne pripreme, fizičke spreme, da imamo šansu za pobjedu protiv Hajduka", rekao je trener Osijeka.

Prije nekoliko tjedana, nakon 4:1 pobjede protiv Lokomotive, Poms je kazao kako je momčad bila na 40 posto svojih mogućnosti. Danas je taj postotak bitno veći, iako prema mišljenju trenera Bijelo-plavih još postoji puno prostora za napredak.

"U utakmici protiv Dinama pokazali smo kako možemo na istoj, visokoj razini, igrati 90 minuta. Sada bih rekao da smo na 70-80 posto od onoga što Osijek može igrati... Protiv Varaždina je bio dobar primjer kako nam može biti teško kada nismo na našem maksimumu što se tiče snage, mentaliteta, napada. Ako ćemo biti takvi, onda nam je isto igramo li u Koprivnici, Varaždinu ili Splitu. Imamo sjajne igrače, ali samo ako smo na maksimumu možemo nešto napraviti. Ako nismo na svome maksimumu, bit će nam protiv svakoga teško, ali ako jesmo, onda možemo pobijediti bilo koga u HNL-u! Hajduk ima vrlo dobru momčad, vrlo dobre individualce, ali ako mi budemo, pravi onda imamo dobre šanse", najavio je trener Osijeka.

image

Adrian Leon Barišić

MARKO MRKONJIC Cropix

U Pomsovoj eri standardizirala se momčad, uostalom, četiri uzastopne utakmice Bijelo-plavi su istrčali u istom sastavu. U odnosu na derbi iz prošlog kola bit će najmanje jedna promjena i to prisilna zbog ozljede Čeberka, koji neće biti u konkurenciji dok mu ne skinu šavove s gležnja, no trener Bijelo-plavih još nije spreman do kraja otvoriti karte.

"Vidjet ćemo... Generalno neće biti puno promjena. Uvijek volim čekati do posljednjeg treninga i tek onda donijeti konačnu odluku. Imamo puno igrača u dobroj formi, na meni je da odaberem."

Škorićev povratak

Pred Osijekom su dvije važne utakmice u samo četiri dana. Nedugo nakon Poljuda osječki Bijelo-plavi će u Varaždin, gdje ih očekuje sraz u osmini finala Hrvatskog nogometnog kupa. Razmišlja li se možda već o toj utakmici?

"Naš cilj u ovom trenutku je samo Hajduk. Važna nam je samo ona iduća utakmica, po mome mišljenju ne možeš istovremeno imati fokus na dvije ili tri utakmice. Treba se dobro pripremiti za prvu sljedeću, kada završi imamo kratko vrijeme za regeneraciju i pripremu, ali u ovom trenutku je 100 posto fokus na Hajduku", kazao je Poms.

Zdravstvena slika u svlačionici Osijeka nije idealna. Ranije ozlijeđenima Lovriću, Brleku i Cvijanoviću unazad tjedan dana priključili su se Čeberko i Lončar, kapetan Škorić vratio se treninzima iako je pitanje hoće li se vratiti i u konkurenciju nakon dvomjesečne odsutnosti zbog ozljede.

Istina i laži

Na svoje mjesto u posljednjem redu zato se, pak, vraća Adrian Leon Barišić, koji je u utakmici protiv Dinama “odležao” suspenziju zbog žutih kartona. Zajedno s ostatkom obrane imat će zadatak zaustaviti najboljeg strijelca lige Marka Livaju...

"Znamo o kakvom je igraču riječ, ali prilazimo ovoj utakmici kao svakoj drugoj, nismo na treninzima ništa posebno radili kada je o njemu riječ. Obratit ćemo pažnju, kad ide jedan na jedan moramo imati u podsvijesti da trebamo pomoći. Nismo radili ništa posebno što se njega tiče. Bitan je stopostotni fokus i koncentracija. Tako ćemo ga timski zaustaviti, ne ja, Žaper ili netko treći, nego cijela ekipa", kazao je Barišić.

Mladi branič ljetos je bio na pragu odlaska iz Gradskog vrta, no ostao je i postao jedan od oslonaca Bijelo-plavih.

"Ovo ljeto je bilo puno napisa o tome, puno naslova o mom transferu. Sada, kada je to prošlo, ne bih se vraćao na to. Neki su bili istiniti, neki lažni. Fokusiran sam na svoj put u Osijeku, poslije ćemo vidjeti", kazao je.

A taj, kako ga je sam nazvao, “put”, odlično je počeo. U posljednje vrijeme je postao je jedan od najstandardnijih igrača Osijeka, jedan od onih koji uživaju najveće trenerovo povjerenje. Velika je to promjena u odnosu na status kakvog je imao prošle sezone.

"Svaki od nas je najsretniji kada igraš i zajedno s momčadi ostvaruješ dobre rezultate. Definitivno sam sretniji nego što sam bio prošle sezone ili na početku ove, ali i kada nisam igrao radio sam maksimalno, bio tu za momčad, a kada je tako onda i prilika dođe", zaključio je Barišić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:40