MARKO TODOROV Cropix
Neizvjesnost u zraku

Očito je da želje, ideje i zahtjevi Nenada Bjelice neće biti ispunjeni! Svi iščekuju što će on odlučiti

Bjelica je u jednom trenutku čak najavio i mogućnost odlaska iz Osijeka
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 16:50

Nogometaši Osijeka moraju se u ponedjeljak u 10 sati ukazati u Gradskom vrtu na početku priprema za novu sezonu. Prozivka je to koja se očekuje s velikim nestrpljenjem, prije svega zbog neizvjesnosti koja je stvorena u javnosti uslijed napetih odnosa između trenera i glavnog menadžera kluba Nenada Bjelice s dijelom uprave.

Bjelica je u jednom trenutku čak najavio i mogućnost odlaska iz Osijeka ako ne dođe do nekih promjena u klupskim strukturama koje on, kako je istaknuo, zagovara zbog boljitka i još jačeg pozicioniranja Osijeka u hrvatskom nogometu.

Medijska šutnja

No, u protekla tri tjedna, koliko je prošlo od završetka prošle sezone, u tom se smislu nije dogodilo baš ništa. Bjelica je i dalje trener Osijeka, a u klupskim strukturama nije bilo nikakvih promjena niti će ih, kako neslužbeno doznajemo, u skoro vrijeme biti. Doduše, vezano uz Bjeličin status u jednom se trenutku pojavila priča o njegovim navodnim pregovorima s talijanskim prvoligašem Spezijom, jer su tamošnji mediji objavili da se Bjelica našao na dvosatnom sastanku s čelnicima Spezije, ali nitko ne zna točno kakav je bio sadržaj tog razgovora. Sigurno je tek da je Bjelica i dalje trener Osijeka.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

On se, pak, povukao u medijsku tišinu poručivši da neće davati izjave do 13. lipnja, za kada je zakazao početak priprema Osijeka. Stoga će biti jako zanimljivo čuti što će trener podijeliti s javnosti u ponedjeljak i kako će se postaviti prema situaciji u kojoj je očito da njegove želje, ideje, zahtjevi..., kako god na to gledali, u ovom trenutku neće biti ispunjeni.

Što se tiče samog njegova statusa, ovaj je autor još prije tri tjedna napisao da Bjelica treba i mora ostati najmanje do kraja ugovora koji mu istječe dogodine i da je to u trenerskom smislu apsolutno najbolje rješenje za Osijek. To ni danas nije sporno. Isto tako, sigurni smo da Bjelica ne dolazi s figom u džepu, jer to, naprosto, nije njegov stil. Riječ je o profesionalcu i ozbiljnom čovjeku, koji je uvijek iskreno i otvoreno iznosio sve što misli i koji, sasvim sigurno, sebi ni klubu ne bi priskrbio situaciju u kojoj bi klub na početku priprema ostavio na cjedilu.

Narušena suradnja

Istina, netko će reći da Bjelica u tom smislu nije ništa poduzeo dosad niti će poduzeti jer bi jednostrani raskid ugovora, s njegove strane, njemu i njegovu stožeru donio teret plaćanja višemilijunske odštete u eurima. No, s druge strane, da je kod Bjelice postojala i da postoji ikakva želja za odlaskom, vjerujemo da ova tri tjedna ne bi trošio na tiho slaganje igračkog kadra Osijeka za sljedeću sezonu, a što je činio, nego bi s klubom ušao u pregovore kako da iz ugovornog odnosa izađu sporazumno. Dakle, vjerujemo da će Bjelica u ponedjeljak puno toga objasniti, ali i da će povesti momčad u nove izazove. E sad, kako će to funkcionirati? To će, zapravo, biti najveća enigma.

image
VLADO KOS Cropix

Poznato je da je Bjelica veoma emotivna osoba i svi se pitaju kako će podnijeti činjenicu da nije dobio ono što je želio i tražio. Kako će izgledati njegova daljnja suradnja s direktorom kluba Vladom Čoharom, koji isto tako ostaje u klubu, a s kojim se očito ne slaže? Bit će to iznimno izazovna situacija u kojoj će se morati prihvatiti neki kompromisi, što najčešće ne ispadne dobro, ali samo u slučaju ako se tome ne pristupi iskreno. Stoga je u ovom trenutku presudno da se sve to odmah u startu priprema za novu sezonu raščisti i da se stvari postave na pravo mjesto.

Samo jedan cilj

U novu sezonu ne smije se ući s unutarnjim trzavicama koje su vjerojatno imale presudnu ulogu u završnici prošle sezone i indirektno su utjecale na momčad i njezin rezultatski i energetski pad. Bjelica je i sam rekao da se pretkraj sezone umorio te da je to vjerojatno utjecalo i na momčad. A to se Osijeku u novoj sezoni ne smije ponoviti, jer ciljevi ostaju isti. I, ponavljamo, oni klupski su izboriti Europu, ali trener, igrači i navijači žele napokon osvojiti trofej te učiniti korak više u Europi, ako je moguće izboriti skupinu Konferencijske lige. I to su njihovi legitimni i, usuđujemo se reći, realni ciljevi.

No, za to su uz nesumnjivu vrhunski kvalitetu trenera i nesumnjivo odličan igrački kadar potrebne i dobra atmosfera u klubu i oko njega, čiste glave te izostanak svake negative. Ovo je trenutak u kojem će se svatko u klubu ponaosob morati odgovorno i profesionalno okrenuti onom dijelu posla za koji je odgovoran i u tom segmentu dati svoj maksimum.

Osijek je dugo gradio imidž i status kluba koji želi biti konkurentan za trofeje, i to je postao zahvaljujući Bjelici koji je s momčadi unatrag dvije godine radio odličan posao, ali i zahvaljujući vlasnicima i upravi koji su i njemu i klubu osigurali da u materijalnom smislu imaju sve što im treba. Sada za taj presudni korak više, za trofej, svi u klubu, svatko u svom dijelu posla, moraju biti posvećeni jedino i isključivo tom cilju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 17:39