VLADO KOS Cropix
SJAJNI BIJELO-PLAVI

Osijek bez problema sredio Goricu i zakomplicirao borbu za vrh, pogledajte kako izgleda ljestvica

Nastavljen je sjajan niz domaćih bez HNL-poraza u Gradskom vrtu ove sezone.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 16:56

OSIJEK - GORICA 2:0 (Mierez 15‘, Špoljarić 63‘)

Stadion Gradski vrt. Gledatelja: 2.012. Sudac; Ivan Bebek (Rijeka), pomoćnici: Marić i Vuković, 4. sudac: Erceg, delegat: Bračko, kontrolor: Svilokos, VAR: Zebec, AVAR: Kolarević

OSIJEK Malenica - Gržan, Žaper, Barišić, Jurčević - Caktaš (od 84. Omerović), Jugović, Nejašmić, Lovrić (od 89. Bakić) - Mierez (od 89. Babić), Špoljarić (od 76. Živković)

GORICA Banić - Majstorović, Bralić, Ćosić (od 59. Matavž), Krizmanić, Vojtko - Petković (od 46. Mitrović), Suk, Mrzljak, Fućak (od 76. Pršir) - Jurić (59. Vujnović).

Žuti karton: Jurić (37, prekršaj), Majstorović (79, prekršaj)

image

Statistika dvoboja Osijeka i Gorice

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za Sportske novosti

Gorica nije imala šanse preživjeti Gradski vrt. Bijelo-plavi su upisali sigurnu pobjedu, prvu prvenstvenu u 2023. godini, u utakmici u kojoj su pogađali okvir vrata isto toliko puta koliko su pogađali protivničku mrežu.

Rene Poms je ostao vjeran postavi s kojom je otvorio sezonu, izuzev promijene na vratima izazvane transferom Ivice Ivušića na Cipar trener bijelo-plavih nije napravio niti jednu korekciju u momčadi u odnosu na utakmicu prošlog kola protiv Rijeke. S druge strane, od 20 igrača koje je Gorica prijavila za utakmicu, njih petorica, odnosno četvrtina kadra, nekoć je nosilo dres Osijeka. Bralić, Petković i Fućak koji su ove zime poslani na posudbe krenuli su od prve minute, kao i Ćosić koji je svojedobno igrao za mlađe kategorije bijelo-plavih. Na klupi je, pak, bio Ndockyt koji je ljetos razvrgnuo ugovor s klubom iz Gradskog vrta.

image

Osijek, 290123.
Stadion Gradski vrt.
Osijek-Gorica, utakmica 19.kola 1.HNL.
Na fotografiji: Josip Spoljaric.
Foto: Vlado Kos/CROPIX

VLADO KOS Cropix

Živjela je Gorica na rubu, u prvom poluvremenu dva puta je goste spašavao okvir vrata, čistili su loptu s linije svoga gola tako da su na kraju morali biti zadovoljni što su na odmor otišli samo s golom minusa. Obrana Gorice od početka utakmice bila je pod velikim pritiskom jer Osijek je odmah krenuo po pogodak. Već u 3 minuti raspoloženi Mierez je podvalio loptu Špoljariću čiji je šut blokiran. Uslijedio je udarac iz kuta nakon kojeg je Barišić tukao glavom, a nedugo potom se i Lovrić namjestio na šut koji je završio u naručju Banića. Pritisak bijelo-plavih je s vremenom sve konkretniji, u 13. minuti Goricu je prvi puta spasila vratnica nakon šuta Špoljarića, no samo minutu kasnije nije gostima bilo spasa. Idealan ubačaj Gržana koristi Ramon Mierez. Odmah je uzvratila Gorica, ali umjesto ekspresnog izjednačenja u čistoj situaciji s vrha peterca Petković je promašio čitava vrata. To je bila i najbolja šansa Gorice u prvom dijelu. Koliko je Osijek imao sreće u toj situaciji, toliko je sreća pogledala goste. U 30. minuti vratnica je, naime, opet bila saveznik Gorice. Ubacio je Jurčević, a Mierez tukao, naravno opet glavom, Banić je ostao ukopan, svi su već vidjeli loptu u mreži, ali ipak je pogodila okvir gola. Malo je nedostajalo i Caktašu za pogodak. Tukao je u završnici prvog dijela nakon udarca iz kuta, ali je Mrzljak zaustavio loptu na gol liniji. Broj udaraca nakon prvog dijela, 12-2 u korist Osijeka, najbolje oslikava kakva se utakmica gledala u Gradskom vrtu.

image

Osijek, 290123.
Stadion Gradski vrt.
Osijek-Gorica, utakmica 19.kola 1.HNL.
Na fotografiji: Vedran Jugovic.
Foto: Vlado Kos/CROPIX

VLADO KOS Cropix

Nastavak je donio šansama siromašniji nogomet, ali i potvrdu pobjede bijelo-plavih. Osijek, doduše, više nije imao takvu terensku dominaciju, držao goste podalje od svojih vrata u toj mjeri da je Malenica utakmicu završio bez obrane. Iako dugo vremena nisu ni stvorili konkretniju prijetnju po protivnički gol. U 60. minuti se ukazala iznenadna prilika za Goricu. Barišićeva prva greška na utakmici mogla je biti skupa. Izgubio je branič Osijeka loptu na sredini terena, sjevnula je kontra, no ubačaj Fućka hvata Malenica. Drugi gol Osijeka ipak je stigao u 63. minuti. Spašavao je Banić koliko je mogao, ali nije mogao uhvatiti baš sve lopte koje su išle u okvir njegovih vrata. Štoviše, vratar Gorice je u jednoj akciji obranio čak tri šuta, Lovriću i dva Jugoviću, prije nego što se lopta odbila do Špoljarića. Napadaču Osijeka to je bio drugi pogodak u posljednje dvije utakmice.

Koliko Rene Poms vjeruje u 16-godišnjeg Filipa Živkovića potvrdio je kada mu je i drugu utakmicu zaredom dao priliiku. Do kraja utakmice bilo je vremena i da prvenstveni debi upišu Nail Omerović i 16-godišnji Dominik Babić, još dvojica iz plejade mladih nogometaša koji će ovog proljeća dobiti konkretniju priliku.


image
VLADO KOS Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+3‘ - Za kraj je opalio i Nail Omerović, bilo je to više za statistiku... Gotovo je, Osijek nastavlja fantastičan ovosezonski niz bez poraza na domaćem travnjaku!

90‘ - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89‘ - Izlaze Kristijan Lovrić i strijelac Ramon Mierez, posljednje će minute odigrati Ognjen Bakić i još jedan 16-godišnjak Dominik Babić.

86‘ - Vujnović je požrtvovno izvukao kontru, izdržao je sve napade domaćih braniča, no na kraju nije imao drugih rješenja osim opaliti izdaleka - išlo je to iznad Maleničina gola.

85‘ - Ulazi Nail Omerović, Kohorta aplauzom pozdravlja Miju Caktaša.

image
VLADO KOS Cropix

80‘ - Lovrić se trudi zabiti bivšemu klubu, ali ga neće pa neće... Sada je zaprijetio iz slobodnjaka kojega je sam i izborio, međutim nije bilo preciznosti u njegovu udarcu, grimasom je na licu i pokazao koliko je nezadovoljan takvim potezom.

79‘ - Majstorović ruši Lovrića i dobiva žuti karton.

77‘ - Prva zamjena kod Osječana. Umjesto strijelca Špoljarića ući će 16-godišnji Filip Živković. Kod Gorice će u igru Jurica Pršir umjesto Kristiana Fućka.

image
VLADO KOS Cropix

73‘ - Mierezov pokušaj s ruba šesnaesterca uspijeva blokirati Bralić.

71‘ - Mrzljakov ‘katapult‘ preletio je gredu osječkoga gola... Ovo je tek drugi pokušaj na gol Bijelo-plavih, dok su Osječani 15 puta pokušali ugroziti Banića. Pritom Osijek ima deset udaraca u okvir gola, Gorica - nula!

image
VLADO KOS Cropix

68‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Zvižduci s tribina... Špoljarić je u izglednoj poziciji pokušao šutirati s vrha kaznenog prostora, Mrzljak mu je uletio sa strane i blokirao udarac, da bi se napadač Bijelo-plavih u bolovima srušio na travnjak. Sudac Bebek samo je pokazao da se igra nastavlja! Uslijedili su prigovori svih Osječana, a nekome je iz Pomsova stožera riječki sudac pokazao crveni karton!

63‘ - GOOOL! Dvije je stopostotne šanse obranio sjajni vratar Ivan Banić, ali treću nije mogao... Prvo je šutirao Lovrić, Banić odbio, zatim s dva-tri metra Jugović, vratar Gorice brani i to, međutim protiv udarca Josipa Špoljarića nije mogao ništa - dok su njegovi statični suigrači iz obrane samo pogledom ispratili drugi pogodak Osijeka... 2:0 na Gradskome vrtu!

61‘ - Fućak je upropastio kontru jednim lošim centaršutom koji uspijeva uhvatiti Malenica...

59‘ - Umjesto Jurića i Ćosića u igru će Nikola Vujnović i Tim Matavž.

56‘ - Nova uzbuđenja u Gradskome vrtu! Lovrić je jurnuo u sprint prema golu Gorice, no Banić je istrčao daleko izvan svoga šesnaesterca i pravovremeno presjekao solo-akciju bivšeg suirača!

image
VLADO KOS Cropix

55‘ - Prva veća šansa u nastavku... Žaperov udarac iz daljine lakoćom je uhvatio Banić.

48‘ - Trajala je tiha VAR provjera zbog Sukova igranja rukom u vlastitom šesnaestercu, očigledno je procjena takva da nema materijala za najstrožu kaznu.

46‘ - Vraćamo se u Osijek. U momčadi Osijeka nema promjena, dok je kod Gorice u svlačionici ostao Vinko Petković - zamijenit će ga Josip Mitrović.

image
VLADO KOS Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Potpuno zasluženo vodstvo Osječana. Krenuli su furiozno od prve minute, nametnuli svoju igru i odlučno krenuli po rani pogodak. Mierez je na Gržanov centaršut upisao četvrti ovosezonski gol, a poslije uzdrmao i vratnicu. Posebno je raspoložen i Josip Špoljarić kojemu se otvorilo mjesto u napadu nakon Beljina odlaska u Bundesligu. Gorica je, osim jednog čistog zicera odmah nakon primljenoga gola, praktički ostala bez pravih šansi.

image
VLADO KOS Cropix

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45‘ - Nova prilika Bijelo-plavih! Caktašev udarac sa šest-sedam metara na gol-liniji čisti Mrzljak!

40‘ - Osječani su ranim pogotkom ostvarili svoje namjere, nema nepotrebnog ulaska u duele niti rizika u igri. Dojam je da se samo čeka odlazak na predah.

36‘ - Napadač Gorice Ante Matej Jurić zbog povlačenja Barišića za dres dobiva prvi žuti karton na susretu.

image
VLADO KOS Cropix

30‘ - Druga vratnica Osijeka! Jurčevićev sjajan centaršut opet je dočekao Mierez i glavom pogodio okvir gola!

22‘ - Lovrića nikako da krene... Žaper je probio lijevi bok i dobro ubacio u šesnaesterac, odbija se to do vrha kaznenog prostora odakle bivši igrač Gorice šutira daleko na tribine.

image
VLADO KOS Cropix

17‘ - Uzvraća Gorica, nevjerojatan promašaj Vinka Petkovića! Složili su prvu kvalitetnu akciju gosti iz Velike Gorice, Malenica je uspio prvi udarac obraniti i odbiti do Petkovića koji potpuno sam i neometan s pet metara promašuje čitav gol!

15‘ - GOOOL! Nova sjajna akcija Osječana urodila je plodom... Najbolji strijelac HNL-a iz sezone 2020/2021. spremno je dohvatio Gržanov centaršut te iz blizine glavom svladao nemoćnog Banića! Osijek vodi 1:0!

14‘ - Vratnica se trese na Gradskom vrtu! Špoljarić je očigledno željan dokazati se, sada se još jednom izborio za udarac i pogodio okvir gola!

image
VLADO KOS Cropix

10‘ - Nema opuštanja za goste, Lovrića je nekako uspio zaustaviti Majstorović, da bi u nastavku akcije Jurčević centrirao u peterac gdje je još jednom pravovremen vratar Banić.

9‘ - Od samoga starta traje opsada gola Gorice. Sada je Gržan zakuhao po desnoj strani, zatim vratio do Miereza koji pronalazi Špoljarića, a raspoloženi napadač Bijelo-plavih pokušava atraktivnim poluškaricama ugroziti Banića - ipak, bez uspjeha.

image
VLADO KOS Cropix

3‘ - Prva šansa na susretu pripala je Osječanima - Mierez lijepo podvaljuje za Špoljarića koji šutira s desetak metara, mirno je to ispratio i blokirao Krizmanić...

15.00: Počela je utakmica na stadionu Gradski vrt. Glavni je sudac Ivan Bebek iz Rijeke.

image

Rene Poms, trener Osijeka

VLADO KOS Cropix
image

Željko Sopić, trener Gorice

VLADO KOS Cropix


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 10:38