VLADO KOS Cropix
REZULTATSKA KRIZA

Osijek je postavio novi neslavni klupski rekord, sad je pred imperativom u derbiju začelja

Stanka nije omogućila Coppitelliju mini-pripreme zbog velikog broja igrača koji su pozvani u reprezentacije
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. rujan 2024. 20:08

Dugo vremena Osijek nije bio u rezultatskoj rupi u kakvoj se trenutno nalazi. Iza bijelo-plavih je niz od sedam utakmica bez pobjede u svim natjecanjima, uključujući pritom i dva europska ogleda protiv azerbajdžanske Zire (za usporedbu prošle sezone najdulja negativna serija oduljila se na šest utakmica u jesenskog te pet u proljetnom dijelu), tri uzastopna domaća HNL poraza (što im se još nikada do sada nije dogodilo) te pet prvenstvenih utakmica bez trijumfa (uz Osijek samo još Lokomotiva i Slaven Belupo nisu niti u jednoj ligaškoj utakmici uzeli pun plijen).

Posljedično, iza Osijeka je najgori prvenstveni start otkako je HNL-a. Nikad manje bodova Bijelo-plavi nisu imali nakon uvodnih pet kola, taj jedan osvojeni bod novi je neslavni klupski rekord. Čak i u sezoni 2013./14., kada su u posljednjoj utakmici Bijelo-plavi protiv Hrvatskog Dragovoljca igrali za prvoligaški opstanak, ligaški start nakon pet kola bio im je bolji. Tada su, naime, osvojili tri boda. Sezonu kasnije, u kojoj su također u zadnjem prvenstvenom kolu protiv Slaven Belupa odlučivali o prvoligaškom statusu, Osječani su nakon pet kola imali četiri boda.

image

Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

Iz te je perspektive jasan koliko je značaj, i u rezultatskom i u psihološkom smislu, nedjeljne utakmice protiv Slaven Belupa, u ovom trenutku "derbija začelja". Prvenstvena stanka nije omogućila Federicu Coppitelliju mini-pripreme zbog velikog broja igrača (njih čak devetorice) koji su pozvani u različite nacionalne selekcije pa će od ponovnog okupljanja do utakmice stići odraditi svega tri zajednička treninga u punom sastavu. S druge strane pauza u prvenstvu je dobro došla pojedinim igračima zbog čega će trener Osijeka imati ipak veći izbor u odnosu na posljednji prvenstveni ogled.

Pušić koji je propustio posljednji prvenstveni dvoboj protiv Hajduka na Poljudu oporavio se nakon ozljede i zauzet će svoje mjesto u početnoj postavi, Jugović je sanirao posljedice viroze, a Hernani i Dantas uhvatili su ritam nakon što su za Osijek debitirali nakon tek jednog odrađenog treninga u opremi bijelo-plavih. Ostaje za vidjeti tek kakvo je zdravstveno stanje Stjope Mkrtčjana koji je s ozljedom otišao na okupljanje armenske reprezentacije iako upravo zbog toga nije mogao participirati u utakmicama Lige nacija protiv Latvije i Sjeverne Makedonije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 20:09