Jakov Prkić/Cropix
MALA VELIKA PREDNOST

Ništa još nije gotovo: Slučaj ‘Croatia‘ upozorenje je današnjem Dinamu, prvak je na kraju bio - Hajduk!

Te sezone su se tri kluba do posljednjeg kola borila za naslov, a prednost od 5 bodova nije bila dovoljna
Piše: JL.Objavljeno: 26. travanj 2022. 16:21

Dinamo u završnih 360 prvenstvenih minuta ulazi s pet bodova prednosti ispred Osijeka, šest ispred Hajduka, no iskustva u 30 izdanja Prve HNL govore kako ništa još nije gotovo.

Po dramatičnosti aktualna sezona umnogome podsjeća na 1994./95. kada su se tri kluba do posljednjeg kola borila za naslov. I to Dinamo (odnosno tadašnja Croatia), Osijek i Hajduk. U 26 kolu, četiri utakmice prije kraja prvenstva koju je tada igralo 16 ekipa, momčad s Maksimira imala je 57 bodova, Hajduk 53, a Osijek 52. Prvenstveni lider je dakle u tom trenutku imao solidnu prednost pred izazivačima, +4 ispred Hajduka i +5 u odnosu na Osijek, i nije ju uspio zadržati. Tek su mu, kao i danas, u finišu sezone slijedile utakmice protiv Osijeka i Hajduka. Na Maksimiru su Modri i Bijelo-plavi odigrali 1:1 što je iskoristio Hajduk i trijumfom protiv Sesveta primakao se na dva boda od vrha.

U idućem kolu igrao se derbi na Poljudu, a Hajduk je 3:1 trijumfom protiv zagrebačke momčadi i preuzeo vrh s bodom prednosti, Osijek je, pak, dobio Neretvu i došao na dva boda od Dinama, odnosno tri od Hajduka. U pretposljednjem kolu tri momčadi iz vrha bile su uvjerljive - Osijek je pobijedio Marsoniju (5:2), Hajduk je bio bolji od Neretve (4:2), a Croatia je s istim rezultatom dobila Zadar. Uoči posljednjeg kola sve je bilo moguće - tri momčadi bile su stisnute unutar tri boda, s Hajdukom u najboljoj situaciji. A na Poljud je dolazio Osijek. Tri momčadi su u posljednjih 90 minuta sezone imale su priliku za naslov, a na stolu je bilo puno mogućih ishoda.

Pobjeda je Splićanima trebala za titulu, Osijeku je za naslov bio potreban trijumf na Poljudu i poraz Croatije na Šubićevcu, a momčadi iz Maksimira uz pobjedu nad Šibenikom bilo koji rezultat na Poljudu osim pobjede domaćina. U slučaju poraza Hajduka i remija Croatije titula bi opet završila u Splitu i zbog boljeg međusobnog omjera, ali i puno bolje gol razlike. Na Poljudu je završilo 3:0 za Hajduk u utakmici igranoj pred 30.000 gledatelja, a u kojoj je Osijek od 61 minute pri rezultatu 1:0 na terenu ostao s igračem manje. Tom pobjedom prvenstvo je bilo odlučeno bez obzira na rezultat Croatije koja je slavila 3:1 na Šubićevcu. Hajduk je s bodom prednosti osvojio naslov prvaka.

Otkako se igra Liga 10 bilo je nekoliko situacija u kojima je četiri kola prije kraja prvenstvo bilo otvoreno, a svaki puta su u glavnim ulogama bili Dinamo i Rijeka. U sezoni 2015./16. Dinamo je nakon 32 kola imao 73, a Rijeka 69 bodova. Razlika se pokazala nedostižnom jer momčad s Kvarnera ne da ju je uspjela stići i prestići nego je prvenstvo završila s osam bodova zaostatka za liderom. Sezonu kasnije uoči posljednja četiri kola Rijeka je imala pet bodova prednosti ispred Dinama i nije "krivo skrenula" u finišu.

Naslov je potvrđen kolo prije kraja pa ishod gostovanja na Maksimiru u posljednjih 90 prvenstvenih minuta (5:2 pobjeda Dinama) o ničemu nije odlučivao. Tek je u konačnom zbiru uljepšao završni dojam Modrih koji su sezonu završili s dva boda zaostatka za prvakom. U sezoni 2017./18. Rijeka je nakon 32. kola zaostajala šest bodova za liderom, a prvenstvenu utrku završila s tri manje iako se Dinamo "nudio" serijom loših rezultata koje momčad s Rujevice nije iskoristila. Kasniji prvak je, naime, u posljednja četiri kola izgubio dvije utakmice, jednu remizirao i jednu pobijedio, odnosno osvojio tek četiri boda. Rijeka je istvoremeno pobijedila dvije utakmice uz jedan remi i poraz, odnosno uzela sedam bodova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 22:56