Jamie Freeman

 NK OSIJEK
POJAČANJE U SLAVONIJI

Osijek doveo skauta koji je radio i u Premier ligi: ‘Glavni nam je fokus Hrvatska, ključan je mentalitet‘

Englez Jamie Freeman novi je šef skautske službe Bijelo-plavih
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. ožujak 2024. 07:11

Formiranje stručnih službi u Opus Areni je zaokruženo, a Englez Jaime Freeman posljednji je dio te slagalice. On će biti na čelu odjela za skauting koji još čine Damir Vuica, Ronald Grnja i Toni Jelić koji je donedavno bio analitičar u stručnom stožeru.
Klub je dolazak Freemana obznanio u službenom programu uoči utakmice s Varaždinom, brošuri koja se izdaje uoči svake domaće utakmice bijelo-plavih.

Krenuo u Watfordu

- Započeo sam svoju skautsku karijeru u Watfordu. U početku sam bio analitičar za regrutaciju, što se s vremenom integriralo u skauting. Proveo sam više godina u tom klubu, kako u Premier ligi, tako i u Championshipu. Bio sam i u Nizozemskoj, u Twenteu, gdje sam razvio veliko znanje o europskom tržištu, koje obično nije pokriveno unutar Ujedinjenog Kraljevstva, što mi je tada pomoglo razviti razumijevanje unutar više razina nogometa. U Twenteu sam se na neki način pripremio za povratak u Watford gdje sam potom mogao izraziti ono što sam naučio. Spajanje oba iskustva stavlja me na odlično mjesto za “napad” na tržište s pozicije NK Osijeka - predstavio se Freeman u kratkim crtama te objasnio kako je došlo do njegove suradnje s Joseom Botom, odnosno angažmana u Osijeku.

- Putevi su nam se nekako spojili, shvatili smo da dijelimo istu viziju, ideje i poglede na nogomet, pa mi se tako ukazala prilika za rad s Joseom. Obojica vjerujemo u potencijal Škole nogometa te smo brzo shvatili koliku vrijednost ima mladež hrvatskog nogometa, pogotovo u Osijeku. Analizom cijele situacije u NK Osijek, krenuli smo kroz naše mlade igrače razvijati cijelu sportsku priču, a glavni nam je fokus, što se tržišta tiče, upravo Hrvatska. Želimo vidjeti što to nudi HNL, ali i niže lige - kazao je.

Trenerova vizija

Ono što ga je impresioniralo po dolasku u Osijek su uvjeti za rad.

- Ono najvažnije u klubu su ljudi koji u njemu rade, cijela struktura koju imamo. Dakako da je, što se samog sportskog dijela tiče, važan i način igre, a ne samo dovođenje novih igrača. Na nama je pronalaziti nove igrače koji se mogu uklopiti u filozofiju kluba i viziju šefa struke. Bitno je istaknuti i uvjete za rad jer je činjenica da naši igrači imaju glavni teren svjetske klase, također i pomoćni, a sve je idealno i za mlađe kategorije. Stoga je za mlade igrače privlačno igrati kod nas i ovdje se razvijati.

Mentalitet je nešto na čemu će biti poseban fokus.

- Oni mlađi kojima težimo moraju imati potencijal i stilom igre se uklapati u viziju trenera. Da, također je vrlo važno imati pobjednički mentalitet na kojem je trenutno možda i najveći fokus. Činjenica je da Hrvatska proizvodi velike nogometne zvijezde. Velika je to motivacija za Josea i mene. Znali smo da naša Škola ima odlične igrače bez da smo ih vidjeli, ali smo i brzo prepoznali talente kojima nećemo dopustiti da prerano iščeznu. Zaista imamo vrhunsku strukturu koja nam dodatno pomaže da dovodimo igrače, ali i da naše domaće razvijamo u najboljim uvjetima. Ovdje sam zatekao odličnu skautsku službu, koja nam je pomogla da sve skupa bolje funkcionira. Nije me iznenadila kvaliteta Osijeka, nego je samo nedostajao dio slagalice. Naše djelovanje nije samo važno u sportskom smislu, već se reflektira i na svakodnevni život, da vrijednosti za koje se zalažemo budu i dio svakodnevice naših igrača. Naglasak je, naravno, na pobjedničkom mentalitetu koji se mora održavati i izvan terena, kada se reflektori ugase - zaključio je Freeman.

Zekić bez sedmorice koji su u reprezentacijama

Nakon dana predaha nogometaši Osijeka u ponedjeljak su nastavili s treninzima, a Zoran Zekić u trenažnom procesu ima osiromašeni kadar. Naime sedmorica igrača iz prve momčadi (Domagoj Bukvić, Nail Omerović, Anton Matković, Stjopa Mkrtčjan, Filip Živković, Krešimir Vrbanac i Amar Zahirović) pozvani su u reprezentativne selekcije. Rezervni vratar Franko Kolić je u pretpozivu pa nije isključeno i da se on priključi U-21 nacionalnoj vrsti. Istovremeno, ni Kristijan Lovrić koji je već tri tjedna zbog ozljede izvan kadra još uvijek se nije priključio momčadi. Situacija je takva da će Zekić brojnost kadra u treninzima omasoviti pozivanjem nekolicine igrača iz kadetskog pogona Bijelo-plavih.

Inače, u Opus Arenu stigli su i pozivi Jan Hlapčiću u U-19 reprezentaciju, u U-17 selekciji je Ivan Barić (u pretpozivu Dražen Jaman), a u U-15 Jakov Dedić, Nemanja Kolarević, Matej Miličić i Matej Sabo. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 20:54