Federico Coppitelli

 VLADO KOS Cropix
PRIPREME BIJELO-PLAVIH

Novi trener Osijeka: Ne mogu reći da smo stvarno blizu postizanju onoga što želim vidjeti

‘Stvaranje jasnog identiteta igre nije jednostavan i lak posao‘, kaže Coppitelli
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. srpanj 2024. 15:11

Desetak dana uoči otvaranja sezone u Opus Areni i utakmice 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, trener Bijelo-plavih Federico Coppitelli ne krije zadovoljstvo učinjenim u posljednja tri tjedna priprema, pogotovo u austrijskom Bad Kleinkirchheimu, koji je donedavno bio ljetna baza nogometašima Osijeka. Štoviše, kaže kako su ga igrači oduševili odrađenim...

- Vrlo sam zadovoljan svime što smo napravili u dosadašnjem dijelu priprema. Znam da svi treneri govore isto, ali momčad je doista radila vrlo naporno i predano. Kvaliteta, predanost radu i razumijevanje zahtjeva koje sam postavio pred igrače stvarno su me impresionirali. Želim stvoriti identitet po kojem će naša igra biti svakom prepoznatljiva. Još to nemamo, što nije čudno jer smo tek tri tjedna zajedno, ali smo na dobrom putu. Veseli me što su moje ideje pale na plodno tlo kod igrača. Radna etika za mene je ključna, isto kao i stvaranje zdravog okruženja u momčadi. Mislim kako uspijevamo te zahtjeve provesti, a dečkima za sve što su učinili u ovom razdoblju mogu uputiti samo jednu riječ: Bravo! - kaže trener Osječana.

Zanimalo nas je, naravno, koliko je Osijek trenutno blizu onome što Coppitelli želi da ova momčad bude.

- Nije lako odgovoriti na to pitanje. Moj plan igre dobrim dijelom ovisi o kvaliteti igrača i razumijevanju zahtjeva koji se pred njih postave. Sad smo prošli kroz razdoblje u kojem smo se upoznavali, u kojem sam dobio jasniji uvid u mogućnosti svakog pojedinca. Isključivo kroz treninge teško je dobiti potpunu sliku napretka. Odgovor na to pitanje mogu dobiti samo kroz utakmice. Ne mogu reći da smo stvarno blizu postizanju onoga što želim vidjeti od momčadi, ali siguran sam kako ćemo iz dana u dan biti sve bliže igri kakvu želim vidjeti od svoje momčadi. Stvaranje jasnog identiteta igre nije jednostavan i lak posao. Treba malo vremena dok sve ne sjedne na svoje mjesto, a meni je u dužem razdoblju važno da momčad i ja dijelimo iste principe razmišljanja. Kroz vježbe na treninzima igračima nudim razne opcije u kojima se trebaju snalaziti na različite načine. Kad dođemo do visoke razine brzog prepoznavanja različitih situacija i visoke razine međusobne povezanosti igrača na terenu, onda ćemo biti sasvim blizu stvaranju prepoznatljive igre.

Za vrijeme boravka u Bad Kleinkirchheimu trener Coppitelli je nezadovoljan pristupom igrača na utakmici s lokalnim niželigašem neplanirano momčadi zakazao izvanredni trening. Sportski direktor Jose Boto, koji je s tribina pratio svaku minutu svakog treninga, taj je postupak prokomentirao “treningom mentaliteta”. No, trener Bijelo-plavih oko toga ne želi raditi veliku stvar jer momčadi je objasnio zašto se odlučio na nepopularnu mjeru.

image

Jose Boto, Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

- Moja određena ljutnja nakon utakmice protiv amaterske momčadi nije bila veliki problem. Utakmice takvog tipa, u kojima je kvaliteta obilato na našoj strani, trebaju poslužiti za bolju suradnju i razumijevanje momčadi. U jednom dijelu susreta izostao je momčadski duh i zato sam bio ljut. Smatrao sam kako je to bio dobar trenutak za objasniti momčadi što je učinila pogrešno. Ne treba od toga praviti nikakvu posebnu priču - kaže.

Pronalaženje balansa

Coppitelli u rosteru ima igrače s dosta utakmica u nogama, ali i mlade koji su se nametnuli ili se tek nameću.

- Kod pronalaženja balansa između iskusnijih i mladih igrača važno je dijeliti iste zamisli i vrijednosti vezane iz igru i ispunjavanje taktičkih zadataka. Razvoj mladih igrača nije proces koji se događa preko noći. Opet ću naglasiti važnost balansa unutar momčadi i stvaranja zdravog okruženja jer to su pravi preduvjeti za promociju mladih igrača, ali i za stvaranje kvalitetnog spoja iskustva i mladosti. Moj dugoročni cilj je stvaranje prepoznatljivog identiteta, ali u isto vrijeme sam svjestan kako odmah moramo biti spremni ostvariti rezultate koji se od nas očekuju. To nije lak zadatak, ali nisam zabrinut jer znam koliko energije i želje imam u sebi.

A u tom procesu ostvarivanja rezultata na koga se može osloniti?

- Imamo prošlogodišnjeg prvog strijelca prvenstva, pa onda to mora biti on. No, meni je uvijek najvažniji momčadski aspekt te emocija koju igrači unose u proces rada. Važno je imati iskusne igrače poput Ramona, Jugovića ili Malenice, koji trebaju biti uzori mladim igračima. Rekao bih kako mi u momčadi sad imamo mladu demokraciju koja nikoga ne sputava u dokazivanju kvalitete. Takvo okruženje smatram odličnim za mlade igrače jer mogu bez pritiska dati najbolje od sebe - dodaje.

image
NK Osijek

Sada je već izgledno kako će Osijek sezonu otvoriti protiv Levadije. Coppitelli je pun respekta prema estonskoj momčadi.

- Već smo prikupili dovoljan broj informacija o Levadiji, pa očekujem kako ćemo te susrete protiv njih dočekati potpuno spremni. Dobra su momčad, razlika između njih i nas je ta što su oni već u pola sezone, a mi tek na samom početku. Vodeća su momčad estonskog prvenstva s 15 bodova prednosti nad drugoplasiranim, što treba uvažavati. Očekujem dva zanimljiva susreta u kojima ćemo mi pokazati kako idemo prema željenom cilju kad je u pitanju stvaranje prepoznatljivog identiteta.

image
NK Osijek

Bilo je određenih sumnji nakon što je Coppitelli preuzeo Bijelo-plave, najviše zato što mu je to prvo iskustvo sa seniorskom momčadi u trenerskoj karijeri. To ga ne smeta.

- Iako nikad nisam samostalno trenirao seniorsku momčad, imam određenih iskustava u radu s iskusnim igračima. Dok sam radio u Romi bio sam zadužen za rad s igračima seniorske momčadi koji se vraćaju nakon težih ozljeda. Primjerice, radio sam s Maiconom, Ljajićem i još nekim igračima iz tadašnje prve momčadi Rome. Naravno, postoje određene razlike u radu s mladim momčadima i seniorskim pogonom. Za mene je dolazak u Osijek važan korak u trenerskoj karijeri jer se želim dokazati i na ovoj razini - zaključio je.

Promocija novih dresova u Tvrđi

Na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi bijelo-plavi klub će 19. srpnja, dakle šest dana prije prve utakmice, navijačima predstaviti momčad, ali i dresove u novoj sezoni. Događaj će početi u 17 sati i trajati sve do ponoći uz zabavni program i aktivnosti ne samo za najmlađe, nego i za odrasle pristalice Bijelo-plavih. U 20 sati počinje glazbeni program, a na pozornici će nastupiti Z++ te S.A.R.S. Navijači će moći kupiti artikle iz fan shopa te se učlaniti u NK Osijek. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 22:33