Kristijan Lovrić i Mihret Topčagić

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
UVJERLJIVI BIJELO-PLAVI

Osijek nekadašnjim HNL-rivalima uvalio pet komada, Bjelici se vratila važna napadačka karika

Bivši igrač Hajduka dobio je najozbiljniju minutažu, a Bjelica nije mogao račnati na 8 prvotimaca.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. ožujak 2022. 20:27

OSIJEK - CIBALIA 5:0 (Kleinheisler 23', Fiolić 26', Caktaš 55', Jugović 67', Petković 78')

GRABOVAC Stadion Franjo Dušić - Tetek. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo).

OSIJEK: Malenica, Grgić, Bralić, Čeberko, Leovac, Žaper, Kleinheisler, Fiolić, Erceg, Lovrić, Topčagić (još su igrali: Jurčević, Barri, Jugović, Hiroš, Lončar, Petković, Fućak, Bohar, Caktaš, Mierez).

CIBALIA: Baždarić, Sopić, Osmić, Bubnjar, Jelić, Smajić, Džaja, Dogan, Mešanović, Pušić, Oršolić (još su igrali: Kovačević, Išasegi, Bajić, Stanić, Miljanić, Valentić, Pavlak, Nikolić).

Četiri godine otkako su slavonski rivali odigrali posljednji međusobni prvoligaški dvoboj, Osijek i Cibalia opet su se našli na suprotnim stranama. Igrao se, doduše, prijateljski ogled, ali s upečatljivim konačnim rezultatom. Završilo je čak 5:0 za razigrane Bijelo-plave, koji su očito puni samopouzdanja pred završnicu sezone.

Travnjak u Gradskom vrtu, na kojem je nedavno promijenjen dio terena, čuva se za nastavak sezone, pa su Osječani ugostili Vinkovčane u baranjskom Grabovcu, gdje nerijetko znaju odrađivati treninge. Utakmica se igrala bez gledatelja, iako zbog lokacije i termina u kojem je igrana (11 sati) ionako vjerojatno ne bi privukla veći broj navijača na tribine.

Tjedni odluke

Ispred obje momčadi su tjedni odluke - Osijek se bori za povijesni naslov prvaka, a Vinkovčani za drugoligaški opstanak - a iz perspektive Bijelo-plavih provjera je bila pun pogodak. Ne samo zbog ostvarenog rezultata, već i činjenice kako je pet golova zabilo pet različitih strijelaca.

I bez osmorice prvotimaca - reprezentativnog tandema Ivušić - Škorić, ozlijeđenih Miloša, Bartoleca, Mancea i Brleka, pa Nejašmića, koji je dobio poštedu jer ipak se netom vratio nakon dulje stanke, te Ndockyta, koji je na jednu utakmicu ustupljen B momčadi - Nenad Bjelica imao je komotan izbor. Dvadeset nogometaša odigralo je po 45 minuta i samo je vratar Malenica na terenu proveo čitavu utakmicu. Ante Erceg odigrao je povratničke minute za Bijelo-plave i dobio najozbiljniju minutažu otkako se vratio nogometu nakon dvije operacije koljena i višemjesečne stanke. Posljednjih tjedana hvatao je ritam utakmica u drugoj momčadi i očito je kako je sve bliže trenutak kada će opet konkurirati za mjesto u najboljoj momčadi.

Upravo je Erceg utakmicu otvorio šansom u koju ga je izbacio Topčagić. Osijek je brzo preselio igru pred protivnički kazneni prostor i bilo je samo pitanje trenutka kada će zabiti. Prvi gol, i to kakav, potpisao je Laszlo Kleinheisler. Mađarski veznjak neobranjivo je u 23. minuti otpucao s dvadesetak metara. Već tri minute kasnije bilo je 2:0 poslije akcije Lovrića i Kleinheislera, koju završava Fiolić. Poslao je Bjelica u nastavku na travnjak novih deset igrača, ali situacija na travnjaku nije se puno promijenila. U 55. minuti na dodavanje Bohara za 3:0 zabija Caktaš, a onda se 67. i Jugović upisao u strijelce.

Slobodni dani

Odlične pokušaje imali su još Caktaš, Mierez, Fućak i Bohar prije nego što je peti gol na utakmici zabio Petković, koji je iznimno odigrao na poziciji desnog beka. U 78. minuti povukao je sa svoje polovine, prošao jednog igrača Cibalije nakon čega mu se otvorio koridor prema protivničkom golu. Taj otvoreni prostor je iskoristio, te udarcem s ruba kaznenog prostora potvrdio najuvjerljiviji trijumf u međusobnim utakmicama slavonskih rivala. Iako utakmica nije bila natjecateljska, vrijedi zabilježiti kako je ovo bila najveća pobjeda Osijeka protiv Cibalije u posljednjih 30 godina, odnosno, otkako je HNL-a. Službeno će kao najuvjerljiviji trijumf i dalje ostati 5:1 u sezoni 2007./08. Cibalia je istovremeno uspjela odigrati nekoliko konkretnijih akcija pred vratima Osijeka, no bez završnice.

Iduća tri dana Gradski vrt će biti pust. Nenad Bjelica je nakon utakmice protiv Cibalije igračima dao slobodno do utorka, kada počinju pripreme za Hajduk.

Linker
19. travanj 2024 14:44