VLADO KOS/CROPIX Cropix
POTVRĐEN POSAO

Osijek nakon Bočkaja i Pilja ostao bez još jednog igrača, a evo zašto će u Gradskom vrtu pomno pratiti Serie A

U Gradskom vrtu prometno je u oba smjera u zimskom prijelaznom roku
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. siječanj 2022. 13:59

Nakon transfera Petra Bočkaja u Dinamo za 2,2 milijuna eura, potom prosljeđivanja Marina Pilja u ljubljansku Olimpiju, svlačionicu je napustio i Adrian Leon Barišić. Zasad, doduše, privremeno, ali s dobrim izgledima da se u nju više neće vratiti. Branič B momčadi Osijeka, U-21 reprezentativac BiH, ostatak sezone provest će na posudbi u talijanskom drugoligašu Frosinoneu.

Nogometaš će od petka biti dio talijanskog drugoligaša iz istoimenog grada udaljenog stotinjak kilometara od Rima. Valja istaknuti kako će Frosinone na ljeto otkupiti njegov ugovor. Ali, pod jednim uvjetom...

- Istina je, Barišić je odletio za Rim i uskoro bi sve trebalo biti službeno. Dogovorena je posudba na šest mjeseci uz obveznu opciju otkupa uđe li Frosinone u Serie A uz određeni postotak koji bi nam pripao od daljnje prodaje. Procjena je kako je za njega to dobar korak, druga talijanska liga je izuzetno defenzivno zahtjevna i moći će se bolje razvijati. Serie B sigurno će mu biti veći podražaj od Druge HNL. Kada već kod nas nije jedna od prve dvije opcije, onda smo mu dali mogućnost da se drugdje razvija - potvrdio je Bjelica pisanja talijanskih medija.

image

Adrian Leon Barišić

FACEBOOK NK OSIJEK

Barišić je, inače, u Osijek stigao prije tri i pol godine iz mlađih kategorija Splita, za B momčad Bijelo-plavih zabilježio je 57 nastupa uz još pet za prvu momčad.

U Gradskom vrtu tako će sa zanimanjem pratiti rasplet sezone u Serie B jer osim posla s Frosinoneom, u igri je i potencijalna zarada od dobrog rezultata Monze. Naime, prilikom transfera Mirka Marića u novi nogometni projekt Silvija Berlusconija dogovoren je i bonus od milijun eura u slučaju da Monza u četiri godine izbori Serie A i to bez obzira bio hrvatski napadač ili ne u klubu kada se to dogodi.

Trenutačno su i Frosinone i Monza u igri za plasman u viši rang, na ljestvici drže mjesta koja vode u doigravanje. Polusezonu je Monza završila na tri boda od mjesta koje izravno vodi u elitu talijanskog nogometa i to uz utakmicu manje, dok Frosinone drži posljednje mjesto koje donosi play-off Serie B.

Ono što je, međutim, izvjesnije je kako Barišićev potpis za Fronsione vjerojatno neće biti i posljednji odlazak na posudbu iz Gradskog vrta ove zime. U završnici sezone bijelo-plavi će odigrati najviše 18 utakmica izbore li finale Kupa, a što je devet manje nego u prvom dijelu sezone, zbog čega će vjerojatno uslijediti i izvjesno rasterećenje svlačionice pogotovo iz perspektive očekivanog dolaska još dva ili tri pojačanja. Prije svih, pokušat će se na posudbe poslati igrači koji su i jesenas unatoč gustom rasporedu i problemima s ozljedama dobijali malo ili nimalo prilika. Također, nije nemoguće ni da se za nekolicinu mladih igrača iz B momčadi procijeni kako je za njihov nogometni razvoj bolji viši rang natjecanja od drugoligaškog. Odlično iskustvo s Dionom Drenom Beljom, koji je nakon odrađenog staža u B momčadi Osijeka posuđen Istri, ide u prilog takvom promišljanju.

- Mladim igračima je vrlo važno da igraju u kontinuitetu, ništa im ne znači igrati svaku drugu-treću utakmicu po 15 minuta. Vidimo kako se Dion Drena Beljo razvija u Istri gdje na svakoj utakmici dobija potrebne minute - kazao je Nenad Bjelica.

Međutim, za početak nije dogovorena posudba za igrače koji su zalog za budućnost nego za nogometaša na kojeg se ionako ne računa. Pomalo već i zaboravljeni Brazilac Talys kojeg je Nenad Bjelica trajno prekrižio nakon skandala kojeg mu je priuštio na zimskim pripremama prije godinu dana proslijeđen je u novi klub, nakon mađarskog Honveda zaigrat će za ciparski Pafos kojeg s klupe vodi slovenski trener Darko Milanič, a čiji je sportski direkotor Ivan Mance. Zbog grubog kršenja klupske discipline, u čemu mu je pomogao tadašnji suigrač i sunarodnjak Igor Silva, Talys je prošle zime odstranjen iz momčadi bez mogućnosti pomilovanja. Nije ni Silva tada ostao pošteđen kazne, sankciju je osjetio ondje gdje i najviše boli, na "džepu", a nekoliko mjeseci kasnije transferiran je u francuski Lorient.

S Talysom je bio drugačiji problem, za razliku od Silve klub na njemu nije mogao računati na brzoj i odličnoj zaradi, a istovremeno je ugovorom kojeg je potpisao samo tri mjeseca prije nego što je prognan iz svlačionice bio vezan sve do ljeta 2024. Bio je Brazilac "mrtvi kapital" momčadi iz Gradskog vrta do ljeta kada je dogovorena njegova posudba u Honved. On, međutim, tu priliku nije iskoristio, odigrao je u prvom dijelu sezone u dresu mađarskog kluba svega 161 prvenstvenu minutu raspoređenu u tri utakmice nakon čega je odlučeno da mu se pronađe nova sredina u kojoj će se vratiti u nogometni život. Pafos, inače, na ljeto po završetku posudbe ima mogućnost otkupa Talysovog ugovora. U međuvremenu, vrijednost na Transfermarktu mu je pala skoro pet puta u odnosu na prije godinu dana i trenutno je procijenjena na svega 200.000 eura.

Računajući Barišića, Osijek u ovom trenutku ima sedmoricu igrača na posudbi. Ono što je zanimljivo, samo su dvojica u Prvoj HNL a čak petorica u inozemstvu. A izuzev Diona Drene Belje nitko se još nije uspio nametnuti u novoj sredini. Mladi napadač koji je odavno označen "klupskim projektom" u Istru je ljetos poslan po minute koje mu Nenad Bjelica nije mogao obećati u Osijeku. Da je ostao među bijelo-plavima Beljo bi morao dijeliti minutažu s Mierezom, Dakuom i Topčagićem i vjerojatno se ne bi previše naigrao. Barem ne u mjeri nužnoj za razvijanje svoga talenta jer još nije bio spreman da bude prvi izbor u napadu. U ovome je trenutku Beljo najefikasniji nogometaš pod ugovorom s Osijekom, zabio je ove sezone već 11 golova u svim natjecanjima, koliko Mierez, Daku i Topčagić zajedno.

Na konkretnu minutažu nije mogao računati ni Antonio Mance koji je stoga proslijeđen na posudbu u njemačkog drugoligaša Erzgebirge Aue. Dogovoreno je kako Osijeku slijedi bonus u slučaju da njemačka momčad preživi sezonu u drugoligaškoj konkurenciji. Također, njemački klub po istjeku posudbe može i otkupiti njegov ugovor, a odštetna klauzula utvrđena je na 1,2 milijuna eura, što je tek nešto manje od iznosa transfera u kojem je napadač svojedobno iz slovačkog Trenčina stigao u Gradski vrt. Međutim, iz trenutne perspektive čini se teško kako će Osijek dobro zaraditi. Naime, Aue je nakon 18 odigranih kola pretposljednja momčad 2. Bundeslige, a pozicija koja barem osigurava doigravanje za opstanak u drugoligaškom rangu trenutno im bježi tri boda. Ono što, međutim, više brine struku iz Gradskog vrta je status kojeg Mance ima. Šest od posljednjih osam utakmica svoje momčadi je odgledao s klupe, a od sredine listopada na travnjaku je ukupno proveo deset minuta. Odigrao je ukupno osam utakmica za svoju privremenu momčad, u dvije je bio starter, a i dalje je bez napadačkog učinka.

Puno bolji status u mađarskom ZTE uživa Josip Špoljarić. Odigrao je 15 prvenstvenih utakmica, u devet ih je bio i starter, a zabio je i dva gola. Na istu adresu ljetos je poslan i Eros Grezda kojem su silno trebale minute nakon gotovo jednogodišnje stanke. Nekadašnji albanski reprezentativac nastupio je, međutim, u svega pet utakmica, dva mjeseca nije ga niti bilo u protokolu za utakmice, vjerojatno zbog ozljede i zasad je na jednom postignutom pogotku.

Alen Grgić u Slaven Belupu je "Katica za sve". Nogometaša Osijeka na posudbi u Koprivnici Zoran Zekić ove je sezone koristio i kao desnog beka, desno krilo, u vezi, a nekoliko je utakmica čak odigrao čak i kao napadač. Do ozljede koja ga je na dva mjeseca izbacila s terena njegov status nije bio u pitanju, a jednom se upisao u strijelce i to protiv Dinama.

Osijekovi igrači na posudbi:

Dion Drena Beljo (Istra)

Alen Grgić (Slaven Belupo)

Adrian Leon Barišić (Fronsione)

Talys (Pafos)

Josip Špoljarić (ZTE)

Eros Grezda (ZTE)

Antonio Mance (Erzgebirge Aue)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 08:50