Ivica Kulešević je odabram kao sportski direktor Osijeka

 IVAN PERIC Cropix
ČEKA IH VELIKI POSAO

Osijek ima novog sportskog direktora, a stigao i analitičar koji je radio za Oxford i Real Madrid

Devetorici igrača iz aktualnog kadra ugovor istječe iduće ljet
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 29. rujan 2022. 15:40

Ivici Kuleševiću uklonjen je prefiks "vd" ispred funkcije sportskog direktora. Nakon otkaza Nenadu Bjelici u Gradskom vrtu su iznova morali sagraditi piramidu u sportskom sektoru kluba, s obzirom na to da je on objedinjavao i ulogu trenera i ulogu sportskog direktora, a taj proces je sada završen. Nije tajna, neka su rješenja u Gradskom vrtu tražili izvana, ali su ih sva na koncu pronašli u svojim redovima. Dotadašnji pomoćnik Bjelice Rene Poms imenovan je prvim trenerom, iako je jedno vrijeme vrlo aktualan bio dolazak Gorana Tomića, dok je Kulešević - prvo privremeno, a od jučer i trajno - preuzeo obveze sportskog direktora.

"Imam maksimalno povjerenje u Kuleševića da će u novoj ulozi na najbolji mogući način provoditi sportsku strategiju kluba. Riječ je o iskusnom sportskom djelatniku, koji je u Osijeku prošao brojne uloge, a budući da je posljednje dvije godine bio pomoćnik sportskog direktora dobro je upoznat sa svim detaljima koji se tiču njegovog posla i smjera kojim želimo ići", obrazložio je svoju odluku predsjednik kluba iz Gradskog vrta, Ferenc Sakalj.

Kulešević je najveći dio sportske karijere vezan za klub iz Gradskog vrta, a ovo mu nije i prvi put da je imenovan sportskim direktorom Osijeka. Bio je i član slavne generacije bijelo-plavih juniora koja je 1988. osvojila Kup Jugoslavije. On je, pak, među prvima u toj generaciji dobio priliku u prvoligaškom nogometu, a debi je imao već 1987. protiv Čelika iz Zenice. U Osijeku je proveo najduži period svoje nogometne karijere, u matičnom klubu trenirao je kasnije mlađe uzraste (2012. i 2013. godine proglašen je za najboljeg trenera Hrvatske u juniorskom uzrastu), bio potom voditelj Škole nogometa, kraće vrijeme sportski direktor, a u dva navrata i trener momčadi iz Gradskog vrta. Uostalom, bio je i prethodnik Nenada Bjelice na klupi Osijeka, a s čijim je dolaskom ostao u klupskim strukturama. Posljednje dvije godine bio je desna ruka donedavnog menadžera Bijelo-plavih u sportskom sektoru, koji je sada u njegovoj odgovornosti.

"Dugo sam već dio kluba, imam jasnu sliku o trenutnom stanju kao i viziju u kojem se smjeru, kada govorimo o sportskom segmentu, NK Osijek treba razvijati. Vjerujem da ću svojim iskustvom, znanjem i entuzijazmom to povjerenje opravdati i da ćemo svi zajedno biti uspješni u periodu koji je ispred nas", rekao je Ivica Kulešević.

Vrlo brzo očekuje veliki posao jer devetorici igrača iz aktualnog kadra (Kleinheisler, Jugović, Leovac, Topčagić, Jurčević, Mance, Špoljarić, Barri i Alexander) ugovor istječe iduće ljeto, što znači kako će već na zimu moći pregovarati s drugim klubovima i idućeg ljeta napustiti Gradski vrt bez odštete. Neki među njima vjerojatno će i napustiti klub, neki imaju mogućnost automatskog produženja ugovora na još godinu dana što, međutim, nije slučaj s Laszlom Kleinheislerom, s kojim bi uskoro trebali početi razgovori oko produženja suradnje.

Inače, Kulešević će se u zapisnicima prvenstvenih utakmica formalno voditi kao trener Osijeka. Rene Poms, naime, tek treba položiti za UEFA Pro licencu na Nogometnoj akademiji Austrijskog nogometnog saveza. Kako još nema položen taj stupanj, to mu se ne priznaje pri verifikaciji njegovog statusa pri Uredu za sport. Da je kojim slučajem Poms polaznik Nogometne akademije HNS-a, nakon odslušanog drugog semestra na UEFA PRO školovanju, a uz uvjet da ima UEFA A licencu koju već posjeduje, mogao bi biti licenciran kao trener u najvišem rangu natjecanja. Ovako će zbog formalnosti kao trener Osijeka biti licenciran Ivica Kulešević.

Osmanović napustio Gradski vrt, novi analitičar je Krasniqi

Imenovanje sportskog direktora nije i jedina promjena u Gradskom vrtu. Nekoliko tjedana nakon Nine Bule, još jedan pomoćnik iz stožera Nenada Bjelice napustio je Gradski vrt. Analitičar Jasmin Osmanović dogovorio je sporazumni raskid ugovora s Bijelo-plavima. Međutim, mjesto analitičara u stožeru Renea Pomsa nije dugo bilo upražnjeno. Bijelo-plavima se, na Pomsov prijedlog, priključio Robin Krasniqi. On je do sada, inače, radio kao skaut/analitičar za Oxoford United, a radio je i na organizaciji nogometnih kampova Real Madrida na Kosovu. (gđ)

Cvijanović počeo s rehabilitacijom

Ivan Cvijanović, mladi branič Bijelo-plavih i reprezentativac Hrvatske do 19 godina, u Gradskom vrtu je počeo rehabilitaciju nakon nesretne ozljede ligamenata na pripremnoj utakmici protiv Kecskemetija. Cvijanović je podvrgnut operaciji prednjih križnih ligamenata, a sada je pred njim period tijekom kojeg će u društvu kondicijskih trenera, rehabilitatora i fizioterapeuta raditi na potpunom oporavku.

"Prošlo je gotovo dva i pol mjeseca od operacije koljena i zadovoljan sam kako napredujem. Počeo sam lagano trčkarati na AlterG-ju (antigravitacijska sprava), budući da nisam još u situaciji da idem na travnjak jer ne znamo kako bi koljeno reagiralo. Na vježbe koje radim u procesu rehabilitacije reagira dobro, a vjerujem da ću iz tjedna u tjedan vidjeti napredak. Trenutno sam u fazi jačanja muskulature, ne smijem raditi veće rotacije s koljenom, ali kroz nekoliko tjedana moći ću i to pa ću, vjerujem, povećati opterećenje i u idućih nekoliko mjeseci dodatno se približiti povratku treninzima s momčadi", rekao je Ivan Cvijanović za klupsku stranicu. (os)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 16:56