Kristijan Lovrić i Ramon Miérez

 VLADO KOS/Cropix
RASTANAK NA VIDIKU

Osijek ne zna što će s igračem od 1,7 milijuna eura. Čini se da je odigrao zadnju utakmicu

U Opus Areni odradili su sve poslove u prijelaznom roku, a danas imaju generalku protiv DAC-a u Slovačkoj
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. srpanj 2024. 11:57

U usporedbi s ostatkom lige i zabavljanja svakodnevnim špekulacijama, neizbježnima u vrijeme prijelaznog roka tko za koga i za koju odštetu možda potpiše, transfer period u Opus Areni protječe mirno. Rekli bismo i - dosadno. A to “dosadno” ne da nema nema lošu konotaciju, nego naprotiv. S Opus Arene nećete čuti špekulacije koje su uobičajeni dio folklora svakog nogometnog ljeta.

Osječani su još prije mjesec i pol dana, čak i više, znali s kojom će momčadi ući u iduću sezonu i čekao se samo 1. srpanj, odnosno otvaranje transfer tržnice, pa da svi odavno dogovoreni igrači budu i službeno potpisani. Velika je to promjena u odnosu na prošlo ljeto kad je većina igrača u Osijek stizala u trenutku kad je sezona već naveliko trajala.

Lovrić ima još dvije godine ugovora

Klub su napustili oni igrači na koje se nije računalo, oni kojima je istekao ugovor ili su s njima sporazumno raskinuti ugovori. Iz te skupine igrača u Opus Areni željeli su zadržati tek Slavka Bralića, čije bi iskustvo i mentorstvo dobro došlo podmlađenoj momčadi, no do dogovora nije došlo i iskusni branič je potpisao za slovenskog prvaka Celje.

Nepoznato je, doduše, još uvijek kako će se rasplesti situacija s Kristijanom Lovrićem, odnosno forma rastanka s igračem čiji je dolazak svojedobno plaćen 1,7 milijuna eura (a što je drugi najveći ulazni transfer u klupskoj povijesti) i koji ima još dvije godine ugovora, no čini se kako je on odigrao svoje za Osijek. Na odlaske je u međuvremenu spuštena rampa, a ponude za Antona Matkovića i Petra Pušića su odbijene.

- Cilj je bio da trener ima 90-95 posto formiranu momčad već na prvom treningu - objasnio je sportski direktor Osječana Jose Boto svoju filozofiju kojom se vodio u aktualnom prijelaznom roku.

image

Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

A s potpisima tih pet do deset posto, koliko nedostaje do potpuno zaokruženog rostera, dakle s dovođenjima još jednog, eventualno dvojice igrača, neće se srljati. Još je puno vremena do zaključenja prijelaznog roka, a ukaže li se u idućih mjesec i pol dana prilika za potpisom nekog igrača tko bi mogao donijeti kvalitetu više u momčad, tada će se i reagirati.

Dakle, momčad koju Federico Coppitelli trenutno ima na raspolaganju je i momčad s kojom će Bijelo-plavi krenuti u novu sezonu. A u petak u osječkoj Tvrđi za navijače Bijelo-plavih organizirano je predstavljanje nove ekipe (uvjetno rečeno nove ekipe, s obzirom na to da je kostur momčadi iz prošle sezone zadržan i nadograđen s još šest novih igrača), ali i novih dresova u kojima će momčad već idućeg tjedna istrčati u prvoj ovosezonskoj utakmici.

Mkrtčjan ima problema s ozljedom

Dan ranije Bijelo-plavi će imati generalku u Slovačkoj, u koju su otputovali u srijedu u jutarnjim satima. Protivnik će biti DAC Dunajska Streda, momčad kojoj će Osijek također poslužiti kao posljednja provjera prije europskih izazova. Prijenos utakmice koja počinje u četvrtak u 18 sati navijači Osijeka moći će uživo pratiti. Domaćin je, naime, osigurao live stream, a tijekom dana na klupskoj stranici Osijeka podijeljena je poveznica na prijenos.

Nažalost, Coppitelli niti u posljednjoj utakmici pred početak sezone, a u kojoj bi trebao razjasniti sve dvojbe oko sastava koji će idući četvrtak poslati na travnjak Opus Arene u prvoj utakmici 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, neće imati kompletnu momčad. Armenski reprezentativac Stjopa Mkrtčjan, inače starter u posljednjoj provjeri Bijelo-plavih protiv ukrajinskog Ruhra, ima problema s trbušnim zidom, zbog čega će izvjesno stoperski tandem činiti Luka Jelenić i Andre Duarte, zapravo, uoči sezone i očekivani dvojac u srcu obrane.

image

Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

Federico Coppitelli odlučio je u Dunajsku Stredu povesti 23 igrača, uz jedno novo lice u odnosu na nogometaše koji su odradili pripreme u Bad Kleinkirchheimu. Put Slovačke će, naime, i veznjak juniorske momčadi Niko Farkaš, koji je u tjednu prije odlaska u Austriju već bio priključen treninzima, no njegovo se ime nije našlo na konačnom popisu putnika za središnji dio priprema.
Međutim, neće svi otputovati u Slovačku.

Prvi Coppitellijev pomoćnik Gianluca Cervera i analitičar Tomislav Barišić otputovali su u Tallinn uživo pogledati protivnika s kojim će Osijek otvoriti sezonu. Izvjesno je kako će to biti estonska Levadija, koja pred uzvrat kojeg će odigrati na svom terenu ima velikih 2:0 prednosti nad litavskim predstavnikom Šiauliaijem.

Počinje slobodna prodaja godišnjih ulaznica

Nakon desetak dana zaštićene prodaje, tijekom kojih su pravo prvootkupa imali vlasnici godišnjih ulaznica iz prošle sezone (u prvom tjednu oni koji su odlučili ostati na svojim lanjskim mjestima u Opus Areni, a posljednjih nekoliko dana oni koji su odlučili promijeniti svoju poziciju na tribinama), u četvrtak počinje slobodna prodaja sezonskih pretplata za Opus Arenu. Godišnja pretplata uz sve prvenstvene utakmice podrazumijeva i kup-dvoboje u kojima je Osijek domaćin te utakmicu 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 11:46