Kristijan Lovrić i Mijo Caktaš članovi Osijeka postali su početkom godine, a u novoj sezoni od njih se očekuje velik doprinos

 MARKO MRKONJIć/Cropix
‘PUNO JE TU KVALITETE‘

Osijek je svoje kapitalce već doveo! Najveća pojačanja bit će Lovrić i Caktaš, Bjelica očekuje eksploziju

U momčadi iz Gradskog vrta kriju se velike rezerve koje Bjelica želi ‘osloboditi‘ u idućoj sezoni
Piše: JL.Objavljeno: 02. srpanj 2022. 16:59

Kazao je nedavno Nenad Bjelica kako se u momčadi Osijeka kriju velike rezerve za koje vjeruje kako će se "osloboditi" u idućoj sezoni.

- Puno je kvalitete u našoj momčadi, koja je ostala neiskorištena prošlog proljeća i vjerujem da će to sada puno bolje funkcionirati. Samo da svi ostanu zdravi! - poručio je trener Osijeka.

U tim se riječima može prepoznati Ramon Mierez koji sigurno nije zaboravio davati golove, ali kojeg lopta lani jednostavno nije slušala, Karlo Bartolec koji je najveći dio proljetnog dijela sezone proveo izvan momčadi nakon ozljede zbog koje je morao pod nož, potom Ivan Fiolić kojem su sitni zdravstveni problemi stalno razbijali ritam, dugo vremena izvan kadra bili su Marin Leovac i Mile Škorić, kao i Darko Nejašmić kojem su problemi s palcem radili veliku neugodu zbog čega je i ranije završio sezonu kako bi sanirao ozljedu... Ali odnosi se to i na dvojicu igrača koji su zimus stigla u Gradski vrt, a koji bi u idućoj sezoni golovima trebali povući Bijelo-plave.

Tražio je zimus Bjelica kapitalca koji bi golovima mogao donijeti prevagu, a takvog igrača, i to na koncu ne jednog, je i doveo. Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić imaju impresivan CV, ali obojica su zimus stigla nakon što su zimske pripreme već bile odrađene - Caktaš tjedan dana pred nastavak sezone, a Lovrić kada je prvenstvo već naveliko trajalo. Obojica su u hodu, tjelesno ne posve spremni i s ozljedama koje je tek trebalo sanirati, hvatala konce u novoj sredini i prilagođavali se zahtjevima u novoj momčadi, a najbolje od njih očekuje se u sezoni koja slijedi.

Lov na Špehara i Bulu

Dolazak Mije Caktaša među Bijelo-plave se oduljio, trebalo je proći nekoliko mjeseci od prvog kontakta do potpisa, ali se u konačnici dogodio. Nakon što je postao nepoželjan na Poljudu u Osijeku su ga bili spremni dočekati raširenih ruku. Pripremili su mu već i "desetku" na dresu, ali morali su u Gradskom vrtu malo pričekati. Nakon što je izašao iz ugovora s Hajdukom Caktaš se odlučio na novo iskustvo, a za nastavak karijere odabrao je Saudijsku Arabiju i tamošnji Damac. Međutim, sedam mjeseci kasnije opet je tražio novi klub nakon što je razvrgnuo ugovor, a tu priliku u Osijeku jednostavno nisu željeli propustiti. Bjelica je ostvario svoju staru želju, a Caktaš je konkretnim učinkom u ekspresnom roku pokazao zašto ga se isplatilo čekati. Njegov doprinos bio je gotovo trenutan, u tri prvenstvene je utakmice zabio dva gola, polusezonu je zaključio s pet pogodaka. Trebalo mu je svega 13 utakmica da bude najbolji Osijekov strijelac u netom završenom prvenstvu. Sa svakim idućim pogotkom napreduje na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti HNL-a, a golovima u dresu Osijeka ušao je među društvo desetorice najefikasnijih golgetera otkako je lige. Zabio ih je do sada 86 i nedostaju mu još samo tri da na 8. mjestu najboljih golgetera u 31. dosadašnjih izdanja Prve HNL nadmaši učinak Roberta Špehara, odnosno četiri da preskoči pomoćnika u stožeru Nenada Bjelice, Ninu Bulu.

Oko dolaska Kristijana Lovrića odvijala se prava drama posljednjeg dana prijelaznog roka. Iz Gradskog vrta još su koncem prosinca poslali prvu ponudu, no kako su iznos koji je Osijek bio spreman platiti i cifra koju je Gorica tražila za svoga najboljeg igrača bile predaleko, izgledalo je nemoguće kako bi se taj posao mogao zaključiti. Čak je i Nenad Bjelica javno poručio kako je Osijek izašao iz tog posla. No interes je ostao, uostalom trener Bijelo-plavih sam je kazao kako mu je Lovrić "tiha patnja". I nije ga zaboravio iako su propasti još jednog pokušaja dogovora zaprijetile ne razlike između ponude i potraživanja između dva kluba, Lovrićeva želja za dolaskom nije bila sporna, koliko ozljeda.

Doček za pamćenje

Naime, utakmicu Gorice i Dinama nogometaš je napustio prije vremena zbog ozljede nakon koje su prve informacije govorile kako bi mogao izbivati duže vrijeme. Srećom, ubrzo su se pokazale kao pogrešne što je bio znak Osijeku da pokuša još jednom. Otkucavali su posljednji sati zimskog prijelaznog roka kada je iz Gradskog vrta pušten "bijeli dim". Vijest da Lovrić dolazi brzo se proširila među navijačima koji su se preko društvenih mreža na brzinu organizirali i novom pojačanju priredili doček za pamćenje, uz pjesmu i bakljadu.

Na premijeru je zbog ozljede morao sačekati desetak dana, a ona je bila i više nego uspješna. Opet protiv Dinama, odigrao je 17 minuta i doživio drugačiju emociju nakon dvoboja protiv maksimirskog kluba. Prvi puta je nakon 12 okršaja s Dinamom utakmicu završio kao pobjednik. Do konca sezone odigrao je ukupno 11 prvenstvenih utakmica za Osijek, deset ih je počeo kao starter, a pritom je zabio dva gola uz još dvije asistencije. Ali i zaradio prvi izravan crveni karton u karijeri u utakmici posljednjeg prvenstvenog kola protiv Gorice. Zbog tog "grijeha" Bjelica na Lovrića neće moći računati u uvodne dvije prvenstvene utakmice, baš protiv Gorice, a onda i Lokomotive.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:55