Ramon Mierez

 IVAN PERIC Cropix
NEUGODNO GOSTOVANJE

Nove glavobolje za Zekića: Ramonu Mierezu upitan nastup, napokon starta drugi najopasniji igrač Osijeka?

Argentinac je od posljednjih devet prvenstvenih golova sudjelovao kod njih čak šest - četiri je zabio
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. veljača 2024. 13:35

Ramon Mierez predvodi ljestvicu strijelaca HNL-a, zabio je na posljednje četiri ligaške utakmica - a otkako je u Osijeku nije imao dulju golgetersku seriju u prvenstvu - ali naravno da nije dugo vremena sve moglo biti idealno.

Na jednom od treninga ovoga tjedna Argentinac je osjetio bol u koljenu. Srećom, kako doznajemo, u pitanju nije ništa ozbiljno, ništa što bi ga i u najgorem slučaju od terena moglo odvojiti na dulje od nekoliko dana, ali opet dovoljno za glavobolju Zorana Zekića. Mierez je, naime, od posljednjih devet prvenstvenih golova Osijeka sudjelovao kod njih čak šest - četiri je zabio, a za još dva asistirao. Nadalje, od 39 Osijekovih golova ove sezone Argentinac je što kroz golove (9) što kroz asistencije (4) supotpisao njih točno trećinu (13).

Moguće je, dakle, da prvi puta ove sezone da gledamo Osijek bez Argentinca u sastavu. Mierez je, naime, nastupio u baš svakoj prvenstvenoj utakmici, čak 18 od 21 HNL utakmice odigrao je od prve do posljednje minute. U tri je zamijenjen tek u završnici pa je ove sezone propustio ukupno svega 15 prvenstvenih minuta. El Toro je, inače, uz Nejašmića jedini u kadru Osijeka koji je nastupio baš u svakoj od 27 utakmica koliko su ih bijelo-plavi odigrali u svim natjecanjima. Nitko, pa čak ni vratar Malenica, u rosteru bijelo-plavih ove sezone nema minutažu kakvu ima Argentinac. "Zamor materijala" u takvim okolnostima, pogotovo zbog Mierezovog načina nogometa u kojem nema predaha na terenu, nije neočekivan.

U slučaju da Mierez preventivno odmori, novopridošlii slovački napadač Ladislav Almasi vjerojatno bi mogao dobiti priliku od prve minute i to nakon svega nekoliko treninga odrađenih s bijelo-plavima.

- Almasi je ono što smo i tražili, dobar u igri okrenut leđima, visok je i korpulentan, ali s tom visinom je i tehnički dobar. Mislim da će nam svakako pomoći, kao i mi njemu. Hoće li nastupiti u subotu, to ćemo tek vidjeti. Dosta se piše o igri s dva napadača, osobno bih volio da mi to možemo napraviti - osvrnuo se Zekić na dolazak 196 centimetara visokog slovačkog napadača i mogućnosti koje mu se otvaraju igrom s dvojicom napadača na čemu je, uostalom, i radio tijekom priprema.

Almasi je, inače, posljednju utakmicu odigrao prije nešto više od mjesec dana, u posljednjem kolu češkog prvenstva prije prvenstvene stanke. Ofenzivne opcije su, naravno, i još uvijek maloljetni Anton Matković te Amar Zahirović koji još nije ubilježio službeni seniorski debi.

Bijelo-plavi su, inače, već u petak ujutro krenuli put Pule. Ništa se ne želi prepustiti slučaju, u Istru žele doći dovoljno rano i da se odmore i da odrade još jedan trening dan uoči utakmice. A na kojem će Zoran Zekić definitivno prelomiti oko sastava i sustava kojeg će suprotstaviti Istri. Nema tek Bralića zbog kartona, a što će izazvati nove promjene u srcu obrane. Tko će biti partner Duarteu - Mrktčjan koji u nastavku sezone još nije odigrao niti minute, Brlek koji je ove sezone u nekoliko navrata zaigrao na toj poziciji ili možda mladi Vrbanac koji još čeka na svoj prvi prvenstveni nastup - trener Osijeka dva dana uoči utakmice ili još nije bio odlučio ili još nije bio spreman podijeliti. Od ostalih promjena u odnosu na utakmicu protiv Hajduka svakako se očekuje povratak Kristijana Lovrića među startere. Uostalom, on je u ovom trenutku nakon Miereza i ofenzivno najkonkretniji igrač bijelo-plavih s učinkom od po pet golova (jedan je zabio jesenas protiv Istre u Puli) i asistencija ove sezone. U prošlom kolu protiv Hajduka odigrao je posljednjih pola sata i "zakuhao" situaciju iz koje je Mierez zabio izjednačujući gol za konačnih 1:1.

Osijek je u nizu od pet prvenstvenih utakmica bez poraza (dvije pobjede i tri remija), a Zekić tu seriju želi nastaviti. Da bi to napravio njegova momčad napokon i u gostima mora početi osvajati bodove. Osijek je, naime, po "plijenu" kojeg su uzeli izvan svog terena u donjoj polovini ligaškog poretka. Na devet ovosezonskih gostovanja Bijelo-plavi su slavili tek dva puta (Rudeš i Hajduk), tri puta igrali neodlučeno (Istra, Lokomotiva i Varaždin) te doživjeli četiri poraza. Drugim riječima, od 27 bodova koliko ih je bilo na stolu Osječani su uzeli svega devet.

Janjić na posudbi u drugoj slovačkoj ligi

Posudba U-21 crnogorskog reprezentativca Nikole Janjića nije uspjela u slovenskom Bravu, pa su ga iz Osijeka odlučili poslati na novo privremeno odredište. Nakon jeseni u Sloveniji i tankih 648 minuta koje je skupio u 15 nastupa, a pogotovo nakon što je potkraj polusezone posve pao u drugi plan, Janjić će sezonu zaključiti u slovačkom Komarnu, trenutno prvoplasiranoj momčadi tamošnje druge lige. Janjić je, inače, u Osijek stigao u ljeto 2022. i potpisao četverogodišnji ugovor. Za Bijelo-plave je do sada skupio pet nastupa, uglavnom ulazeći u završnici utakmica.

UČINKOVITOST

Od 39 Osijekovih golova ove sezone, Argentinac je što kroz golove (9), što kroz asistencije (4), supotpisao njih točno trećinu (13)!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:37