MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
OSJEČKI MERCATO

On bi mogao srušiti sve rekorde Osijeka, a nije ni zaigrao za prvu momčad! ‘Pola‘ Europe već je bacilo oko

Nepisano je pravilo kako Osijek u prijelaznom roku transferira jednog igrača sa statusom standardnog
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. svibanj 2022. 21:04

Piše: Gradimir Đukarić

Prijelazni rok nije ni počeo, a u Wilsonovu je već prije mjesec i pol stigla prva ponuda. Vruća roba očito će biti igrač koji je natjecateljsku godinu proveo izvan Gradskog vrta. Sezonom u kojoj je postigao 18 golova u 35 nastupa Dion Drena Beljo izazvao je veliko zanimanje na europskom nogometnom tržištu.

Konkurencija za Belju

Svjesni su toga u Osijeku, pa je Nenad Bjelica kao cijenu s kojom je spreman početi pregovore istaknuo 10 milijuna eura. Ta cifra ne samo da je rekordna u klupskoj povijesti, već je više nego dvostruko veća od trenutno najskupljeg odlaznog transfera kluba iz Gradskog vrta (Mirko Marić 4,5 milijuna eura). Neimenovani klub iz Bundeslige izašao je prvi s ponudom, ali bitno nižom od očekivane (četiri milijuna eura i postotak idućeg transfera) na koju u Osijeku nisu ni trepnuli.

Nijemci su nedugo potom dobili i konkurenciju za Beljin potpis. Na utakmici Osijeka i Istre u Gradskom vrtu mladog je napadača pratio predstavnik West Hama, koji financijski može ispratiti zahtjeve Osijeka. Uostalom, londonski klub je u posljednje četiri godine samo na ulazne transfere izdvojio nevjerojatnih 350 milijuna eura. Zanimanje “Čekičara” do sada, kako doznajemo, nije konkretizirano i ponudom.

Međutim, nije samo Beljo zanimljiv tržištu. Interes Dinama za dokapetana Mihaela Žapera u prošlosti je potvrđen s najmanje dvije ponude, posljednji puta u finišu prošlog prijelaznog roka, no sve su bez razmišljanja odbijene. Imao je Osijek prije godinu dana na stolu ponudu iz Portugala “tešku” četiri milijuna eura, pa ju je svejedno odbio.

image

Dion Drena Beljo

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ponude stižu

Nije tajna kako mladog veznjaka Osijeka na oku drže klubovi iz Serie A i Bundeslige. Ponude već stižu i za Darka Nejašmića i to višestruko veće od iznosa za kojeg ga je Osijek nedavno otkupio od Hajduka. Konstantan interes već dulje vrijeme postoji i za Ivicu Ivušića, koji je u međuvremenu postao reprezentativac, Laszla Kleinheislera, ali i za Ramona Miereza i to unatoč sušnoj golgeterskoj godini prošle sezone najboljeg strijelca Prve HNL.

U Wilsonovoj ulici tako polako već mogu početi raditi kadrovsku križaljku za iduću sezonu, ali izvjesno je kako se tijekom ljeta neće dogoditi veliki odljev standardnih igrača, nego će uslijediti nadogradnja momčadi. A Osijek ima dobar, čvrst temelj. Uostalom, da nije tako, ne bi Bijelo-plavi bili u igri za titulom do tri kola prije kraja prvenstvene utrke. Nenad Bjelica je zapravo već više-manje formirao momčad s kojom će početi iduću sezonu. Korekcije u momčadi na ljeto bit će minimalne. Bio je to zapravo i plan stratega Osijeka uoči zimskog mercata s obzirom na to da neće ostati puno vremena za uigravanje novih igrača između kraja aktualne i početka iduće sezone u kojoj Bijelo-plavi napokon žele napraviti europski iskorak. Kvalifikacije za Konferencijsku ligu počinju 21. srpnja, a vikend prije na rasporedu će biti 1. kolo sezone 2022./23. u HNL-u.

Sezona iznimke

Također, nepisano je pravilo kako Osijek po prijelaznom roku transferira jednog igrača sa statusom standardnog. Prošle zime to je bio Petar Bočkaj, čija je prodaja Dinamu donijela klubu 2,7 milijuna eura, ljeto prije njega transferiran je Igor Silva u Lorient za 2,5 milijuna eura, u sezoni 20./21. u ljetnom transfer prozoru Mirko Marić prodan je u Monzu za 4,5 milijuna, a u zimskom prijelaznom roku Ante Majstorović završio je u kineskom Shanghai Portu za 3,3 milijuna eura. U dva prijelazna roka u sezoni 19./20. samo je jedan igrač iz udarne postave napustio svlačionicu, Boško Šutalo koji je za četiri milijuna eura transferiran u Atlantu. Od te prakse se bitno odudaralo tek u sezoni 18./19. Mateo Barać tada je završio u bečkoj Austriji za 1,3 milijuna eura, a nakon ispadanja iz kvalifikacija za Europsku ligu u Glasgow Rangerse su transferirani Borna Barišić (2,45 milijuna eura) i Eros Grezda (dva milijuna). U zimskom prijelaznom roku potom su prodani Robert Mudražija u Kopenhagen (2,7 milijuna eura) i Haris Hajradinović u Kasimpasu za 2,5 milijuna eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:14