Kristijan Lovrić i Ramon Mierez

 MARKO MRKONJIC Cropix
BROJKE NE LAŽU

Od dolaska mađarskih vlasnika Osijek je na igrače potrošio pravo bogatstvo. Ali zaradio je - duplo više

Samo je prodajama Marića, Šutala i Belje Osijek pokrio troškove za sve ulazne transfere u 7 godina
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. ožujak 2023. 19:32

Prema podacima Transfermarkta, Osijek je od dolaska novih vlasnika izdvojio 15,62 milijuna eura za odštete koje su isplaćene za ukupno 22 igrača. U tom je periodu napravljeno šest milijunskih ulaznih transfera. Naravno, jedinih šest u klupskoj povijesti.

Najveći promet bio je u eri Nenada Bjelice u kojoj je napravljen dodatni rezultatski iskorak, a u čije je vrijeme dovedeno 25 igrača. Za Ramona Miereza isplaćena je rekordna odšteta od 2,5 milijuna eura, za tek nešto manji iznos Gorica je obeštećena za Kristijana Lovrića (2,25 milijuna €), malo iznad milijun eura koštao je transfer Darka Nejašmića, a za iznos malo ispod te milijunske granice potpisao je Damjan Bohar.

Većina igrača u tom je periodu u Gradski vrt došla ili čistih papira ili uz simbolične odštete. Preostali milijunski transferi bili su oni Mirka Marića (1,5 milijuna € računajući i bonus koji je kasnije pripao Videotonu od njegovog idućeg transfera), Antonija Mancea (1,3 milijuna €) te Igora Silve (1,1 milijun €). Na transferima Marića i Silve klub je kasnije zaradio ozbiljan novac, što međutim ne vrijedi u slučaju Mancea. Prvi igrač od milijun eura u klupskoj povijesti Gradski vrt je napustio bez odštete nakon što je ove zime s njim razvrgnut ugovor pola godine prije njegovog istjeka.

Istovremeno je, prema podacima Transfermarkta, na odlaznim poslovima Osijek, i to ne računajući bonuse ugrađene u transfere, uprihodio 35,4 milijuna eura. Rekordna je prodaja i dalje Mirka Marića koji je transferiran u Monzu za fiksnih 4,5 milijuna eura, uz još milijun bonusa koji je slijedio nakon plasmana Berlusconijeve momčadi u Serie A, dok je na transferu Boška Šutala prihod iznosio četiri milijuna eura. Ove zime je za fiksnih tri milijuna eura, koje klub u određenim postocima dijeli s Istrom i igračem, transferiran Dion Drena Beljo, no njegov će transfer nakon što budu aktivirani svi bonusi bitno narasti.


POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. ožujak 2023 07:44