VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
BITKA ZA TITULU

Obračun dalmatinskog i slavonskog ponosa: Sve ono što Hajduk jest, Osijek nije. I obratno...

Ta dva kluba imaju samo jednu zajedničku stvar: žele izaći iz sjene dominantnog Dinama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. prosinac 2021. 12:32

Danima se piše da nikad gostovanje Osijeka u Splitu nije izazvalo takvu pompu, Bijeli i Bijelo-plavi prvi će put igrati pred rasprodanim Poljudom, to govori da derbi dalmatinskog i slavonskog ponosa poput magnetske sile privlači navijače i kompletnu hrvatsku javnost. Iako je Osijek već neko vrijeme nova klasa HNL-a, danas je mnogo toga drugačije nego kod njegovih recentnih dolazaka podno Marjana, atmosfera oko Hajduka dosegla je euforiju, a Bjeličina momčad vodi na tablici. Njihov dvoboj je punokrvna bitka za titulu, uz još dva jaka igrača Dinamo i Rijeku.

Hajduk ima momentum, on je hit koji je pobjedom nad Modrima u Maksimiru počeo rušiti stare barijere, ali Osijek vodi Nenad Bjelica, jedina bjelica koja je zmija otrovnica i čiji ujed za rivale nije nimalo benigan. Domaćin je povratnik u konkurenciju za titulu, Osijek izazivač koji još nema krunu, ti su klubovi, iako razmjerno prijateljski, antipod jedan drugome.

Bijeli imaju tradiciju i trofeje, slavnu daleku prošlost i niti približno tako ugodnu blisku, po načinju vođenja narodski su klub koji sanja da bude što je nekad bio, njegov je predvodnik Marko Livaja, igračka zvijezda epskih razmjera. Osijek je desetljećima bio autsajder bez trofeja, osim jednog Kupa, čije su zadnje sezone bolje nego ikad, njime vlada mađarski mecena privatnim kapitalom, momčadi nema zvijezda, a najveća faca je - trener! Sve što je Hajduk, Osijek nije i obrnuto. Zajednička im je samo težnja da izađu iz sjene Dinama, dominantnog više od desetljeća i pol.

image

Split, 250721.
Stadion Poljud.
Hrvatski Telekom Prva liga, utakmica: HNK Hajduk - NK Osijek, 3. kolo.
Na fotografiji: Marko Livaja.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

U velikom naletu

Hajduk je u naletu, koji je tek dijelom usporio remi s Lokomotivom, zahuktao je i u zanosu, njegov je entuzijazam impresivan, a navijačka energija fascinantna. Osijek je bez velike priče poput hrčka skupljao “zimnicu”, te se iz prikrajka vinuo na čelo tablice s pet bodova više od današnjeg rivala, s jednom utakmicom više odigranom. Za Hajduk ovo je susret koji vrijedi milijune, on će dati potpis na cijelu jesen, odrediti “stanje duše i unutarnje monologe” svih kojim je Majstor s mora u srcu, te determinirati pozicije za nastavak. Uspjeh bi bio trijumf koji bi glasno poput bubnja najavio pohod na titulu, poraz hladan tuš zbog kojeg bi mogli dugo “kašljati”. Osijeku pobjeda donosi neslužbenu jesensku krunu za koju se ne dijele medalje, ali itekako znači, ulog je velik poput najjačeg stola u lasvegaškom casinu.

U takvim utakmicama osim nogometnog znanja ključni su karakter i gard momčad, mentalitet često igra veću ulogu od tehničke izvedbe. Osijek je u prvom ovosezonskom srazu na Poljudu dobio u završnici, većina komentara govorila je o dominaciji Bjeličine družine u samopouzdanju i ekipnoj koheziji, kojoj Hajduk, nakon brojnih posrtanja i trauma, nije još dorastao. U međuvremenu, Bijeli su bacili na leđa i Rijeku na Rujevici i Dinamo na Maksimiru, a u Gradskom vrtu osvojili bod (1:1).

image

Split, 250721.
Stadion Poljud.
Hrvatski Telekom Prva liga, utakmica: HNK Hajduk - NK Osijek, 3. kolo.
Na fotografiji: Torcida.
Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Osijek je kompaktan, defenzivno organiziran, vjerojatno će igrati u bloku i čekati kontranapade. Njegov je pristup tvrd, pragmatičan i racionalan, ne lepršav, ali često svrsishodan. Iz ogleda s Dinamom odnio je bod s tek 20 posto posjeda lopte i zato je ovo danas najveće iskušenje za Valdasa Dambrauskasa otkako je trener Hajduka. Kad se splitski sastav morao otvoriti i organizirano napasti, preuzeti rizik, čak i ako nije išao glavnom kroz zid, pod prethodnikom Jensom Gustafssonom derbije je gubio. Je li evoluirao i sazrio dovoljno da ih počne dobivati?

Marko Livaja je detonator i egzekutor, Hajdukov navijačku puk zaziva ga da skine skalp još jednom “dušmanu”, no Livaja sam neće biti dovoljan. Zato će nedjelja na Poljudu demonstrirati koliko je Hajduk ozbiljan, a Osijek učinkovit.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 13:54