Adrian Leon Barišić

 MARKO MRKONJIC Cropix
STIŽU PONUDE U GRADSKI VRT

Osijek nakon milijuna za Nejašmića odbio i milijunsku ponudu za svoju zvijezdu koju je htio i Dinamo

Prijelazni rok u Gradskom vrtu se zakuhtava, prikupljaju se upiti i konkretni iznosi
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 21:30

Iza nogometaša Osijeka peti je dan priprema u Umagu, a redovi Bijelo-plavih još uvijek nisu kompletirani. U kadru trenere Renea Pomsa, naime, i dalje nema Laszla Kleinheislera.

Nedolazak mađarskog veznjaka u Umag gleda se, a što je sasvim razumljivo, najviše kroz prizmu njegovog ugovora s Bijelo-plavima oko kojeg se još nije odredio, međutim već smo u jučerašnjem broju istaknuli kako se on suigračima još nije priključio iz vrlo konkretnog razloga.

Kleinheisler je, naime, ostao u Osijeku zbog zdravstvenih problema i pod medicinskom je skrbi. Mađarski veznjak je danima pod visokom temperaturom, muči ga crijevna viroza zbog čega je na terapijama, a koje uključuju i primanje infuzije.

Njegov oporavak nastavlja se pod nadzorom klupskih liječnika i očekuje se kako će se priključiti osječkoj momčadi na pripremama, iako datum njegovog dolaska u Istru još uvijek nije definiran. Inače, Kleinheisler je i ljetos zbog ozljede propustio središnji dio priprema, pa je svejedno brzo uhvatio ritam i čitav prvi dio sezone igrao u konstantno visokoj formi, zapravo, odigrao je svoju najbolju polusezonu otkako je u Gradskom vrtu.

Vrijeme za odgovor

Status mađarskog reprezentativca već neko vrijeme intrigira javnost i navijački puk, a na konačno razrješenje situacije možda će se čekati još koji dan, a možda i do početka ljeta.

Klub je pred mađarskog reprezentativnog veznjaka izašao s ponudom nastavka suradnje na još dvije godine i to pod bitno boljim financijskim uvjetima nego što ih je imao do sada. Prošli su tjedni, možda i mjeseci od tada, no Kleinheisler se još nije odredio o njoj. Nije rekao niti “da”, niti “ne”, što je dovelo klub iz Gradskog vrta u tešku, doduše, ne i bezizlaznu situaciju.

Razni su mogući raspleti trenutne situacije s otprilike podjednakim šansama za konačni ishod. Prvi je Kleinheislerov transfer ove zime, na kojem bi Osijek zaradio izvjesnu odštetu, svakako ne milijunsku kakvu su na stolu osječki čelnici imali još prošloga ljeta (podsjetimo, ponuda Puskas Akademije glasila je tri milijuna eura, što je Osijek prihvatio, no Kleinheisleru se nije vraćalo u domovinu), s obzirom na to da je mađarski reprezentativac u posljednjim mjesecima ugovorne obveze.

Na adresu kluba iz Gradskog vrta ove su zime, zapravo u posljednjih nekoliko dana, stigle dvije službene ponude za Kleinheislera. I to obje iz inozemstva! Tvrdnje o njegovom mogućem odlasku u Dinamo ili Hajduk u zimskom prijelaznom roku, dakle, nisu i pismeno potkrijepljene.

Kleinheisler i njegovi zastupnici u idućih nekoliko dana trebali bi se odrediti o tim ponudama koje s financijske strane zadovoljavaju klub iz Gradskog vrta, a ostaje za vidjeti zadovoljavaju li i mađarskog veznjaka. Mađar, dakako, ove zime ima mogućnost i da potpiše predugovor s drugim klubom, pa da Gradski vrt na ljeto napusti čistih papira i bez centa odštete.

Treći scenarij, kojeg u Gradskom vrtu još uvijek ne isključuju, jest da Kleinheisler na koncu ipak prihvati Osijekovu ponudu i obveže se Bijelo-plavima do ljeta 2025.

Ostane li do nastavka sezone njegov status i dalje neriješen, to neće sa sobom povući najgore posljedice. Dakle, mogućnost da zbog neproduživanja ugovora bude poslan na tribine do završetka sezone nije, niti je bila opcija. Klub će se ponijeti profesionalno, Mađar će ostati u konkurenciji i nastavljat će se nametati za mjesto u momčadi u kojoj, doduše, više ne bi mogao računati na to da će i dalje biti prvi izbor. Pogotovo ne nakon što se napokon oporavio Kristijan Lovrić...

Računaju na zaradu

U klubu iz Gradskog vrta ove zime računaju na dobru zaradu na ime odlaznih transfera, previše je i konkretnih ponuda i izraženog interesa da bi sastav svlačionice na proljeće ostao nepromijenjen u odnosu na jesen, ali to ne znači kako će igrače prodavati ispod cijene, makar u pitanju bili i milijunski iznosi. Konkretno, na sve tri ove zime pristigle službene ponude već je poslan negativan odgovor.

Nakon što je odbijena ponuda za LASK-a za Darka Nejašmića (milijun eura odštete + 800.000 eura na ime neisplaćenih rata za transfer Jevhena Čeberka), milijunska odšteta nije prihvaćena ni za Adriana Leona Barišića, a nije prihvaćena ni cifra koja je stigla i za Ivicu Ivušića.

image

Adrian Leon Barišić

Za Barišića je prije nekoliko dana stigla konkretna ponuda iz američkog MLS-a, čiji su klubovi očito u ofenzivi na hrvatskom tržištu. Neimenovani klub iz SAD-a dao je Bijelo-plavima rok do petka u 12 sati po lokalnom, odnosno, 19 sati po srednjoeuropskom vremenu da se službeno odredi o ponudi, ali stigao im je odgovor koji im se nije svidio.

U osječkom prvoligašu su bez razmišljanja odlučili reći “ne” na iznos ponuđen za mladog braniča, koji je prošle jeseni izborio status standardnog igrača u posljednjoj liniji. Prije nekoliko mjeseci, kada je u hijerarhiji bio tek peti branič, možda bi Barišića i zaintrigirala mogućnost odlaska “preko Bare”, ali danas je njegov položaj u redovima Bijelo-plavih ipak puno bolji. Iznos koji je Osijeku ponuđen za reprezentativnog vratara Ivicu Ivušića bio je, pak, takav da se u klubu nisu ni obazirali, cifrom ni blizu njegove vrijednosti.

Je li možda u pitanju “efekt Gvardiol”, ali nema igrača iz posljednje Osijekove linije za kojeg u ovom trenutku nema ili ponude ili izraženog interesa. Pored Barišića ne nedostaje upita ni za Danijela Lončara, a kako doznajemo postoji i konkretan interes iz za Mihaela Žapera, Jevhena Čeberka, kao i kapetana Milu Škorića.

Koji su klubovi pokazali interes ili pokazali ponude za Osijekove igrače, kao i cifre koje se ponuđene, detalji su koje iz Gradskog vrta ne žele javno iznositi.

- S klubovima s kojima razgovaramo i koji nam pošalju ponudu imamo interni dogovor da to nećemo koristiti u svrhu naše promocije. Bilo bi nekorektno s naše strane da izlazimo s ciframa i imenima klubova - kazao je sportski direktor Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

Dion Drena Beljo i ove je zime vruća roba, upiti za mladog napadača su svakodnevni, ali ove zime još nije bilo ponuda o kojima bi se Osijek mogao odrediti, bilo pozitivno ili negativno.

Špoljarićeve opcije

Tržište je reagiralo i na povratak Ramona Miereza u staru formu, ali ponuđene opcije za argentinskog napadača iz MLS-a i meksičke lige ciframa zasad ne zadovoljavaju klub iz Gradskog vrta. Uglavnom je, naime, riječ o plaćenim posudbama s mogućnošću ili obvezom otkupa na ljeto.

Ni golgeterska forma Mirlinda Dakua nije mogla proći neprimijećeno. Kosovski napadač na posudbi u slovenskoj Muri u prvom dijelu sezone zabio je već 14 golova što je pobudilo dosta zanimanja.

image

Adrian Leon Barišić

I za njega postoji interes iz MLS-a, lige koja je očito u novoj rundi ekspanzije, što i nije neočekivano s obzirom na to da je SAD jedan od domaćina idućeg Svjetskog prvenstva, a u međuvremenu su se javili i klubovi iz Njemačke.

Ne nedostaje upita ni za igrače koji su u posljednjoj godini ugovora. Postoji interes za Mihreta Topčagića, a Antonio Mance na stolu je imao konkretne iz Australije, Egipta i Južne Koreje (kao, uostalom, i prošloga ljeta), no te su mu destinacije ipak predaleke i skloniji je tome da karijeru nastavi u Europi.

Josip Špoljarić također ima nekoliko opcija za nastavak karijere, no velika je vjerojatnost kako će on na koncu potpisati novi ugovor s Bijelo-plavima jer kod trenera Renea Pomsa je u dobrom statusu.

Utakmice protiv Kopera i Honveda u prijenosu na klupskom kanalu

Nakon nešto lakšeg ritma u petak, a Rene Poms je za razliku od prethodnih dana momčad samo jednom izveo na teren, nogometaši Osijeka u subotu će imati dvostruki program. Naime, odigrat će dvije provjere. Sparing partneri Bijelo-plavima bit će slovenski prvoligaš Koper (11 sati), te član elitnog razreda mađarskog nogometa Honved (13 sati). Obje će utakmice navijači Osijeka moći pratiti u prijenosu na klupskom kanalu. Bit će to prve utakmice koje će osječki nogometaši odigrati još od 13. studenoga kada su u prvenstvenom ogledu slavili protiv Šibenika na Šubićevcu. Otkako su početkom prosinca nastavili pripreme igrali su samo međusobne utakmice...

Koper je aktualni osvajač slovenskog Kupa i doprvak tamošnje Prve lige. Trenutno su drugoplasirana momčad slovenskog prvenstva, s 13 bodova zaostatka za liderom Olimpijom i dva boda prednosti ispred lanjskog prvaka Maribora. U svojim redovima imaju i trojicu hrvatskih nogometaša. Uz Nikolu Krajinovića, koji je svojedobno bio član B momčadi Osijeka, tu su još Ivan Novoselec i Franjo Prce. U slovenskim redovima učinkom se izdvaja Andrej Kotnik, strijelac devet prvenstvenih golova u prvom dijelu sezone. Honved je, pak, u borbi za opstanak nakon što su prvi dio sezone u mađarskom prvenstvu završili u skupini bodovno izjednačenih klubova u donjem domu ljestvice. Prioritet jednoj od najtrofejnijih mađarskih momčadi (prvaci su bili 14 navrata, posljednji puta 2016./17.) u nastavku sezone im je osiguravanje prvoligaškog statusa, a zbog čega su koncem listopada za trenera i angažirali hrvatskog stručnjaka Deana Klafurića. U svojim redovima imaju dobro poznato HNL lice Luku Capana, a već osmu godinu član kluba iz Budimpešte je rođeni Splićanin Ivan Lovrić. Prvo ime momčadi je srpski napadač Nenad Lukić, koji je i najbolji strijelac i najbolji asistent Honveda.

S obzirom da se utakmice igraju u razmaku od samo nekoliko sati, gotovo jedna za drugom, vjerojatno nije pogrešna pretpostavka kako će svi ili barem velika većina igrača iz kadra koje je Poms poveo na pripreme dobiti dobru minutažu. (gđ)

Zdravstveno stanje skoro pa idealno

Da nije Kleinheislerove crijevne viroze, zdravstveno stanje u momčadi bilo bi idealno. Mile Škorić i Danijel Lončar zbog viroze su se suigračima u Umagu priključili s danom-dva zakašnjenja i već su odavno u pogonu. Doduše, Kristijanu Lovriću je šaka lijeve ruke u zavoju, a što je posljedica jednog od treninga, ali to mu ne predstavlja nikakav problem i smetnju u svakodnevnom radu. Treninge je u četvrtak preskočio i Dion Drena Beljo zbog lagane viroze, ali je najbolji strijelac Bijelo-plavih ove sezone već u petak normalno radio s ostatkom momčadi. (gđ)

Bijelo-plava revija na kioscima po cijeni od pet eura

Prije godinu dana osnovan je Klub navijača Bijelo-plavi, Udruga kojoj je cilj “buđenje”, odnosno, reaktiviranje, ali i proširivanje navijačke baze nogometnog kluba Osijek. Za to kratko vrijeme Klub navijača je pokrenuo čitav niz akcija, a sada su u svome radu napravili još jedan veliki korak naprijed. U prodaji se, naime, našlo jedinstveno navijačko izdanje Bijelo-plava revija, časopis na 52. stranice posvećen, naravno, NK Osijeku, od razgovora s igračima, trenerima, članovima Uprave preko navijačkih osvrta, pa do pregleda dosadašnjih i najava budućih aktivnosti Kluba navijača. Revija će se prodavati na kioscima Tiska po cijeni od pet eura, a u planu je da godišnje izlaze četiri broja. (gđ)

UTAKMICE U UMAGU

7. SIJEČNJA

Koper (Slovenija)

7. SIJEČNJA

Honved (Mađarska)

14. SIJEČNJA

Javor (Srbija)

14. SIJEČNJA

MOL Fehervar (Mađarska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 07:02