ANTE CIZMIC Cropix
RIJEČ BIVŠEG VATRENOG

‘Osijek je u polustrahu, a Hajduk umoran. Evo što Bijeli moraju napraviti da ostanu u konkurenciji s Dinamom...‘

Bivši hrvatski reprezentativac koji je nekoć igrao za Bijelo-plave najavio je derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. kolovoz 2022. 08:12

Juricu Vranješa zatekli smo u Splitu dan kasnije. Nekadašnji hrvatski reprezentativac i igrač Osijeka, Bayer Leverkusena, Stuttgarta, Werdera, Arisa i na kraju Rijeke, uživo je u četvrtak navečer gledao Bijele na Poljudu.

- Dobro se Hajduk držao veći dio prvog poluvremena, međutim, da je Hajduk i dobio 2:0 u Valenciji, ne bi bilo dovoljno za uzvrat. A kamoli u ovakvoj situaciji gdje Bijeli trebaju juriti zaostatak... Prejaki su, ali Hajduk je pokazao da mu nedostaje takvih jakih utakmica. Može se nositi dok je prvih 12 igrača savršeno, međutim, nema Hajduk klupu da netko može ući iz pričuve. Ne možemo za Bijele izreći identičnu konstataciju kao za Dinamo, koji ima klupu s koje može podići pet-šest igrača, a da pritom ne padaju kvaliteta i ritam - kazao nam je Vranješ u jednom dahu.

image

Jurica Vranješ

TEA CIMAS Cropix

U nedjelju Bijelima stiže još jedna važna utakmica u nizu, derbi s Osijek u Gradskom vrtu.

- Osijek je u neugodnoj situaciji, a Hajduk treba tražiti bodove. Međutim, zakonom velikih brojeva i Osijeku se jednom mora okrenuti. Bit će jako teška utakmica za Hajduk, a igrači su se istrošili protiv Villarreala i nema vremena za odmor. Trebalo bi Bijelima tri četiri dana za odmoriti igrače, ali nažalost po njih, imaju samo dva. Zahtjevna situacija za Hajduk.

Je li Nikola Kalinić najveći Dambrauskasov adut za Osijek?

- On je među svježijima jer nije igrao protiv Villarreala i trebao bi donijeti kvalitetu više u sutrašnjem dvoboju. Puno je peha s ozljedama imao i nakon što se oporavio nestrpljivo se čeka njegov povratak. Čeka se da Kalinić proradi. Mora se priznati, ne može ni Livaja sve sam. Kalinić je prošao pripreme, od njega se puno očekuje jer u konačnici je i doveden da rješava derbije.

Previše je Hajduk oslonjen na Livaju, takav se dojam stekao i u uzvratu s Villarrealom.

- Istina, a pritom moramo dodati da je Biuk pružio manje od očekivanog. Biuk ima sjajnu akciju “jedan na jedan”, ali to slabo koristi. Trebao bi tri do četiri puta poluvremenu krenuti u takav prolaz. Izborit će prekršaj, slobodni udarac, možda jedanaesterac. U juniorima je išao sedam-osam puta po utakmici “jedan na jedan”. Znam, nije isto u seniorima, ali on mora živjeti od toga. Mora više koristiti svoj najjači adut jer on je izvanserijski potencijal. Mora ga i Dambrauskas forsirati da to više radi. Jasno je pritom da neće Biuk s 19 godina sam rješavati velike utakmice, trebaju se pridodati i suigrači.

Na kome je veći imperativ u sutrašnjem derbiju, na Osijeku ili Hajduku?

- Po mom sudu na Osijeku jer igra kod kuće i dugo čeka pobjedu. Moraju jednom krenuti prema naprijed, sigurno je da će silno motivirani dočekati Hajduk.

Ima li utakmica favorita?

- Nema favorita. Bit će komplicirana utakmica bez nekog “umiranja u ljepoti”, posebno kada se zna kako Bjelica postavlja ekipu. Osijek traži da se iščupa iz svoje nezavidne situacije, a samo pobjede rješavaju problem. Sve rezultat drži s obje strane jer koliko je Osijeku bitno, važno je i Hajduku, koji želi zadržati korak s Dinamom.

Zadnja dva derbija završena su bez pogodaka u tvrdim susretima gdje se stvaralo malo prigoda.

- Sutrašnji dvoboj vidim kao sličnu priču. Puno taktike, Hajduk umoran, a Osijek u nekom polustrahu što će se dalje događati. S druge strane, ni Hajduk ne smije izgubiti da ne krene nizbrdo, da ne zareda s porazima. Kada sve na kraju zbrojimo, nekako smo najbliži remiju.

Na kraju svega, je li Hajduku dobar remi u Osijeku?

- Uvijek ovisi o tijeku dvoboja. Možda danas izgleda i dobar u situaciji gdje se momčad bitno potrošila. Vidjet ćemo nakon osječkih 90 minuta...

Ako Hajduk želi biti u konkurenciji s Dinamom, mora uložiti i dovesti još igrača

Hajduk se potpuno okreće prvenstvu dok Dinamo još živi u europskoj priči. Koliko će Bijelima pomoći koncentracija Dinama na dva važna natjecanja?

- Dinamo ima dobar roster i Hajduku neće pomoći činjenica što Zagrepčani imaju Ligu prvaka na rasporedu. Ako želi biti konkurentan, Hajduk treba uložiti novce i dovesti još nekoliko igrača. Nema tople vode, sve je već izmišljeno. Dinamo je ušao u Ligu prvaka, ima široki i kvalitetni roster, ali to sve košta. Dakle, ako Hajduk želi biti u konkurenciji s Dinamom, mora krenuti u angažman novih igrača kroz posljednjih pet dana mercata.

Najčešće se spominjao Kalik kao pojačanje za vezni red...

- Ne bih ja trebao govoriti o imenima jer predsjednik Jakobušić i sportski direktor Nikoličius na dobrom su putu, pokazali su da mogu napraviti kompetitivnu momčad. Možda čak i dva veznjaka treba dovesti, oni će procijeniti što im je potrebno. Ali, pojačanja bi trebali uzeti. Osijek je također pokazao da puno može, međutim, Osijek je trenutno zapeo u svom procesu. Hajduk je druga priča. Hajduk je veliki klub i uvijek mora ići na prvo mjesto bez alibija. Zato treba angažirati dva ozbiljna igrača da se upusti u borbu za prvo mjesto.

VRANJEŠOVI KLUBOVI

1997. - 2000. Osijek

2000. - 2003. Bayer

2003. - 2005. VfB Stuttgart

2005. - 2011. Werder

2009. - 2010. Genclerbirligi

2011. - 2012. Aris Solun

2012. Rijeka

32

godine imao je Jurica Vranješ kad je završio karijeru

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:10