Stjepan Tomas

 VLADOI KOS Cropix
STJEPAN TOMAS ZA SN

‘Ništa ne bih mijenjao, ogled s Dinamom bila mi je prekretnica, a žao mi je tog senzibilnog igrača...‘

Stjepan Tomas je na početku sezone bio trener Osijeka, a prije toga kandidat za sp. direktora Dinama
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. studeni 2023. 12:10

Nakon reprezentativnih uzbuđenja pozornost nogometne javnosti iznova se fokusira na HNL, i to ponajviše na subotnji ogled Dinama i Osijeka. U Maksimir stiže protivnik "nabrijan" zbog nekoliko lošijih rezultata u posljednjem razdoblju, ali i repova koji su ostali nakon prve ovosezonske utakmice s Dinamom.

U Gradskom vrtu 3. rujna "modri" su pobijedili 3-2, golovima Petkovića iz dva jedanaesterca, u završnici dvoboja. Oba kaznena udarca za Dinamo uslijedila su nakon intervencija iz VAR sobe. Osječani i danas žive u uvjerenju da su tom prigodom teško oštećeni.

‘To je bila prekretnica‘

Jedan od neposrednih aktera spomenutog dvoboja bio je Stjepan Tomas, tada trener Osijeka, a "u prošlom životu" igrač Dinama.

- Ne bih se želio iznova vraćati na tu utakmicu i ponovno evocirati negativne uspomene. S vremenskim odmakom od tri mjeseca i dalje mislim da nismo zaslužili poraz. Ali, to je nogomet, griješe i suci. Nažalost, ta je utakmica bila svojevrsna prekretnica za momčad Osijeka i mene kao trenera. Nakon tog poraza došlo je do fizičkog i emotivnog pražnjenja igrača, ali i pada samopouzdanja. Ušli smo u krizu rezultata, izgubili smo od Rijeke u gostima (1-2), a doma s Varaždinom odigrali 1-1, unatoč velikom broju stvorenih prilika. Uslijedio je poraz u Koprivnici od Slavena i moj odlazak - konstatira Tomas.

image

Stjepan Tomas

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Usputno dodaje:

- Istodobno je Dinamo tom pobjedom "ostao na površini", unatoč činjenici da maksimirska momčad ove sezone nema kontinuitet. Neprestano je podložna velikim oscilacijama. Žao mi je zbog tog poraza jer je, uz utakmicu protiv Adane u Gradskom vrtu, to bila najbolja izvedba Osijeka u mojem trenerskom mandatu. Imali smo visok ritam i intenzitet igre kojemu Dinamo nije uspijevao parirati. Šteta što našu vrhunsku partiju, poglavito u prvom dijelu, nismo materijalizirali s nekoliko golova razlike. Dinamo je praktički počeo igrati tek nakon prvoga gola u 70. minuti kada je kolega Jakirović krenuo va banque.

Da ste danas trener Osijeka, kako biste pripremili momčad za subotnju utakmicu?

- Glede pripreme ne bih ništa mijenjao. Možda bih jedino drugačije reagirao u završnici utakmice.

image

Kristijan Lovrić

IVAN PERIC Cropix

Dojam je da se Osijek u fazi realizacije previše oslanja na učinak Mije Caktaša i Ramona Miereza. U priči o boljoj efikasnosti evidentno nedostaje Kristijan Lovrić?

- Podsjetit ću vas da je na startu Osijek pobijedio Slaven 6-1, a golove je postiglo šest strijelaca. Smatram da je tog trenutka Osijek igrao možda i najljepši nogomet u HNL-u. Činjenica je da su Caktaš i Mierez najbolji strijelci Osijeka, ali pokazalo se da zabijaju i ostali. Primjerice, Brlek, Bukvić... Dok sam bio trener Osijeka, Lovrić se našao u više šansi nego Caktaš, ali je Mijo zabio, a on nije. Žao mi je zbog Lovrića jer sam puno s njim radio i nastojao mu podići efikasnost. On je jako emotivna i senzibilna osoba. Promašaji mu dodatno sputavaju samopouzdanje, ali vjerujem u njega i mislim da će mu se "otvoriti".

‘Situacije na koje ne možeš utjecati‘

No, čak i veći problem od napada Osijek ima s obranom. Statistički, Osijek je treći po broju primljenih golova u HNL-u?

- Detektirao sam taj problem i potkraj mog mandata smanjili smo tu negativnu statistiku. Uspjeli smo stabilizirati posljednju liniju angažmanom Duartea i Maneva te povratkom u momčad Bralića nakon ozljede.

Utakmica Dinama i Osijeka dolazi nakon reprezentativne stanke. Treneri ne vole takve situacije jer im umnogome narušavaju program priprema za utakmicu budući da je uvijek neizvjesno u kakvom će se stanju reprezentativci pojaviti?

- Nažalost, to su situacije na koje treneri ne mogu utjecati. Tek nakon povratka igrača mogu utvrditi njihovo stanje i definirati pripreme za utakmicu. Možda je s tog aspekta trener Osijeka Zekić u izvjesnoj prednosti jer je na dispoziciji imao više igrača. No, za Dinamo je dobra vijest povratak Brune Petkovića.

image

Stjepan Tomas

GORAN MEHKEK Cropix

Dvomjesečna odsutnost Petkovića pokazala je koliko on nedostaje ovom i ovakvom Dinamu, ali i osvijestila zabrinjavajuću spoznaju da maksimirska momčad previše ovisi o jednom igraču.

- Petković je igrač koji ima personality, ali i igračku posebnost. Pokraj njega na terenu svi igrači bolje izgledaju jer im on ulijeva samopouzdanje. Njegovo se izbivanje osjetilo i u reprezentaciji. Naravno da niti jedna momčad ne bi smjela ovisiti isključivo o jednom igraču. No, Dinamo je u prošlom prijelaznom roku ostao bez nekolicine iznimno kvalitetnih i njemu bitnih igrača. To su glavni uzroci ovosezonskih uspona i padova "modre" momčadi.

Kakav rasplet očekujete u borbi za naslov HNL-a?

- Hajduk je trenutačno u velikom zanosu, ali i bodovnoj prednosti. Međutim, i Hajdukova momčad uvelike ovisi o jednom igraču: Livaji. Dinamo je specifičnoj situaciji jer je nakon dugo vremena u ulozi lovca. Ne treba zanemariti ni Rijeku koja ima širok roster mladih i kvalitetnih igrača, ali i odličnu atmosferu. Mislim da će na rasplet značajno utjecati aktivnosti tijekom zimskog prijelaznog roka, ali u konačnici najveće šanse ipak dajem Dinamu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:51