VLADO KOS Cropix
PREGOVORI U TIJEKU

Odbijena ponuda Dinama za jednog od najtraženijih HNL napadača? Beljo na korak do velikog transfera!

Pregovori tri strane mogli bi biti zaključeni već ovoga tjedna, to je zapravo vrlo vjerojatno...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 17:21

S Laszlom Kleinheislerom otvoren je zimski prijelazni rok u Gradskom vrtu, a vrlo je realno kako bi idući koji će napustiti Osijekovu svlačionicu trebao biti Dion Drena Beljo. Ponuda koja je stigla iz njemačke Bundeslige po svemu sudeći će i biti prihvaćena. Najveća ponuda za mladog napadača do sada je bila ona Anderlechtova od četiri milijuna eura, o čemu smo pisali koncem prošlog ljeta, a koja je bila odbijena. Aktualna ponuda je vjerojatno ili nešto izdašnija ili podrazumijeva "jače" bonuse ili veće postotke od njegovog idućeg transfera ili je u sva tri segmenta bolja zbog čega su u Osijeku skloni i prihvatiti je. To se još uvijek službeno ne zna. Također, nije nikakvo iznenađenje kako je Beljo na pragu Bundeslige jer je posljednjih mjeseci upravo s njemačkog tržišta stizalo najviše upita za mladog napadača. Tržišnu vrijednost dvadesetogodišnjeg nogometaša Transfermarkt, inače, procijenjuje na 6,5 milijuna eura, a hoće li se Osijek približiti tom iznosu otkrit će idući dani. Deset posto iznosa transfera pripada Istri,a 20 posto Belji.

U klubu iz Gradskog vrta ostali su zakopčani do grla na upite o mogućem Beljinom transferu, ponuđenu cifru i ime zainteresiranog kluba žele zadržati tajnom prije nego što dogovor bude konačan, no ono što se neslužbeno može doznati je kako je prethodno za mladog napadača odbijena Dinamova ponuda. U srijedu smo saznali i da je bundesligaš iz ove priče Augsburg, a to bi uskoro moglo biti i službeno potvrđeno.

image

Dion Drena Beljo

NIKSA STIPANICEV Cropix

Da se nešto "kuha" oko Belje moglo se naslutiti već u srijedu kada su u hotel u kojem se nalaze Osijekovi nogometaši za vrijeme zimskih priprema stigli predstavnici mladog nogometaša. Ubrzo je i postalo jasno što je bio razlog njihova dolaska u Umag i o čemu su razgovarali s predstavnicima kluba.

Osijek je tako došao u situaciju da tek što je napokon dočekao mladu zvijezdu u svojim redovima - a Dion Drena Beljo je najbolji strijelac bijelo-plavih u prvom dijelu sezone - odmah i unovči njegov potencijal. Mladi napadač u dresu Osijeka odigrao je svega 35 utakmica i zabio deset golova, a hoće li mu dva pogotka koje je stavio u mrežu Šibenika u posljednjoj utakmici polusezone biti i zadnja za klub iz Gradskog vrta, bit će vrlo brzo i jasno. Nije isključeno, zapravo je vrlo vjerojatno, kako bi već u četvrtak ili najkasnije do kraja tjedna pregovori tri strane - Osijeka, Belje i zasad neimenovanog bundesligaša - mogli biti zaključeni.

A možda i dani koji slijede donesu još poneki odlazak iz svlačionice. Na stolu su ponude za Lončara, Škorića, Dakua, Mancea i Ivušića, neke su već odbijene, o nekima će se možda i pregovarati. Iz perspektive prijelaznog roka u Gradskom vrtu zanimljive vijesti stižu iz Slovenije. U Muri, gdje je Mirlind Daku na posudbi, ne gledaju blagobaklono na mogućnost da im Osijek iznenada uzme najboljeg strijelca i igrača. Sportski direktor Mure Denis Rajbar upozorio je Bijelo-plave kako im je 31. prosinca istekao rok do kojeg su, prema dogovoru dva kluba, mogli povući kosovskog napadača s posudbe. Može se taj istup protumačiti i kako u slovenskom prvoligašu žele dio financijskog kolača u slučaju da Osijek prihvati neku od ponuda za Dakua. Za kosovskog reprezentativca, naime, interes su pokazali klubovi iz MLS-a, Njemačke i Norveške.

U međuvremenu Laszla Kleinheislera još detalji dijele od potpisa za Panathinaikos. Sletio je u srijedu u ranim poslijepodnevnim satima u Atenu i dočekan je kao pojačanje. Uz klupske čelnike u zračnoj luci nisu izostale ni novinarske ekipe. Jedan od najboljih HNL igrača prošle jeseni, a uskoro bivši nogometaš Osijeka, odmah je produžio na liječničke preglede, čime će odraditi i posljednju formalnost prije nego što se obveže na tri i pol godine vjernosti sa Panathinaikosom. Kleinheislerova promocija u zelenom dresu zakazana je za četvrtak u podne. Grci prenose kako je zbog svoje univerzalnosti i sposobnosti da igra na mjestu "osmice" i "desetke" te na krilnim pozicijama bio prvi izbor trenera grčke momčadi Ivana Jovanovića.

- Hvala vam puno na dobrodošlici. Jako sam sretan što sam ovdje. Jedva čekam upoznati svog trenera, stožer i suigrače. Dolazim u jako veliku momčad. Želim zahvaliti svojoj obitelji na velikoj potpori koju su mi pružili - bile su prve riječi Kleinheislera po dolasku u novu sredinu prije nego što je iz atenske zračne luke produžio prema klupskom prostorijama.

Iz perspektive kako je Kleinheisler odrađivao posljednje mjesece ugovora te kako je postojala sasvim realna mogućnost da Gradski vrt na ljeto napusti bez eura odštete, Osijek je, ruku na srce, zaključio sasvim dobar posao koji u konačnici može dosegnuti i milijun eura. Bijelo-plavima će pripasti pola milijuna eura odštete fiksno, ali prema saznanjima grčkih medija i još pola milijuna eura ovisno o plasmanu grčkog kluba u neke od skupina europskih natjecanja. Naravno, plasman atenskog kluba u Ligu prvaka Osijeku automatski donosi i lukrativniji bonus.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 22:58