Opus Arena 

 IVAN PERIC Cropix
POLOVIČNI REZULTATI DOMA

Opus Arena mora biti osječka Tvrđa, a ne opterećenje: ‘Dosad nismo pokazali da smo dostojni ovog stadiona‘

Zidine bi trebale odbijati ambicije osvajača u kojoj će gosti unaprijed znati težinu zadatka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. prosinac 2023. 23:17

Na tribinama je u prosjeku 7685 gledatelja, njih nešto više od 6000 s godišnjom ulaznicom u rukama, ukupna posjeta već je nadmašila posjetu iz čitave prošle godine, ali... Opus Arena još uvijek nije postala “tvrđava”, nova osječka Tvrđa o čije će se zidine odbijati ambicije “osvajača”, u kojoj će gosti unaprijed znati kako teško mogu do bodova.

Umjesto velike prednosti zbog sjajne akustike, blizine tribina, odličnog travnjaka, ali i posjete koja je neusporediva s bilo kojom sezonom Bijelo-plavih u posljednjih tridesetak godina (a i najmanja posjeta ove sezone veća je od prosječne posjete u prošloj sezoni), novi stadion kao da je postao opterećenje. Bijelo-plavi još se nisu naviknuli i počeli koristiti sve benefite koje su dobili s Opus Arenom.

- Zasad je nama Opus Arena opterećenje. Sve to izgleda predobro i onda naravno da su takva očekivanja i od nas - pokušao je Zoran Zekić objasniti pa poentirao u svom stilu:

- Mi do sada nismo pokazali što smo trebali da budemo dostojni ovakvog stadiona.

Bizaran skor s Varaždinom

Osijek je, naime, u Opus Areni već doživio poraza koliko i čitave prošle sezone u Gradskom vrtu. Dva puta su lani Bijelo-plavi pali pred svojim navijačima, prvi puta tek koncem veljače protiv Varaždina u 23. prvenstvenom kolu (0:1), a onda odmah i u idućoj domaćoj utakmici protiv Hajduka (0:2). Dva domaća poraza ove su sezone stigla su već na početku studenog. Sva tri boda su na travnjaku Opus Arene uzeli Dinamo (2:3) i Hajduk (0:1), a Varaždin (1:1), Lokomotiva (1:1), prošlog vikenda i Rijeka (0:0) napustili su Opus Arenu s plijenom.

image

Osijek - Rijeka

IVAN PERIC Cropix

Pritom je Osijek bod protiv Varaždina i Lokomotive osvojio nakon što se našao u rezultatskom minusu. Od devet prvenstvenih utakmica koliko su do sada odigrali na novom stadionu, nogometaši Osijeka slavili su u njih tek četiri, od 27 bodova koliko je bilo na stolu uzeli su njih 15. Drugim riječima osvojili su 1,67 bodova po utakmici što je i prošle godine bio prosjek Bijelo-plavih u domaćim utakmicama. Inače, u ovom trenutku četiri momčadi imaju bolji domaći skor od Osijeka.

Ni na strani Osijek ne blista. Na osam dosadašnjih gostovanja osvojili su Bijelo-plavi svega osam bodova, koliko i Istra. Čak je pet momčadi osvojilo više bodova na gostujućem terenu od Osijeka. Tako da je trenutno omjer na strani po dvije pobjede i remija te četiri poraza. A bilo je tu svega - od velikih pobjeda (2:0 protiv Hajduka, što je bilo i posljednje slavlje Bijelo-plavih izvan svoga travnjaka) i teških poraza (0:3 protiv Gorice) do ispuštenih trijumfa u sudačkoj nadoknadi (protiv Istre i Lokomotive) ili ludih preokreta od 0:3 do 4:3 protiv Rudeša.

Osječani izvan Opus Arene u prosjeku po utakmici osvajaju tek po bod što je nešto slabije od prošle sezone u kojoj su prosječno osvajali 1,11 bodova. Prva iduća prilika da se poboljša dosadašnji loš učinak je Varaždin, teren na kojem su Bijelo-plavi slavili u tri od posljednja četiri gostovanja, na kojem su četiri puta u šest utakmica koliko su ih igrali odnosili bodove. Zanimljiv je, čak pomalo i bizaran, skor iz recentne povijesti utakmica Osijeka i Varaždina. Bijelo-plavi su u posljednje vrijeme protiv Varaždina češće slavili u baroknom gradu nego pred svojim navijačima. Naime, Varaždinci su ostali neporaženi na čak posljednja četiri gostovanja u Osijeku.

Fiolić preskače Varaždin, vratio se Omerović

Bodove u Varaždinu Osijek će izvjesno tražiti bez Ivana Fiolića. Nakon sudara sa suigračem Ramonom Mierezom veznjaka Bijelo-plavih izvukao je deblji kraj. Iskočilo mu je lijevo rame zbog čega je odmah i napustio igru, a treninzima se još uvijek nije priključio. I neće u idućim danima. S druge strane, redovnom trenažnom procesu se vratio Nail Omerović koji je propustio posljednje dvije utakmice Osijeka, protiv Dinama zbog kartona dok ga je za utakmicu s Rijekom iz konkurencije izbacila viroza. Ovog se tjedna on vratio u redovan trening. U konkurenciju bi se trebao vratiti i Jovan Manev koji se ozlijeđen vratio s reprezentativne akcije zbog čega je preskočio zadnja dva HNL ogleda. Izbor u Varaždinu će biti jači i za Šimu Gržana koji je propustio utakmicu protiv Rijeke zbog kartona. (gđ)

Zekić konačno dočekao Kuića i Matijevića

Zoran Zekić dočekao je napokon svoje pomoćnike. Mjesec i pol dana od njegovog dolaska stručnom stožeru Bijelo-plavih priključili su se pomoćni trener Mario Kuić i kondicijski trener Marko Matijević. Njih su dvojica dogovorno ostala iza Zekića u albanskom Partizaniju sve dok klub iz Tirane ne formira novi stručni stožer. Oduljio se taj proces, ali nakon što je Partizani napokon imenovao novog trenera, a ovaj izabrao svoje nove suradnike, Kuić i Matijević konačno su mogli spakirati svoje stvari i zaputiti se u Osijek. Inače, prije desetak dana stručni stožer Osijeka ojačan je za Želimira Mešnjaka koji je sa Zekićem radio u Slaven Belupu. (gđ)

Osijek kod kuće u Ligi 10

80 % bodova - 19./20., 20./21.

70 % bodova - 17./18., 21./22.

67 % bodova - 16./17.

63 % bodova - 18./19.

56 % bodova - 22./23., 23./24.

52 % bodova - 14./15.

50 % bodova - 13./14.

44 % bodova - 15./16.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 15:15