Federico Coppitelli

 Jonathan Moscrop/imago Sportfotodienst/profimedia
NOVI ČOVJEK NA OPUS ARENI

Osijek ima novog trenera, sutra službeno predstavljanje. S njime stižu čak tri pomoćnika

Da je Federico Coppitelli novi šef struke, jasno je već danima, a znakovit je bio i osmijeh Jose Bota
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. lipanj 2024. 11:46

Federico Coppitelli u srijedu će biti promoviran u novog trenera Osijeka. Da je Talijan idući šef struke u Opus Areni bilo je poznato već dan nakon što je završila prošla sezona, još prije tjedan dana iz kluba su zakazali njegovo predstavljanje za srijedu u 11 sati, a znakovit je bio i osmijeh sportskog direktora Bijelo-plavih Jose Bota prije nekoliko dana na izravno pitanje je li mladi talijanski stručnjak idući Osijekov trener.

Coppitelli u Osijek ne dolazi sam nego s trojicom pomoćnika. Nova lica u stručnom stožeru bit će njegov prvi pomoćnik, kondicijski trener i trener vratara, a u stručnom dijelu prve momčadi, kako doznajemo, nastavit će raditi Ivo Smoje (koji je inače prošle sezone privremeno vodio Bijelo-plave u dvije utakmice i upisao dvije pobjede) te kondicijski trener Marin Vučko.

Da je jedan od najperspektivnijih talijanskih trenera idući šef struke na Opus Areni odavno nije tajna, a od srijede će to konačno postati i službeno.

Trojica kandidata u užem izboru

"Boto u Coppitelliju vidi prototip trenera budućnosti - 39-godišnjak je stručnjak iza kojeg je aktivan rad s mladima, počevši od Frosinonea, preko Torina i Rima do Leccea s kojim je 2023. osvojio prvenstvo te je izabran za najboljeg trenera Primavere. Ta titula osvojena s Lecceom peta je omladinska titula za Coppitellija koji je pravi majstor u tome da uspijeva razvijati svoje igrače i istovremeno se boriti za važne ciljeve. Osijek, klub s izvrsnom infrastrukturom i koji je uvijek veliku pozornost pridavao svojoj omladinskoj školi kao resursu i baštini, želio bi Coppitellija između ostalih i iz tog razloga", predstavio je Coppitellija talijanski ekspert za transfere Gianluca Di Marzio.

image
Nicolň Campo/ddp Usa/profimedia

Iz perspektive Osijeka novi trener morao je zadovoljiti dva osnovna uvjeta - uz ambiciju da mu Osijek bude stepenica prema nečem još većem trebao je iza sebe imati i rezultate u radu s mladim igračima i njihovom razvoju. Trojica kandidata našla su se u užem izboru, a nakon detaljne analize i odrađenog skautinga treninga i utakmica svakog od potencijalnih trenera koji su se našli u finalnoj rundi odluka je pala na Coppitellija.

"Ne možete ni zamisliti posao..."

- Današnje generacije nisu kakve su bile prije 20 godina. Imamo puno mladih igrača, a ja trebam nekoga tko ih razumije, pod kojim će rasti na iduću razinu. Jedna stvar je staviti mlade igrače u momčad, a druga je razvijati ih. To zahtijeva posebna znanja. Želim ambicioznog trenera kojem je Osijek stepenica na razinu više. Nekog tko želi jednog dana voditi Milan ili Manchester City, a Osijek vidi kao korak prema ostvarenju toga cilja. Ne možete ni zamisliti posao koji sam napravio sa svojim timom oko proučavanja načina na koji igra, na koji vodi treninge kako bismo vidjeli koliko se uklapa i izbjegli što više pogrešaka u procjeni - kazao nam je Boto prošlog tjedna.

Coppitelli će tako postati peti Osijekov trener u nešto manje od dvije godine, ali i peti trener bijelo-plavih koji će raditi s momčadi na posljednjih pet priprema. U ljeto 2022. momčad je pripremao Nenad Bjelica međutim koji mjesec kasnije dobio je otkaz. I pritom otkaz nije dobio trener Bjelica nego sportski direktor Bjelica, ali kako je obnašao obje funkcije jedno je automatski povuklo drugo. Zimske pripreme u siječnju 2023. odradio je Rene Poms, ali brzo je po nastavku sezone bio bivši. Mandat Borimira Perkovića koji ga je naslijedio završen je u rekordnom roku, nakon samo sedam utakmica. U ljeto 2023. momčad je za novu sezonu pripremao Stjepan Tomas, ali je klub s njim prekinuo suradnju već poslije desetog prvenstvenog kola. Zoran Zekić bio je na pripremama prošle zime, no ni on nije završio sezonu.

Linker
27. srpanj 2024 06:23