Federico Coppitelli novi je trener Osijeka

 VLADO KOS Cropix
TALIJAN SJEO NA KLUPU

Osijek i službeno predstavio novog trenera: ‘Tražili smo ambiciju, karakter i sposobnost razvoja mladih‘

‘Glavna ideja koju imamo je razviti igru čija će glavna značajka biti hrabrost i igra prema naprijed‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. lipanj 2024. 12:20

Benvenuto Federico - objavljeno je u opisu snimka prvog dolaska novog trenera na Opus Arenu pred kojom ga je dočekao sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto. Nekoliko sati kasnije Federico Coppitelli promoviran je u novog šefa struke Osijeka. Ugovor je potpisan do 2026. što je potvrđeno i brojem na poleđini dresa koji mu je uručen prije nego što se prvi puta obratio sa svoje nove funkcije.

- Coppitelli je moj osobni izbor. Nakon ozbiljne potrage mislim da sam pronašao pravog trenera za Osijek... Glavna karakteristika koje sam želio kod novog trenera su rad, ambicija i sposobnost razvoja mladih igrača. Sve te tri karakteristike vidio sam kod Federica - objasnio je sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto i predao riječ novom treneru.

- Za mene je ovo velika čast. Nakon što sam primio poziv Jose Bota za suradnju prihvatio sam ga vrlo lako i vrlo brzo. Prepoznao sam smjer u kojem bi klub trebao ići, a sama prisutnost Bota je za mene jamstvo da idemo u dobrom smjeru. Zahvalio bih se bivšem klubu koji me ohrabrio da se odlučim na ovaj korak - kazao je u uvodu donedavni trener mlade momčadi Leccea i odmah otkrio što ga je u Osijeku impresioniralo na prvu loptu.

image

Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

- Već sama infrastruktura jamči napredak kluba i mogu reći da je predmet zavisti drugih europskih klubova. Ovo govorim i u svoje i u ime svog stožera. Naš rad se bazira na dva koncepta - ambiciji i radu. To je pravi put. ono što vam mogu obećati da nam nikada neće manjkati volje za radom. Svi stupnjevi mu mojoj karijeri bili su bazirani na kvalitetnom radu, razvijanju igrača i u konačnici dostizanju rezultata. A to je put koji želimo i u Osijeku primjeniti. Ono što je moj fokus je rad na razvijanju mladih igrača, ali to neće utjecati na naš drugi cilj, a to je ostvarivanje dobrih rezultata. Glavna ideja koju imamo je razviti igru čija će glavna značajka biti hrabrost i igra prema naprijed bez obzira na sve - kazao je Coppitelli koji je dočekan s porukama podrške pristalica bijelo-plavih.

- Navijači su mi preko društvenih mreža poslali brojne poruke ohrabrenja i dobrodošlice, želim im zajamčiti da ćemo kroz svoj kvalitet rada biti prepoznati. Očekujem punu Opus Arenu na našim utakmicama i sinergiju s navijačima koja će nas neprestano voditi prema boljim rezultatima. Kao zaključak mogu jamčiti da ćemo ja i moj stožer dati sve od sebe da ostvarimo zacrtane ciljeve.

Kvaliteta i mogućnosti momčadi s kojom će 25. lipnja odraditi prvi trening mu je poznata.

- Gledao sam skoro sve utakmice Osijeka ove sezone i tako sam se upoznavao s ekipom. U razgovoru sa sportskim direktorom dobio sam uvid u momčad i kako ona diše... Prije dolaska u klub dovoljno sam se informirao. Ono što mogu konstatirati je kako će postojati veza sa Školom nogometa i osim rezultatskog imperativa jedan cilj je što veći i plodonosniji razvitak mladih igrača. Naravno da je bitno imati kvalitetne igrače u momčadi, ali moramo gledati potencijale koje imamo u našoj Akademiji. Bit će pojačanja i novih dolazaka, nogometno tržište je u kompetenciji sportskog direktora, ali razgovori su napravljeni naravno i na tu temu su obavljeni - dodao je.

image

Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

Coppitelli ističe kako će njegova momčad igrati nogomet s puno inteziteta.

- Dvije primarne karakteristike će biti hrabrost i intezitet, a to će se morati vidjeti na terenu. Ja na terenu želim vidjeti proaktivnu, odnosno ofenzivnu ekipu i taj stil će se primjetiti. To je nekakva misao vodilja. U momčad želim implementirati rad, rad i samo rad uz ambiciju

Koji je konkretni rezultatski cilj?

- U ovom trenutku teško je definirati točan cilj. Ono što sam u razgovoru sa sportskom direktorom definirao je da budemo što je više kompetitivni u sljedećoj sezoni. Temelj svega će biti zajednička ambicija, a vidjet ćemo gdje će nas odvesti ovaj put na kojeg smo krenuli zajedno - poručio je.

Coppitelli je u Osijek došao s iskustvom u mlađim kategorijama, pretprošle sezone osvojio je Primaveru s Lecceom, a Osijek će mu biti iskorak u seniorskom nogometu.

- Očekivao sam ovo pitanje. Dinamika utakmica u Primaveri je visoka. Svake sezone tri do četiri trenera izgube posao jer pritisak je da se poluči dobar rezultat. Mislim da sam došao u pravi trenutak u ovaj klub. Primavera kao što priprema mlade igrača za što veću razinu igre isto tako obrazuje i trenere za što veći nivo profesionalnosti i rezultatske izvrsnosti.

Zanimalo nas je na kojoj poziciji vidi Antona Matkovića, u tandemu s Ramonom Mierezom u napadu ili više kao krilnog napadača?

- Jako lijepo pitanje... Proučavao sam ga i nakon što ga budem trenirao nekoliko tjedana bit ću u mogućnosti dati bolji odgovor nego u ovom trenutku.

Koliko ste strog trener?

- Svoje ponašanje temeljim na dva principa, a to su pravednost i koherentnost, uvijek se jednako ponašam u svim okolnostima - rekao je Coppitelli s kojim će stožer zasad činiti trojica pomoćnika. Prvi pomoćnik bit će mu Gianluca Cervera, za rad s vratarima bit će zadužen Gianfranco Randazzo, koji je inače donedavno bio trener golmana u stožeru Ivana Jurića u Torinu, dok će kondicijski trener biti Paolo Fontò.

Prijatelji su mi rekli kako će razumjeti ako budem slavio s Hrvatima

Hrvatska i Italija u istoj su skupini na Europskom prvenstvu pa je logično slijedilo pitanje za novog trenera Osijeka bilo i kako vidi tu utakmicu.

- Moji prijatelji iz Italije rekli su mi ako budem slavio s Hrvatima da će to morati prihvatiti i da će to razumjeti - nasmijao se Coppitelli.

I sportski direktor bijelo-plavih dao je svoju prognozu.

- Italija ili Hrvatska? Jedna od te dvije reprezentacije neće proći u drugi krug - kazao je Boto.

Boto: Objavit ćemo što smo napravili kada službeno počne prijelazni rok

Prisutnost Jose Bota iskoristili smo i za pitanje o transfer tržištu. Ostao je zasad zakopčan.

- Prijelazni rok otvara se 26. lipnja. Tada, naravno, nećemo početi raditi nego objaviti ono što smo napravili - ostao je zagonetan sportski direktor Osijeka.

I prije promocije novih igrača Boto je postavio ciljeve za iduću sezonu.

- Želimo biti što kompetitivniji u idućoj sezoni. Radije ću da budemo četvrti, ali sa četiri-pet bodova iza prvaka, nego drugi sa 20 bodova zaostatka za prvim. To za mene nije opcija - poručio je "arhitekt" sportske politike na Opus Areni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. lipanj 2024 13:40