MARKO MRKONJIC/CROPIX
LUDA HNL UTRKA

‘Osijek je favorit za osvajanje titule!‘ Bivši Vatreni objasnio u čemu leži najveća prednost Bjeličina stroja

‘Nenad? Prema mojem mišljenju, malo je nervozan. Ne želim da ispadne kako mu nešto dociram, ali...‘
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 17. ožujak 2022. 13:00

Jurica Vranješ jedan je od rijetkih igrača Osijeka koji se može pohvaliti da je sa svojim klubom osvojio trofej. Iako još tinejdžer, bio je važan član generacije koja je 1999. osvojila Kup Hrvatske i donijela jedini trofej u vitrine Gradskog vrta. Danas s velikim nestrpljenjem, ali i nadom, čeka rasplet HNL-a, uvjeren da Osijek može do povijesne titule prvaka.

- Osijek je favorit za osvajanje titule. Nenad je to odlično posložio. Ima 22-23 kvalitativno ista igrača, složio je takav kadar da ne ovisi o pojedincima, kao što, primjerice, Dinamo ovisi o Ademiju i Ivanušecu, Hajduk o Livaji, Rijeka o Drmiću i Muriću... Bjelica je to odlično izbalansirao, a u nastavak sezone ušao je i dodatno jači, jer je vidio da mu na krilima nedostaje brzine, pa je doveo Lovrića i Fućka, ofenzivu je pojačao Caktašem i zaokružio cjelinu koja Osijek drži u vrhu i stavlja u poziciju prvog favorita za titulu. Sada je najbitnije pobijediti u Šibeniku, što bi trebali, a onda tijekom reprezentativne stanke dodatno se pripremiti za posljednjih osam kola - počeo je Vranješ, koji smatra da je Osijekova prednost upravo to što ne ovisi o pojedincima.

U razgovorima oko Osijeka uvijek se povlači pitanje mentalne spremnosti, pa kada se nakon velike pobjede protiv Dinama, remizira protiv Lokomotive i Gorice, dolaze upitnici je li Osijek spreman za konačni iskorak.

Svi očekuju pobjede

- Ma jest. Svi, i navijači i igrači, moraju shvatiti da je svaki vikend novo dokazivanje. Kako onima koji se bore za vrh, tako i drugim momčadima koje žele pokazati da vrijede. Naravno da se u Osijeku sada stalno očekuju pobjede, da stalno budeš na top razini. No, treba gledati i da je s druge strane suparnik koji ima isto tako svoje želje, ideje, konačno i kvalitetu. Veliki su to napori, a najteže je treneru. Treba to motivirati svaki dan - odgovara Vranješ.

image

Maciej Zurawski između Luke Modrića i Jurice Vranješa

JOHN MACDOUGALL/AFP/PROFIMEDIA

Lovrić se traži

Trener je, dodaje, danas "80 posto i što se tiče kluba, energije, atmosfere, a Neno to odlično vodi".

- Evo, bez problema riješi probleme tipa Caktaš, i na tome mu kapa dolje, jer mu je on bitan igrač, ali ga je maknuo iako bi mu dobro došao protiv Gorice. On je trener i tako je postavio pravila. Ne treba dovoditi u pitanje mentalnu pripremu i znam da će Neno to posložiti, jer osim što je odličan trener, odličan je i motivator.

Ipak, naglašava kako je "jako važno da Nenad bude smiren".

- Prema mojem mišljenju, malo je nervozan. Ne želim da ispadne kako mu nešto dociram, ali kada gledam sa strane, možda bi bilo bolje da se više koncentrira na momčad, a manje na suce i druge stvari koje nemaju veze s igrom i travnjakom. Razgovarao sam s njim o tome, on je takav tip, pun je energije i teško je to kontrolirati, ali baš će sada trebati smirenost. On ima najbolji kadar i najbolje uvjete za osvajanje prvenstva, i tu će najbitnija biti njegova psihologija. Bio je vrhunski igrač, veliki je trener, bio je u situacijama kada je osvajao naslove, ali i kada im je bio blizu, a nije uspio, i vjerujem da će iz toga znati izvući najbolje - veli Vranješ.

image

Nenad Bjelica

MARKO MRKONJIC/CROPIX

Još jednom će ponoviti da je jako važno što nakon nedjelje slijedi dvotjedna stanka.

- Za Osijek je odlično što mu u reprezentacije odlaze samo dvojica igrača (Ivušić i Kleinheisler). U ta dva tjedna Neno će imati priliku sve još bolje posložiti, dodatno uigrati Caktaša i Lovrića, koji se još traži, što je i logično, kao i Nejašmića, koji je jako važan za ritam igre. Njegovim povratkom otvara se i mogućnost da on i Žaper u sredini stvore dodatni zid, što bi onda moglo dati puno više slobode Lovriću prema naprijed.

Vranješ za kraj ističe važnost potpore s tribina.

- Navijači Osijeka zahtjevni su, ali i pošteni. Naravno da će biti nezadovoljni ako se ne pobijedi Goricu, ali će već u sljedećoj utakmici dobro napuniti stadion i biti velika podrška igračima. No, i navijači moraju imati razumijevanja i stati iza momčadi kada ne ide, jer rijetko se događalo da je Osijek u ozbiljnoj utrci za prvaka. Treba skupiti glave i pomoći momčadi kako bismo na kraju slavili svi mi koji navijamo za Osijek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 08:32